Descarga (11)

Edat Moderna: Una era de descobriments i invents

  • 300

    Astrolabi

    Astrolabi
    És una peça que forma part de l'anomenat art islàmic, i data de l'època de la Taifa de Toledo. L'astrolabi es conserva al Museu Arqueològic Nacional d'Espanya
  • 400

    Brúixola

    Brúixola
    Instrument d’orientació basat en les propietats dels imants i emprat essencialment per a determinar direccions horitzontals, a partir de la direcció aproximada nord-sud.
  • 1271

    Viatges de Marco Polo

    Viatges de Marco Polo
  • 1300

    Caravel·la

    Caravel·la
    Una caravel·la és una embarcació de vela lleugera usada en viatges oceànics en els segles XV i XVI per Portugal i Espanya. És particularment famosa per ser els vaixells emprats per Cristòfor Colom en el viatge de la descoberta d'Amèrica
     
  • 1440

    Invenció de la imprenta

    Invenció de la imprenta
    És un dispositiu mecànic que permet, per mitjà de la pressió a una superfície entintada, la reproducció de textos escrits i imatges per un mitjà d'impressió com pot ser el paper, tela, pergamí o altres materials.
  • 1452

    Leonardo Da Vinci

    Leonardo Da Vinci
    Era un artista toscà, que tenia diferents ocupacions: pintor, arquitecte, enginyer, astrònom, matemàtic, escultor, poeta, músic i inventor entre altres. Però era més conegut com a pintor, va fer obres molt importants com la Gioconda i El Sant Sopar.
  • 1453

    Els turcs conquereixen Constantinoble

    Els turcs conquereixen Constantinoble
    Va ser un succés històric que, en la periodització clàssica, marca la fi de l'edat mitjana a Europa i la fi del darrer vestigi de l'Imperi Romà d'Orient i de la cultura clàssica. Just abans de la conquesta turca, Constantinoble era una capital sense país: l'Imperi Romà d'Orient, que antigament s'estenia des de Pèrsia fins als Alp.
  • 1466

    Erasme de Rotterdam

    Erasme de Rotterdam
    Era filòsof, fiòleg i teòleg neerlanadès. Autor d'importants obres en llatí i el creador del moviment humanista.
  • 1473

    Nicolau Copèrnic

    Nicolau Copèrnic
    Va ser un astrònom polonès, també conegut com a Mikolaj Kopernik. Va ser el primer astrǹom a formular una àmplia cosmologia heliocèntrica que va desplaçar la Terra com a centre de l'Univers.
  • 1475

    Michelangelo Buonarroti

    Michelangelo Buonarroti
    Va ser un escultor, pintor, poeta, escriptor i arquitecte del Renaixement. Durant més de setanta anys, el seu treball es va realitzar a Florència i Roma, que era on vivien els seus grans mecenes, la família Mèdici de Florència i els diferents Papes romans. Va ser el primer artista occidental al qual van publicar dues biografies en vida.
  • 1483

    Martí Luter

    Martí Luter
    Va ser un teòleg, frare catòlic de l'Orde de Sant Agustí i reformador religiós alemany; en les seves ensenyances es va inspirar la Reforma Protestant. Va inaugurar la doctrina teològica i cultural anomenada luterana i va influir en les altres tradicions protestants.
  • 1487

    Ruta de Bartolomé Díaz per arribar a l’Índia

    Ruta de Bartolomé Díaz per arribar a l’Índia
    L'expedició que li donaria fama va començar el 1487, quan va rebre l'ordre de el rei Joan II de navegar pel litoral africà tan a sud com fos possible i descobrir si l'Àfrica estava unida a l'Índia, com proposava el geògraf Ptolomeu, o era un continent independent. Es tractava de la culminació dels preparatius de l'difunt Enric el Navegant. I estava en joc el control de el comerç d'espècies.
  • 1492

    Primer viatge de Cristòfor Colon

    Primer viatge de Cristòfor Colon
    El primer viatge de Cristòfor Colom, o "Viatge de l'Descobriment", va ser una expedició marítima capitanejada per Colom a l'servei dels Reis Catòlics, Isabel i Fernando de Castella i Aragó, que va partir el 3 d'agost de 1492 el Port de Pals de la frontera.
  • 1493

    Segon viatge de Cristòfor Colon

    Segon viatge de Cristòfor Colon
    Amb l’impacte que va tenir a Espanya el primer retorn de Colom, amb un gran luxe en les celebracions posteriors, els reis catòlics van encarregar molt ràpidament una segona expedició, molt més fastuosa que la primera, tan sols sis mesos després del seu retorn. Aquest cop, vàren salpar 17 vaixells i més de mil tripulants.
  • 1494

    Tractat de Tordesillas

    Tractat de Tordesillas
    Va ser un tractat internacional signat a la ciutat de Tordesillas el 1494 entre el Regne de Portugal i els Regnes de les Espanyes (Ferran el Catòlic per Aragó i Isabel la Catòlica per Castella), per tal de donar legalitat a l'ocupació dels territoris que anaven explorant i descobrint.
  • 1498

