Television and radio site 001

Evoluţia mijloacelor de informare analogice

  • 100

    Invenţia hîrtiei

    Invenţia hîrtiei
    Hîrtia a apărut în anul 100 d.Hr., în China.
  • Jan 17, 600

    Xilografia

    Xilografia
    Xilografia sau "imprimarea în bloc" folosea o presă fixă. A fost înventată în jurul anului 600 d.Hr.
  • Jan 18, 1038

    Inventarea tipografiei

    Inventarea tipografiei
    În 1038 chinezul Pi Shang inventează tipografia în care fiecare semn era gravat în relief pe un suport, doar că tiparul chinezesc nu utiliza litere metalice, independente.
  • Jan 18, 1450

    Invenţia tiparului

    Invenţia tiparului
    Johannes Gutenberg a inventat tiparul şi a dezvoltat în Europa un sistem care se baza pe folosirea caracterelor mobile. Prima carte tiparită de maşina lui Gutenberg a fost Biblia de 42 de pagini din 1455.
    Crearea matriţelor a făcut posibilă producerea a 3600 pagini pe zi în perioada Renaşterii. Apariţia tiparului a fost asociată cu explozia de informaţie. Cînd Gutenberg a inventat tiparul, existau "newsletter-e" dedicate clasei muncitoare.
  • Jan 18, 1460

    Cerneala tipografică

    Cerneala tipografică
    Cerneala tipografică a fost inventată la doar 15 ani după prima folosire a vopselelor folosite în pictură.
  • Jan 17, 1464

    Sistemul poştal

    Sistemul poştal
    Sistemul poştal a apărut, pentru prima dată în Franţa, în 1464. Acesta s-a extins, relativ rapid, pe întreg mapamondul.
    Dacă în teritoriile apusene, calul era esenţial pentru acoperirea distanţelor, în lumea musulmană acest rol îi revenea dromaderului. Mai apoi, porumbelul. Încep să apară şi primele mesaje şi coduri secrete, de teama interceptării informaţiilor transmise prin porumbei.
  • Apr 18, 1473

    Prima carte laică

    Prima carte laică
    În 1473, la Lyon, apare prima carte laică scoasă de sub tipar, urmată de noi "tipărituri". Astfel, spre sfîrşitul secolului al XV-lea, în Franţa, "ocazionalele" sunt mici foi, la graniţa dintre broşură şi ziar, care au între 8 şi 16 pagini.
  • Jan 2, 1500

    Camera obscură

    Camera obscură
    In secolul XV, Leonardo da Vinci, celebrul sculptor, arhitect şi inginer, descoperă şi defineşte că formarea imaginii într-o cameră obscură se datorează în primul rând proprietăţii razelor de lumină de a se propaga în linie dreaptă şi tocmai
    datorită acestui fapt, imaginea este răsturnată.
    Aplicațiile camerei obscure: aparatul fotografic şi aparatul de filmat.
  • Oct 31, 1556

    Primul ziar

    Primul ziar
    Primul ziar propriu-zis apare pe tărâm italian, la Veneţia, în 1556, cunoscut şi sub denumirea de "gazetta", de la gazetta, numele unei monede mici cu care putea să-ţi cumperi un ziar. "Notizie scritte" prezenta informaţii despre războaie şi politică şi era distribuită în întreaga Europă.
  • Presa cu şurub

    Presa cu şurub
    Presa cu şurub a fost îmbunătăţită pentru prima dată din timpul lui Gutenberg prin introducerea unor arcuri care ajutau platoul să se ridice rapid. Putea să tipărească până la 250 de imprimări pe oră. Acum au început să apară ziarele, dezvoltându-se din pamflete tipărite. Combinaţia între publicitate şi ziare le-a permis acestora să înflorească începând cu secolul al XVII-lea.
  • Primul cotidian

    Primul cotidian
    La sfârşitul secolului al XVII-lea, asistăm, îndeosebi în Germania, la mai multe tenative de creare a unui cotidian: se poate astfel semnala, în 1660, Leipziger Zeitung, însă prima experienţă durabilă este totuşi cea a ziarului Daily Courant de la Londra.
  • Maşina de scris

