El segle XIX a Espanya - Nunui Rautiainen

  • Carls IV

    Carls IV
    Carles IV d'Espanya (1748-1819) va ser rei d'Espanya des de 1788 fins a 1808. Va heretar el tron en un moment d'inestabilitat política i econòmica, i el seu regnat va estar marcat per la influència de la seva esposa, Maria Lluïsa de Parma, i del seu primer ministre, Manuel Godoy. Carles IV no va mostrar gran interès en la política, delegant sovint el poder en Godoy.
  • Tractat de Fontainebleau

    Tractat de Fontainebleau
    El Tractat de Fontainebleau va ser un acord signat el 27 d'octubre de 1807 entre Carles IV d'Espanya i Napoleó Bonaparte, representats per Manuel Godoy, primer ministre espanyol, i el ministre francès Talleyrand. L’objectiu del tractat era permetre el pas de les tropes franceses pel territori espanyol per envair Portugal, que era aliat de Gran Bretanya i es negava a seguir el blocatge continental que França havia imposat per aïllar els britànics econòmicament.
  • Guerra del Francès

    Guerra del Francès
    El 1808, Napoleó va aprofitar la presència de tropes franceses a Espanya per imposar la seva influència i va desencadenar la Guerra del Francès (1808-1814). Després del Motí d’Aranjuez, on Carles IV va abdicar a favor del seu fill Ferran VII, Napoleó va convocar pare i fill a Baiona i els va forçar a renunciar a la corona. En lloc de restituir-los, Napoleó va posar el seu germà, Josep Bonaparte, com a rei d'Espanya.
  • La Constitució de Cadis de 1812 (La Pepa)

    La Constitució de Cadis de 1812 (La Pepa)
    En plena guerra, els representants de diferents regions espanyoles es reuneixen a Cadis, una ciutat lliure del control francès, per redactar la primera constitució liberal d'Espanya. La Constitució de Cadis de 1812 estableix la sobirania nacional i altres principis democràtics, però és anul·lada per Ferran VII el 1814.
  • Espanya guanya la guerra

    Espanya guanya la guerra
    Després de sis anys de conflicte, el poble espanyol derrota les tropes franceses el 1814. Aquesta victòria permet la restauració de la independència d'Espanya, posant fi a l'ocupació napoleònica.
  • Nou rei Ferran VII (monarquia absoluta)

    Nou rei Ferran VII (monarquia absoluta)
    En finalitzar la guerra, Ferran VII recupera el tron i reinstaura la monarquia absoluta, derogant la Constitució de Cadis i perseguint liberals que buscaven reformes democràtiques. Va perseguir durantment els liberals i qualsevol moviment que demanés reformes democràtiques o constitucionals. Molts polítics, intel·lectuals i militars liberals van ser empresonats, exiliats o executats.
  • Pronunciament de Riego

    Pronunciament de Riego
    L’aixecament militar liderat per Rafael del Riego va tenir lloc el 1 de gener de 1820. Aquest esdeveniment, conegut com el Pronunciament de Riego, va ser decisiu per restaurar la Constitució de Cadis de 1812 i marcar l'inici del Trienni Liberal (1820-1823), un període de govern constitucional a Espanya.
  • Ferran VII aboleix la Llei Sàlica

    Ferran VII aboleix la Llei Sàlica
    Ferran VII promulga la Pragmàtica Sanció, que permet que la seva filla, Isabel, pugui heretar el tron en lloc del seu germà Carles Maria Isidre.
  • Mort de Ferran VII i proclamació d’Isabel II

    Mort de Ferran VII i proclamació d’Isabel II
    Ferran VII mor, i la seva filla, Isabel, és proclamada reina amb només tres anys. Durant la seva minoria d’edat, la seva mare, Maria Cristina, actua com a regent.
  • Inici de les guerres Carlines (1833-1876)

    Inici de les guerres Carlines (1833-1876)
    Els partidaris de Carles Maria Isidre, germà de Ferran VII, no accepten Isabel II com a reina i s’alcen en armes. Això causa una guerra entre dos bàndols clars, els carlims que eren els partidaris de la monarquia absoluta, i després estaven els isabelins, que eren els partidaris de la monarquia parlamentària. Hi van haber 3 guerres destacades:
    Espartero (1840)
    Mendizábal (1843)
    Isabel II (1833)