140334 05 0203 07

Den Kolde Krig

  • Topmøde i Jalta

    Topmøde i Jalta
    I februar, 1945 mødes den tidligere amerikanske præsident, Roosevelt, Storbritanniens permierminister, Churchill og endeligt Sovjets leder, Stalin. Her bliver bl.a. diskuteret opdelingen af Tyskland, krigserstatninger og hovedlinjerne i det senere skabte FN. Men uenigheder skabes, på det ellers succesfulde møde, og man betragter nu dette som fundamentet til Den Kolde Krig.
  • Jerntæppet

    Jerntæppet
    Ved en tale på Westminster College, Fulton, Missouri, udtaler Winston Churchill at et jerntæppe har sænket sig i Europa. Dette jerntæppe er betegnelsen for grænsen mellem øst- og Vesteuropa, de kapitalistiske og de kommunistiske lande.
  • Marshallplanen

    Marshallplanen
    Som følger på trumandoktrinen, som var en doktrin som havde til formål at overbevise lande om at hjælpe økonomisk og militært til lande som var i fare for kommunismen, skabte USA marshallplanen. Denne plan havde til formål at hjælpe genopbygningen af de europæiske lande efter krigen. Denne handling var en af de mest betydningsfulde handlinger fra USAs side af, under krigen.
  • NATO etableres

    NATO etableres
    I året 1949 etableres NATO. Forsvarsalliancen indgås i Washington på amerikansk initiativ mellem Belgien, Canada, Danmark, Frankrig, Island, Italien, Luxembourg, Holland, Norge, Portugal, Storbritannien og USA.
  • Koreakrigen

    Koreakrigen
    Nordkoreanske tropper overskrider grænsen til Sydkorea, og tvinger de sydkoreanske styrker til tilbagetog. USA beslutter at gribe ind på Sydkoreas side, hvilket FN's Sikkerhedsråd godkender uden Sovjetunionens accept, de er fraværende i protest mod, at det kommunistiske Kina nægtes medlemskab af FN.
  • Stalin dør

    Stalin dør
    Stalin dør, og en gruppe af partichefer deler kortvarigt magten mellem sig. Hurtigt bliver Nikita Khrusjtjov den ledende, men først i 1958 får Khrusjtjov den absolutte magt i Sovjetunionen
  • Vesttyskland i NATO og Waszawa-pagten

    Vesttyskland i NATO og Waszawa-pagten
    Vesttyskland optages i NATO under særlige vilkår. Vesttyskland måtte ikke råde over kemiske, biologiske og atomare våben. Warszawa-pagten stiftes. Pagten var en militær og politisk overenskomst, som også omfattede venskab, økonomisk og kulturelt samarbejde. Medlemslandene var Albanien, Bulgarien, Østtyskland, Polen, Rumænien, Sovjetunionen, Tjekkoslovakiet og Ungarn.
  • Cubakrisen

    Cubakrisen
    I 1962 begynder Sovjetunionen at anlægge raketbaser på Cuba som en del af opbygningen af Cubas forsvar. Amerikanske U2-fly afslører opstillingen af offensive missiler, der vil kunne ramme USA.
  • Seksdageskrigen

    Seksdageskrigen
    Seksdageskrigen bestod af Israel på den ene side og Egypten, Syrien og Jordan på den anden. Inden seks dage havde Israel besat Vestbredden, Gaza, Sinai-halvøen og Golanhøjderne.
  • Invadering af Afghanistan

    Invadering af Afghanistan
    Med en lurende borgerkrig i Afghanistan, vælger Sovjetunionen at invadere. Invasionen bliver begyndelsen til en krig mellem det sovjetisk støttede kommunistiske styre og de muslimske partisangrupper.
  • START-forhandlinger

    START-forhandlinger
    START-forhandlingerne mellem Sovjetunionen og USA er forhandlinger som omfatter begrænsningen af internationale raketter. Forhandlingerne begynder i Geneve.
  • Mikhail Gorbatjov

    Mikhail Gorbatjov
    Mikhail Gorbatjov bliver ny øverste leder i Sovjetunionen, han har en mere pascifistisk syn til omverdenen og han fastfryser derfor hurtigt udstationeringen af mellemdistanceraketter.
  • Nedrustningen

    Nedrustningen
    Nedrustningsgennembruddet kommer da Reagan og Gorbatjov I Washington underskriver INF-aftalen om afvikling af atomare mellemdistancevåben i Europa og Asien.
  • Berlinmurens fald

    Berlinmuren gennembrydes den 9. november på baggrund af øget østtysk pres, ved bl.a. demonstrationer og flugtforsøg. Ydermere forlader russerne endeligt Afghanistan.
  • Tyskland genforeness

    I en konference i Paris underskrives et ”charter for et nyt Europa”, hvor staterne erklærer sig som tilhængere af demokrati og menneskerettigheder, dette er i dag betragtet som en klar markering af afslutningen på den kolde krig.