    Maşina de scris
    La 6 ianuarie 1714, inginerul englez Henry Mill a brevetat pentru prima oară o maşinărie care putea să imprime literele una după alta. Astfel, el a fost considerat iniţiatorul maşinii de scris.
  • Telegraful

    Telegraful
    Telegrafia, se poate spune ca dateaza de la inventarea telescopului (Galileo Galilei, 1609) cu ajutorul caruia se acoperea distante mai mari in transmiterea mesajelor. In anul 1690, Amontons a construit unTelegraf telegraf cu ocheane, dar cel mai raspandit a fost telegraful francezului Claude Chappe ( 1791). Atunci s-a introdus si termenelul de telegraf derivat de la grecescul tele-distanta si graphos-scriere. Telegraful lui Chappe era alcatuit dintr-un sistem de semafoare cu brate, transmiterea
  • Apariţia litografiei

    Apariţia litografiei
    Litografia, inventată de autorul bavarez austriac Alois Senefelder, în 1796, este o metodă de tipar utilizând o placă sau o piatră cu o suprafaţă perfect netedă. Litografia a grăbit procesul de ilustrare prin înlocuirea tehnicilor de gravură cu procedee chimice de imprimare.
  • Răspîndirea ziarelor

    Răspîndirea ziarelor
    Apariţia ziarelor a sporit neliniştea legată de efectele tiparului. În secolul al XVII-lea, olandezii publicau "corentos" (ştiri curente). În acea perioadă, presa nu era liberă, Suedia fiind prima ţară care dă o lege pentru protejarea libertăţii presei(1766). De pildă, "The Times" (1814) a coincis cu momentul în care a fost posibilă distribuirea unei audienţe de masă.
  • Tipărirea offset

    Tipărirea offset
    Apariţia tehnici offset implica procesul de transfer al cernelei de pe placa tipografică pe hîrtie printr-o suprafată intermediară.
  • Maşina de tipărit cu aburi

    Maşina de tipărit cu aburi
    Dispozitiv construit de Friedrich Koenig,a fost întrebuinţat pentru scoaterea pe piaţă a publicaţiei "The Times".
  • The Sun / Presa, a patra putere în stat

    The Sun / Presa, a patra putere în stat
    "Sun" a fost primul ziar de succes al "presei de un penny"(presa comercială). Spre sfîrşitul secolului al 19-lea, ziarele puternice au început să achiziţioneze ziarele locale. Astfel, în Marea Britanie, presa este numită, pentru întîia oară, " a patra putere în stat".
  • Presă rotativă cu patru cilindri

    Presă rotativă cu patru cilindri
    Presa rotativă cu patru cilindri, inventată în anul 1847, permitea tipărirea fotografiilor şi asigura un flux de 8000 pagini pe oră.
  • Apariţia telefonului

    Apariţia telefonului
    În anul 1876 Al. Graham Bell a devenit prima persoana care a brevetat un dispozitiv capabil să emită şi să recepţioneze cuvintele rostite. Prima transmisiune telefonică se realizează de la Boston la Cambridge, pe o distanţă de două mile.
  • Tehnologia înregistrărilor

    Tehnologia înregistrărilor
    In jurul anului 1890, se gaseau pe piata 3 dispozitive capabile sa inregistreze si sa reproduca sunete :
    · fonograful, inventat de Edison in 1877, "masina vorbitoare" uimitoare in epoca,alcatuita dintr-un cilindru invelit intr-o foita de staniol, care putea conserva sunete;
    · grafofonul, inventia concurentului direct al lui Edison, C. Bell care a inlocuit stanionul cu un cilindru de ceara;
    · gramofonul, dispozitiv creat de E.Berliner in 1887.
  • Cinematografia

