Screenshot 2023 05 02 09.25.16

Guerra Freda

  • Bomba atòmica de EEUU

    Bomba atòmica de EEUU
    Estats Units va llançar dues bombres atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki, i Japó va capitular, finalitzant així la Segona Guerra Mundial. A més, ho va fer per a advertir a l'URSS de que era molt poderós, i si s'enfrontava amb EEUU, patiria. Aquesta és una de les causes per les que la Guerra Freda no va ser una guerra com tal, ja que si començàven una guerra oficialment estes dues potències, potser hauria desencadenat una Tercera Guerra Mundial, ja que els dos tenien un bon armament, amb bombes.
  • Conferència de Postdam

    Conferència de Postdam
    Al acabar la Segona Guerra Mundial, concretament, a la conferència de Postdam, es van notar tensions entre l'URSS i Occident, és a dir, entre els alitas. Els Estats Units i el Regne Unit acusaven els soviètics de destruir llibertats, ja que l'URSS imposava règims comunistes a països de l'Europa Est, ocupats per l'Exèrcit Roig.
    El poder va quedar repartit entre EEUU i l'URSS, principalment, que més endavant seràn els líders dels dos blocs que es formen.
  • Doctrina de Truman

    Doctrina de Truman
    Harry S. Truman, el president americà, va fer un discurs explicant la doctrina de Truman i cóm frenar l'avanç del comunisme, que en eixe moment amenaçava a Grècia i Turquia. Aquesta doctrina pot considerar-se com l'inici de la ruptura dels dos blocs. Per altra banda, la divisió d'Alemanya en quatre zones per als nord-americans, britànics, francesos i russos també va crear més tensions. Estava el bloc occidental (França, Anglaterra i EEUU), capitalistes; i el bloc oriental (Rússia), comunista.
  • Formació de l'OTAN

    Formació de l'OTAN
    L'Organització del Tractat de l'Atalàntic Nord és una aliança Atlàntica que es va crear amb el tractat de Washington, en el que els països membres van acordar defendre a qualsevol dels membres atacats per una potència externa. Un altra causa de la creació de l'OTAN va ser que els països temien començar un altra guerra mundial. Van ser 12 països fundadors, entre els quals destaquen Estats Units, Canadà, Regne Unit i França. Al 1982, Espanya es va unir a l'OTAN, per votació majoritaria.
  • Guerra de Corea

    Guerra de Corea
    Va ser el primer conflicte perifèric de la Guerra Freda. Després de la IIGM, Corea va ser dividida pel paral·lel 38: Corea del Nord (comunista) i Corea del Sud (capitalista). Doncs, Corea del Nord acata a Corea del Sud per a unificar Corea. El Nord va envair quasi tota Corea del Sud. EEUU recolça als del Sud; i Xina ajuda i l'URSS a Corea del Nord, i arriba una fase d'estancament. Es van reunir i es va decidir fer un armistici. Va provocar milers de morts, i Corea actualment segueix dividida.
  • Mort de Stalin

    Mort de Stalin
    Stalin va ser el més poderós l'URSS després de la mort de Lenin, i era conegut per ser un dictador i causar milers de morts. La nit de l'1 de març, Stalin va sofrir un hemorràgia cerebral i no va rebre assistència mèdica en hores. Al dia següent, va ser trobat llitat en l'alfombra, sense poder parlar. La seua mort va ser declarada el 5 de març.
    Com a conseqüència, va provocar el procés de desestalinitzcació. Nikita Jruschov va aconseguir el poder, i van haver canvis econòmics i polítics.
  • Guerra de Vietnam

    Guerra de Vietnam
    La Guerra de Vietnam va ser un conflicte militar entre Vietnam del Nord, recolzat per l'URSS i Xina i Vietnam del Sud recolzat per EEUU. Estats Units va donar suport a Vietnam del Sud, però no va aconseguir guanyar la guerra. Va acabar en 1975 amb la victòria de Vietnam del Nord i la unificació del país sota un règim comunista. La guerra va deixar un alt nombre de víctimes, va tindre un impacte d'esgotament i conseqüències polítiques, socials i econòmiques tant a Vietnam com als Estats Units.
  • Pacte de Varsòvia