    Ruta de Vasco de Gama per arribar a l’Índia

    Ruta de Vasco de Gama per arribar a l’Índia
    L'objectiu de l'empresa era culminar l'aventura descobridora en què els portuguesos s'havien embarcat des de començaments de segle XV i aconseguir arribar a Orient i als seus mercats de matèries precioses i espècies. La culminació amb èxit de l'empresa va suposar un tomb en el comerç europeu de llarga distància, que va passar de la Mediterrània a l'Atlàntic, i va posar als portuguesos a l'avantguarda de l'experiència marítima europea.
  • 1498

    Tercer viatge de Cristòfor Colon

    Tercer viatge de Cristòfor Colon
    L'expedició transoceànica comandada per Cristòfol Colom que tingué com a objectiu continuar l'exploració de les noves terres en nom dels Reis Catòlics, descobrint el nord de Veneçuela i convertint-se Colom en el primer descobridor europeu del continent americà.
  • 1502

    Quart viatge de Cristòfor Colon

    Quart viatge de Cristòfor Colon
    Va ser una expedició transoceànica dirigida per Cristòfor Colom amb el propòsit de trobar un pas marítim en el que avui coneixem com Amèrica per trobar alguna cosa que definitivament fos el continent asiàtic.
  • 1519

    Caiguda de l’Imperi Asteca

    Caiguda de l’Imperi Asteca
    El final de l'imperi va ser ràpid, i la regió seria radicalment transformada política i religiosament per l'arribada dels conqueridors. Els conqueridors van arribar a les costes de Mèxic el 1519 i a poc a poc van començar a endinsar-se en el territori, a la recerca de la famosa Tenochtitlan i els rumors de l'abundància d'or i altres materials preciosos que hi trobarien.
  • 1519

    Expedició volta el món Magallanes - Elcano

    Expedició volta el món Magallanes - Elcano
    Fa exactament 500 anys, el 20 de setembre de 1519, una expedició de cinc vaixells i 239 homes van marxar des del port de Sanlúcar de Barrameda amb la missió d'arribar a les Índies Orientals navegant cap a l’oest. Pero aquells mariners no s'esperaven que acabesin sent els protagonistes d'un dels fets més importants de la història: completar la primera volta al món navegant.
  • 1571

    Johannes Kepler

    Johannes Kepler
    Astrònom, matemàtic i físic alemany. Fill d'un mercenari (que va servir per diners en els hosts del duc d'Alba i va desaparèixer en l'exili a 1589) i d'una mare sospitosa de practicar la bruixeria, Johannes Kepler va superar una infancia desgraciada gràcies a la seva tenacitat i intel·ligència.
  • L’invenció del termòmetre

    L’invenció del termòmetre
    El primer inventor del termòmetre es diu que va ser Galileu Galilei. Consistia bàsicament en un tub de vidre amb una esfera de vidre buida en el seu extrem superior, en el qual s'introduïa un líquid que a l'escalfar-se pujava pel tub.
  • Caiguda de l’Imperi Inca

    Caiguda de l’Imperi Inca
    La seva caiguda es produí al segle xvi amb l'arribada dels conquistadors espanyols. En el moment de màxima expansió, cap al 1530, l'Imperi controlava les zones andines i les costes pacífiques dels territoris que corresponen actualment al Perú, l'Equador, Bolívia i la meitat nord de Xile, així com extensos territoris de l'Argentina i una petita zona de Colòmbia.
  • L’invenció de la calculadora

    L’invenció de la calculadora
    La pascalina va ser la primera calculadora que funcionava a força de rodes i engranatges, inventada pel filòsof i matemàtic francès Blaise Pascal. El primer nom que li va donar va ser màquina d'aritmètica. Després li va posar roda pascalina, i finalment pascalina.
  • Isaac Newton

    Isaac Newton
    Isaac Newton va ser un físic, teòleg, inventor, alquimista i matemàtic anglès. És autor dels Philosophiæ naturalis principia mathematica, més coneguts com els Principia, on descriu la llei de la gravitació universal i va establir les bases de la mecànica clàssica mitjançant les lleis que porten el seu nom.
  • L’invenció del parallamps

    L’invenció del parallamps
    Un parallamps és un instrument l'objectiu és atreure un raig ionitzat de l'aire per conduir la descàrrega cap a la terra, de tal manera que no causi danys a persones o construccions. Va ser inventat en 1752 per Benjamí Franklin. El primer model es coneix com parallamps Franklin, en homenatge al seu inventor.
  • L’invenció de la màquina de vapor

    L’invenció de la màquina de vapor
    En 1769 es presentava davant el públic la primera màquina de vapor, obra de James Watt (1736-1819). El va crear l'invent que revolucionaria el transport en el món, sobretot el ferrocarril, però també la navegació.
  • Ruta de la seda

    Ruta de la seda
    5000 aC. - 3000 aC. La ruta de la seda era una xarxa de rutes comercials entre Àsia i Europa que s'estenen per més de 8.000 km des de Chang'an (actualment Xi'an) a la Xina, Antioquia a Síria i Constantinoble (actualment Istanbul, Turquia), a les portes d'Europa.