Download

Evolució dels processos metabòl·lics

By Oriol8
  • 3800 BCE

    ORGANISMES FERMENTADORS

    ORGANISMES FERMENTADORS
    Els primers organismes van ser molt senzills, unicel·lulars i procariotes. A l'atmosfera primitiva es van anar formant els primers compostos orgànics, van dipositar-se sobre la superfície terrestre i van ser arrossegats cap al mar, així formant el "brou primitiu". S’afirma que eren heteròtrofs fermentadors, així obtenint la matèria orgànica del medi i mitjançant processos de fermentació aconseguien l'energia i biomolècules necessàries per al creixement i reproducció.
  • 3400 BCE

    ORGANISMES FOTOSINTÈTICS ANOXIGÈNICS

    ORGANISMES FOTOSINTÈTICS ANOXIGÈNICS
    Van aparèixer organismes capaços d'utilitzar la llum per sintetitzar ATP. La fotosíntesi, funcionant el fotosistema I, no podia trencar la molècula d'aigua i no desprenia oxigen. La molècula donadora d'electrons era l'H2S. L'ATP i NADH obtingut van permetre sintetitzar matèria orgànica a partir de la reducció d'inorgànica per primera vegada. Els bacteris verds i vermells del sofre, usant l'H2S, són els dos grups d’aquests organismes que han subsistit fins a l’actualitat.
  • 3000 BCE

    ORGANISMES QUIMIOHETERÒTROFS DE RESPIRACIÓ ANAERÒBICA

    ORGANISMES QUIMIOHETERÒTROFS DE RESPIRACIÓ ANAERÒBICA
    Aquests tenen la capacitat d'oxidar la matèria orgànica i obtenir una gran quantitat d'energia: respiració anaeròbica. L'existència de dipòsits sulfurs va fer pensar que alguns grups de bacteris fotosintetitzadors van tornar al sediment. Així doncs, els pigments fotosintètics van evolucionar donant lloc a una primitiva cadena transportadora d'electrons que utilitzava l'ió sulfat com a acceptor final, transformant-los en un compost reduït H2S, perdent així pigments inútils en foscor.
  • 2500 BCE

    ORGANISMES FOTOAUTÒTROFS OXIGÈNICS

    ORGANISMES FOTOAUTÒTROFS OXIGÈNICS
    Van aparèixer els cianobacteris, i gràcies a la incorporació del fotosistema II va permetre realitzar la fotòlisi de l'aigua i obtenir hidrogen per reduir el CO2 a matèria orgànica i fer possible l'alliberament de molta quantitat d'oxigen a l'atmosfera. Tot i això, van actuar com a pou d'oxigen, evitant que s'acumulés a l'atmosfera i fa 2000 milions d'anys es va crear la capa d'ozó, que va facilitar la vida a la superfície. Fa 2500 milions d'anys.
  • 1800 BCE

    ORGANISMES QUIMIOHETERÒTROFS DE RESPIRACIÓ AERÒBICA

    ORGANISMES QUIMIOHETERÒTROFS DE RESPIRACIÓ AERÒBICA
    L'oxigen era tòxic pels organismes i va provocar que molts morissin, altres van desenvolupar enzims que destruïen els primers compostos formats per l'oxigen. L'avenç va ser l'ús de l'oxigen com a acceptor final dels electrons procedents de la matèria orgànica (respiració aeròbica). La cadena de citocroms es va perfeccionar i els acceptors finals de la respiració anaeròbica va ser l’oxigen de l'atmosfera. Aquest canvi va suposar una colonització del medi terrestre i va sorgir el cicle de Krebs
  • 1600 BCE

    ORGANISMES QUIMIOAUTÒTROFS

    ORGANISMES QUIMIOAUTÒTROFS
    L’oxigen va permetre l'aparició de quimioautòtrofs, que obtenien l'energia per mitjà de l'oxidació de compostos inorgànics reduïts. Poden viure sense matèria orgànica i de llum; només necessiten aigua, aire i sals minerals i un compost inorgànic reduït. Molt semblant als cianobacteris, no fan el Cicle de Krebs, fan el Cicle de Calvin i són els que converteixen materials orgànics sense utilitat en compostos estables aprofitats per les plantes, així tancant els cicles biogeoquímics.
  • 1500 BCE

    ORGANISMES EUCARIOTES

    ORGANISMES EUCARIOTES
    Els eucariotes són organismes més complexos que els procariotes, contenen orgànuls com els mitocondris i els cloroplasts. Els mitocondris van evolucionar a partir de bacteris aeròbics endosimbiòtics, mentre que els cloroplasts van derivar de cianobacteris fotosintètics que es van integrar dins d'una cèl·lula amfitriona. Aquesta simbiosi entre diverses espècies bacterianes hauria conduït a la formació de cèl·lules més complexes amb orgànuls especialitzats.