    Cinematografia
    Cinematograful s-a născut la sfârşitul secolului XIX, deoarece a fost nevoie de un drum lung să se atingă nivelele de dezvoltare necesare ale fizicii, chimiei, mecanicii, electrotehnicii, opticii ca abia după aceea să înceapă să se dezvolte tehnica cinema. Prin prima proiecţie cinematografică a fraţilor Lumière, realizată la 28 decembrie 1895 la Grand Cafee din Paris, cu o peliculă numită "Ieşirea muncitorilor din uzinele Lumière" a apărut o nouă artă şi o industrie, industria cinematografică.
  • Radioul

    Radioul
    G. Marconi reuşeşte să transmită un semnal la o distanţă de două mile fără să folosească fire. Această reuşită marchează actul de naştere al radioului.
  • Apariţia aparatului de fotografiat

    Apariţia aparatului de fotografiat
    În anul 1924 este scos pe piaţă aparatul de fotografiat Ermax, iar
    în 1925 apare aparatul de fotografiat Leica.
    Ambele dispozitive au contribuit la dezvoltarea media, prin tipărirea şi distribuirea imaginilor.
  • Televiziunea

    Televiziunea
    În anul 1925, Baird împreună cu Jenkns realizează primul prototip al televiziunii mecanice. În 1927, David Sarnov va inventa tubul catodic de recepţie, iar apoi tubul analizator al camerei.
    Simultan, în 1927, Philo Farnsworth realizează prima telecameră electronică.
  • Prima reţea radio

    Prima reţea radio
    Prima reţea radio din lume s-a înfiinţat în 1926 prin uniunea dintre Corporaţia Staţiei Americare de Radio din Newark, WJZ şi o staţie din New York. Prin intermediul liniei telegrafice, cele trei s-au interconectat, astfel încît difuzau simultan aceleaşi programe.
  • Primul calculator

    Primul calculator
    Claude Shannon în anii 1930 a condus la abandonarea calculatoarelor analogice în favoarea celor digitale (numerice), care modelează problemele în numere (biţi) în loc de semnale electrice sau mecanice. Realizări notabile au fost: calculatorul Atanasoff-Berry, maşinile Z ale germanlui Konrad Zuse - de exemplu calculatorul electromecanic Z3, care a fost probabil cel dintâi calculator universal, apoi calculatorul ENIAC prcum şi calculatorul britanic Colossus.
  • Internetul

    Internetul
    Dezvoltarea rapidă a Internetului s-a datorat faptului că accesul la documentaţia protocoalelor obligatorii a fost şi este liber şi gratuit. În 1969 S. Crocker a iniţiat o serie de „note de cercetare” denumite RFC (Request for Comments), numerotate cronologic şi devenite cu timpul accesibile gratuit on-line (în Internet). Marea schimbare a început în 1989, când Tim Berners Lee de la Centrul European pentru Fizica Nucleară din Geneva (CERN) a pus bazele dezvoltării primului prototip al WWW.
  • Compact discul

    Compact discul
    In 1979 firma Philips (Olanda) si Sony (Japonia) au anuntat realizarea discului compact, denumit obisnuit CD. Acesta are un diametru de 12 cm si poate inregistra o orã de muzicã. Semnalele sunt inregistrate sub formã binarã ''0'' si "1", iar citirea se face cu ajutorul unui fascicul laser. Deci nu existã un contact fizic intre disc si "acul" de citire ca la clasice. A inceput sã fie vandut in Europa dupã 1983.
  • Bibliografie

    http://www.scritube.com
    http://www.edu20.ro
    www.wikipedia.com
    www.totalschimbat.ro
    Dorin Popa, "Mass-media,astăzi", Institutul European, 2002
    Daniel Condurache, cursul "Tehnici mediatice"
  • Prima carte

    Prima carte
    Prima carte din lume a fost "Diamond Sutra", scrisă în China, datată la 11 mai 868
  • Prima publicaţie din lume

    Prima publicaţie din lume
    Prima publicaţie oficial tipărită, Ti Pao, a apărut în China, în perioada dinastiei T'ang.