Al.landalus

Evolució de l'Al·landalus

  • Period: 711 to 1492

    AL-ÀNDALUS

    La feblesa de la monarquia visigoda va permetre que l'any 711 els musulmans dominessin gairebé tota la peninsula Ibèrica.
    Els territoris d'Hispània durant l'ocupació dels musulmans rebrà el nom d´AL-ANDALUS.
  • Period: 718 to 756

    Emirat dependent

    Després de la conquesta d'Hispània, el califat omeia va establir a la península Ibèrica un emirat del seu imperi, anomenat al-Àlandalus, amb capital Còrdova i governat per un valí, que es va mantenir només uns anys.
  • Period: 756 to 929

    Emirat Independent

    A mitjans del segle VIII, quan els califes de Damasc van ser destronats pels abbàssides de Bagdad, membre de la família Omeia, Abderraman, va fugir a l'Al-Andalus. Va trencar els vincles amb el Califat de Bagdad, es va proclamar emirat independent amb el nom de Abderraman I i va fundar l'Emirat Omeia de Damasc.
  • 800

    Joan Mesué el Vell

    Joan Mesué el Vell
    Joan Mesué el Vell o, segons el seu nom àrab, Yuhanna ibn Massawayh fou un famós metge d'expressió àrab. Era fill d'un apotecari que exercia la seva professió a Bagdad, i després de fer sòlits estudis de literatura i filosofia, es dedicà a la medicina, tenint com a mestre Jabril ibn Bukhtixiu. Va neixer al 777 i morir al 857
  • Period: 929 to 1031

    Califat

    El Califat de Còrdova, també conegut com a Califat omeia de Còrdova o Califat d'Occident, va ser un califat proclamat per Abd al-Rahman III el 929 que posà fi a l'emirat independent instaurat per Abd-ar-Rahman I ad-Dàkhil el 756.
  • 940

    Abulcasis

    Abulcasis
    Abulcassis o Albucasis, fou un destacat metge andalusí, potser nascut al raval de Còrdova, del segle x. Hauria mort en algun lloc de l'Àndalus el 1009, ja molt vell. És considerat el pare de la cirurgia moderna.
  • Period: 1031 to 1238

    Regnes de Taifes i Imperis nord-africans

    A partir del 1008, el Califat va patir greus divisions internes, fragmentant-se en vint -i- vuit regnes independents o taifes. Les taifes, que eren ciutats Estat amb el seu territori. Aquesta divisió els fa dèbils enfront dels regnes cristians que conquisten Toledo, per la qual cosa demanen ajuda als Almoràvits l’Imperi nord-africà.
  • 1085

    Al-Mutaman

    Al-Mutaman
    Yússuf al-Mútaman fou emir de Saraqusta. Era membre de la dinastia dels Banu Hud i va succeir el seu pare Àhmad al-Múqtadir. Va ser protector de la ciencia i filosofia.
    va neixer a saragossa i va morir al 1085
  • Period: 1238 to 1492

    Regne nassarita de Granada

    Últim territori musulmà en la península. S'estenia per les províncies de Màlaga, Granada, Almeria i part de Cadis. Gràcies al comerç i a l'agricultura de regadiu va tindre una gran prosperitat econòmica que li va servir per a pagar impostos en or als reis castellans, fins a la seva conquista pels Reis Catòlics en 1492
  • 1239

    Abu al-Abbás al-Nabati.

    Abu al-Abbás al-Nabati.
    Abu-l-Abbàs an-Nabatí, també conegut simplement com a an-Nabatí o com a Ibn ar-Rumiyya o encara com a al-Hàfidh, va ser un botànic andalusí que aplicà l'observació i l'experimentació directa sobre les plantes. Va ser professor del seu successor Ibn al-Baytar. va morir al 1239