    Pacte de Varsòvia
    El Pacte de Varsòvia va ser una aliança militar formada per països comunistes d'Europa de l'Est, liderada per la Unió Soviètica, per a que es defengueren de possibles agressions externes per part del capitalistes. Va ser establida en 1955 com a resposta a l'OTAN. Es va dissoldre en 1991 després del final de la Guerra Freda i la dissolució de la Unió Soviètica, ja que no tenia cap sentit continuar amb aquest pacte.
  • Crisi de Suez

    Crisi de Suez
    Nasser, el president egipci, va nacionalitzar el canal que uneix el Mediterrani amb el mar Roig (Canal de Suez). Gran Bretanya, França i Israel van intentar impedir-ho, però EEUU va fer que estos desistiren, ja que Estats Units temia un enfrontament amb l'URSS.
    Aquesta crisi va marcar un canvi significatiu en les relacions internacionals i va assenyalar el final de la influència colonial a la regió.
  • Rebel·lió d'Hongria

    Rebel·lió d'Hongria
    La Rebel·lió d'Hongria va ser un alçament popular en 1956 contra el règim comunista i la influència soviètica a Hongria. Els ciutadans volien reformes polítiques, major llibertat i la retirada de tropes soviètiques. Encara que inicialment va ser una protesta pacífica, es va convertir en una lluita armada. Les tropes soviètiques van intervindre militarment i van acabr amb la rebel·lió, causant moltes morts i restaurant el control comunista al país.
  • Entrada al poder de Fidel Castro a Cuba

    Entrada al poder de Fidel Castro a Cuba
    Fidel Castro va arribar al poder a Cuba en 1959 després de liderar la Revolució Cubana. Va implementar reformes socialistes, com la nacionalització d'empreses i terres, la redistribució de la riquesa, la creació de programes d'educació i salut gratis, i l'extensió del socialisme. El govern de Castro va causar oposició per part d'EEUU, ja que s'expandia el comunisme. Però, l'oposició va acabar després de la crisi dels missils. Castro es va mantindre en el poder fins a 2008.
  • Incident de l'U-2

    Incident de l'U-2
    Un avió espia nord americà U-2 pilotat per Gary Towers, va ser abatut pels soviètics mentre volaba per territori rus, per a fotografiar llocs nuclears. Towers va sobrevivir i, a més, arrestat i acusat d'espionatge. Aquest incident va augmentar les tensions entre Estats Units i l'Unió Soviètica, a part de posar en evidència la vulnerabilitat de les misions d'espionatge aeri.
    Towers va ser lliberat amb un intercanvi de prisoners entre Estats Units i l'Unió Soviètica.
  • Desembarcament de la badia de Cochinos, Cuba

    Desembarcament de la badia de Cochinos, Cuba
    La CIA (Agència Central d'Inteligència) va organitzar i finançar l'intent de derrocar el govern de Fidel Castro amb un exèrcit d'opositors cubans i amb l'ajuda d'EEUU. Va acabar en un fracás estrepitós en menys de 3 dies, a causa de la falta de suport aeri i terrestre, per la qual cosa es van tindre que retirar.
    Va causar la consolidació del règim de Fidel Castro a Cuba, i amb un colp significatiu per a Estats Units.
  • Construcció del mur de Berlín

    Construcció del mur de Berlín
    Com els comunistes feien constants fugides de Belín oriental a Berlín occidental, Berlín va ser dividida en dues parts per una barrera física per a que no pogueren anar a la part capitalista. Per altra banda, el mur també va servir com a símbol de divisió ideològica i política. Els soviètics l'anomenàven Mur de la Protecció Antifascista. Per altra banda, els occidentals el feien referència com el Mur de la Vergonya.
  • Crisi del mísils

    Crisi del mísils
    A Cuba havíen rampes de míssils soviètics orientats cap als EUA, que van ser fotografiats per avions nord-americans. Kennedy, el president del EEUU, va ordenar bloquejar l'illa per a que els soviètics no proveïren d'armament al règim cubà. Finalment, Khurswov va ordenar als seus vaixells fer mitja volta.
  • Assassinat de Kennedy

