Evolució de l'Andalús

  • Period: 718 to 756

    L'EMIRAT DEPENDENT DEL CALIFAT DE DAMASC

    Després de la conquesta d'hispàia, el califat omeia va establir a la península Ibèrica un emirat (província) del seu imperi, anomenta al-Andalús, amb capital a Còrdova governat per un valí.
    Els hispanagots convertits a l'islam es van anomenar muladís. Aquells que van mantenir a seva fe cristana pero han adquirit els costums i llengua arab s'anomenaven mossàrabs.
  • Period: 756 to 929

    L'EMIRAT INDEPENDENT

    Abd al-Rahman I va establir a al-Àndalus un emirat omeia independent de Còrdova (756-929).
    El desenvolupament agrícola, del comerç i de les ciutats va iniciar un auge econòmic. Els emirs van fomentar també la cultura i les arts, i al-Àndalus es va començar a considerar com un dels centres culturals més importants d'Europa. No obstant això, al-Àndalus va viure un període d'inestabilitat per causa de diputes familiars.
  • Period: 929 to 1031

    EL CALIFAT DE CÒRDOVA

    El califat de Còrdova va ser l'època de més esplendor cultural i econòmica i econòmica d'al-Àndalus a causa del control del comerç entre Orient i Europa.
    Militars (ràtzies) d'Alamansor, que va imposar, que va imposar als regnes cristians. Còrdova es convertir en la ciutat més poblada d'Europa.
  • Period: 1031 to 1238

    TAIFES I IMPERI NORD-AFRICANS

    Al segle XI, el califat va entrar en crisi a causa de l'elevat cost de l'exèrcit.
    L'any 1031, l'aristocràcia musulmana va deixar de reconèixer l'autoritat califal i va dividir al-Àndalus en més de 25 regnes independents anomenats taifes.
    Per frenar l'avançament cristià van venir dos pobles del nord d'Àfrica anomenats almoràvits (1086) i els almohades (1147) que van acabar de dominar la majoria de les taifes.
    La derrota musulmana a la batalla e las Navas de Tolosa (1212) amb major part de taifes.
  • Period: 1238 to 1492

    REGNE DE GRANADA

    El darrer enclavament musulmà fou el regne de Granada, fundat el 1238 per la dinastia dels nassarites.
    Durant més de 2 segles, el regne nassarita va viure una època de prosperitat a causa dels seus destacats ports comercials i a la rica agricultura.
    Al final del segle XV, els reis Catòlics van decidir conquerir el regne.
    L'any 1492, Boadbil, el darrer rei nassarita, va rendir Granada i va posar fi al domini musulmà de la península Ibèrica durant gairebé 800 anys.