Història de la llengua catalana

  • 477

    Conquesta dels germànics

    Conquesta dels germànics
    La caiguda de l'imperi Romà provoca que la península Ibèrica quedi en mans de les tribus germàniques. Tot i seguir parlant llatí es van transmetre a la població unes quantes formes germàniques.
  • 711

    L'arribada dels musulmans

    L'arribada dels musulmans
    Arriben els musulmans i conquereixen la península Ibèrica. Tot i que els governadors escapen la gent del poble es queda. Es desenvolupa el mossàrab, una barreja entre l'àrab (idioma que s'obligava a parlar) i el llatí.
  • 785

    L'aliança francovisigoda

    L'aliança francovisigoda
    Els francs i els visigots s'alien per tal que els musulmans no envaeixin la Gàl·lia i es forma una muralla fortificada pel mig de l'actual Catalunya. En aquesta part parlen llatí, el qual es convertirà en català.
  • 878

    La reconquesta

    La reconquesta
    Els cristians conquereixen la península Ibèrica i fan fora als musulmans. A causa de la separació de la marca hispànica comencen a aparèixer variacions en la forma de parlar les quals una d'elles és el català.
  • 1350

    Ramon Llull

    Ramon Llull
    El català s'expandeix pel regne de València i les illes Balears. Apareix Ramon Llull, conegut com el pare del català, va escriure una gran quantitat de textos en català, demostrant que és una llengua competent que serveix per a tot i li dona una normativa.
  • Period: 1519 to 1523

    La rebel·lió de les Germanies

    Els pagesos del regne de València es revolten contra els nobles per les condicions de vida en les que es trobaven, aquests, demanen ajuda al regne de Castella que para la revolta. Els nobles en forma de gratitud comencen a parlar castellà i es posa com a llengua principal. Convertint el català en la llengua de pobres.
  • La guerra dels segadors

    La guerra dels segadors
    Entre el 1640 i el 1652, el regne de Castella proposa centralitzar el poder de manera que es quedarien amb el regne d'Aragó i s'imposarien les lleis de Castella les quals perjudicaven els interessos dels pagesos. De tal manera que es van revoltar impedint la centralització.
  • La guerra de successió

    La guerra de successió
    Entre el 1705 i el 1714, es produeix la mort de Carles II el qual no tenia descendència i es va haver d'escollir el nou governador entre Felip de Borbó, al qual donava suport el regne de Castella i Carles d'Àustria, al qual donava suport el regne d'Aragó. Però aquest va marxar en veure l'oportunitat de governar a un altre país deixant a la corona d'Aragó indefensa contra el regne de Castella. Provocant la derrota d'Aragó. El català es va convertir en una llengua minoritària i sense valor.
  • La renaixença

    La renaixença
    Seguint les fons del romanticisme els catalans desenvolupen aquest moviment que posa el català com a catalanisme polític amb l'objectiu de tornar a donar prestigi a la llengua. Pompeu Fabra fa un llibre d'ortografia (1917), un de gramàtica (1932) i un diccionari de tal manera el català es comença a convertir en una llengua de prestigi.
  • La segona república

    La segona república
    Entre els 1923-1930, durant la dictadura de Primo de Rivera, el creixement de la llengua catalana es va aturar una mica. Però durant la segona república (1931-1936), el govern va apostar per moltes reformes culturals que van afavorir al català.
  • La dictadura de franquista

    La dictadura de franquista
    Durant la dictadura franquista (1939-1975), el català queda prohibit i desprestigiat, tot i que, de forma clandestina a Espanya o fora del país hi havia gent que vetllava pel català i que el van mantenir. Durant els últims anys de dictadura el català va tornar a sorgir i es van reprendre la majoria dels projectes culturals de la segona república.
  • El català actual

    El català actual
    Les comunitats de parla catalana es van convertir en grans potències econòmiques on hi viu gent de parla castellana. El català conviu amb el castellà, tot i que en una situació de diglòssia on el castellà té més funcions i està convertint el català en una llengua més de segones.