    Assassinat de Kennedy
    Va ser el trigèsim cinqué president dels Estats Units, i el seu assassinat va tindre lloc en Dalas, Texas, mentre circulava per la plaça Dealy, en una limusina sense descapotable, com en la imatge. El principal sospitós va ser Lee Harvey Oswald, que era un empleaat de magatzem d'eixa zona. Però el més a destacar de la seua mort és la repercusió i la inestiabilitat que va causar a EEUU.
  • Primavera de Praga

    Primavera de Praga
    Va ser un període de liberització política i protesta massiva en Checoslovàquia com Estat socialista durant la Guerra Freda, dirigit per Alexander Dubček. També es buscava promoure la llibertat d'expressió i la descentralització del poder.
    Va finalitzar quan l'Unió Soviètica i altres països del pacte de Varsòvia van envair el país.
  • Assassinat de Martin Luther King

    Assassinat de Martin Luther King
    Luther King, president dels EEUU, es dirigia cap a Menphis, per a apojar als sanitaris afroamericans del privat, que estàven en holga per a augmentar el salari i tindre més respecte. Va donar el seu últim discurs, en el que va afegir que les amenaces no li preocupàven. Més tard, quan saludava als seus seguidor pel seu balcò d'un motel, el van disparar amb un franctirador. La seua pèrdua va causar una modificació en l'ambient de la nació, en forma de morts i protestes, inclòs incendis.
  • Fi de la guerra de Vietnam

    Fi de la guerra de Vietnam
    Vietnam del Nord va envair la capital de Vietnam del Nord, Saigón. El resultat va ser l'unificació de Vietnam amb règim comunista.
    La guerra va causar la pèrdua de moltes vides, va generar divisions polítiques i socials als Estats Units i va alimentar el moviment pacifista a nivell global
  • Invassió d'Afganistan

    Invassió d'Afganistan
    L'URSS va envair Afganistàn amb el govern comunista, amb l'objectiu de recolzar el govern comunista afganés que tenia resistència. La invasió va causar la Guerra d'Afganistan, en la qual grups mujahidins es van oposar a l'ocupació soviètica. La guerra va durar quasi una dècada i va provocars moltes morts. La retirada de les tropes soviètiques en 1989 va marcar el final de la invasió, però va deixar a Afganistan en un estat de conflicte i divisió.
  • Reformes de Corbachev

    Reformes de Corbachev
    Corbachev va ser el primer i últim president de l'URSS. Va ser una peça molt important al final pacífic de la Guerra Freda. Quan va estar al poder, va crear dues formes que van canviar per complet la història de l'URSS: la perestroika (reestructuració, apertura econòmica); i la glanost (llibertats polítiques).
    Aquestes reformes buscaven reforzar l'Unió Soviètica, però en lloc d'això, van desencadenar canvis polítics i socials que van portar a la debilitació del comunisme i a la caída de l'URSS.
  • Caída del mur de Berlín

    Caída del mur de Berlín
    La població alemanya, de manera pacífica, va destruir el mur de Berlín, que va dividir quasi 30 anys la capital alemana. Com a conseqüències, Alemanya es va reunificar, i es va reconstruir un nou ordre mundial. A més, es van unir molts membres a l'OTAN, la majoria participants del Pacte de Varsòvia.
    Un any després, es va firmar el Pacte d'Unificació, on les 4 potències renunciaven als seus drets, aconseguint la reunificació definitiva i la construcció d'una sola nació.
  • Caiguda de l'URSS

    Caiguda de l'URSS
    L'URSS, que era una superpotència de règim socialista, es va derrumbar econòmica i territorialment a causa de les reformes de Gorvachov. Aquest ràpid intent de transició va fer que l'URSS es parara virtualment, la inflació es va dirparar i va augmentar la pobreça. A més, van haver queixes per part de la població per falta de llibertats i democràcia.
    Mijaíl Corbachov va dimitir com a president de l'URSS quan anava a ser eliminada.
    Com a conseqüència, es van formar 15 països, entre ells, Rússia.