Fris cronològic Història de la Filosofia

  • 600 BCE

    Filosofia antiga (circa 600 aC - 600 dC):

    Filosofia antiga (circa 600 aC - 600 dC):
    Presocràtics: Filòsofs com Tales (624 - a.C, 546 a.C) , Anaximandre (609 a.C, 546 a.C) i Heràclit (535 a.C, 475 a.C.) van explorar les arrels i la naturalesa de l'univers. Sòcrates, Plató i Aristòtil: Sòcrates (469 a.C, 399 a.C.) va posar èmfasi en la reflexió ètica. Plató va fundar l'Acadèmia, i Aristòtil ( 384 a. C, 322 a. C.) va establir el seu propi sistema filosòfic. Dones filòsofes: Hipàtia d'Alexandria, una matemàtica i filòsofa neoplatònica.
  • 600

    Filosofia medieval (circa 600-1600):

    Filosofia cristiana: Agustí d'Hipona i Tomàs d'Aquino van integrar la filosofia amb la teologia cristiana. Filosofia islàmica: Avicenna (Ibn Sina) i Averroes (Ibn Rushd) van contribuir significativament a la filosofia islàmica medieval. Dones filòsofes: Hipàtia d'Alexandria va continuar sent rellevant. També es pot mencionar a Christine de Pizan, autora medieval que va escriure sobre temes filosòfics.
  • Filosofia moderna (circa 1600-1800):

    Racionalisme: René Descartes va promoure el mètode deductiu i la confiança en la raó. Empirisme: John Locke i David Hume van defensar la importància de l'experiència.
    Il·lustració: Immanuel Kant va promoure la crítica de la raó i la llibertat de pensament. Dones filòsofes: Mary Wollstonecraft, defensora dels drets de les dones i autora de "Vindication of the Rights of Woman."
  • Filosofia contemporània (des de 1800 fins a l'actualitat):

    Idealisme alemany: G. W. F. Hegel i Friedrich Nietzsche van tenir un gran impacte en la filosofia alemanya. Pragmatisme i filosofia analítica: Charles Peirce, William James i Bertrand Russell van ser importants en aquesta època. Fenomenologia i existencialisme: Edmund Husserl, Jean-Paul Sartre i Simone de Beauvoir van influir en aquesta tendència. Dones filòsofes: Simone de Beauvoir, que va contribuir al feminisme existencialista, i Martha Nussbaum, coneguda per la seva èmfasi en l'ètica.