Den kalde krigen klubovyistock scaled

Den kalde krigen Linus

  • Jaltakonferansen

    Jaltakonferansen
    Jalta konferansen var da winstent churchil, Rosenvelt og stalin møttes for å snakke om tyskland etter 2 verdenskrig
  • trumandoktrinen

    truman sa at hvis noen land var truet av kommunismen så skulle USA komme å hjelpe.
  • Slutten på 2. Verdenskrig

    Slutten på 2. Verdenskrig
    Sovjetunionen var de som gikk in og tok hele Berlin. Sovjet hadde hatt store tap av liv og hele landet lå i ruiner etter alle bombe turene til Nazi Tyskland. Uansett var Sovjet regna som en super makt siden de hadde verdens største hær som var plassert i sør Tyskland. England lå i ruiner og hadde lat de fleste koloniene sine blitt eggene land. Økonomien til England var helt jævlig og de trengte hjelp fra USA. Krigen var ferdig i i Mai 1945 men USA hadde fortsatt Japan.
  • Bombinga i Hiroshima og Nagasaki

    Bombinga i Hiroshima og Nagasaki
    krigen i Europa sluttet den 8 mai 1945 men krigen mot Japan som bare USA kjempet imot varte til august når Usa slapp fatt man og Little boy over Hiroshima og Nagasaki og drepte millioner av mennesker. pilotene av flyene var usikker på om de kunne komme seg hjem igjen siden bombene var så sterke at når de eksploderte så kunne det radioaktive stoffene treffe flyet. Rett etter at bombene eksploderte overga japan seg og krigen blei vunnet
  • fulton talen til Churchil

    fulton talen til Churchil
    I mars 1946 Winston Churchill snakket som gjest på Westminster College i Fulton, Missouri, hvor han spådde fremtiden for etterkrigstidens Europa under 'jernteppeav sovjetisk styre:
  • Period: to

    Marshall planen

    Marshall planen var at general Marshall ga lån/penger til alle som trengte det men de måtte følge markedsøkonomien i verden
  • Period: to

    Berlinblokaden

    Berlinblokaden var da Sovjetunionen bygde berliner muren for at vestlige styrker ikke sku få innflytelse på de kommunistene
  • Nato oppstandelse

    Nato oppstandelse
    Nato ble dannet for å ha en alianse mot Sovjet og kommunisme. de 12 opprinelig landene er. USA, Canada, Frankrike, Portugal, Norge, Island, Storbritannia, Danmark, Belgia, Italia, Nederland, Luxemburg
  • vest- Tyskland

    vest- Tyskland
    Vest-Tyskland ble grunnlagt 23. mai 1949 på det området av Tyskland som siden 1945 hadde vært okkupert av USA, Storbritannia og Frankrike.
  • Sovjets første Atombombe

    Sovjets første Atombombe
    I 1949, klokken syv om morgenen 29. august, smalt det for første gang i Semipalatinsk. RDS-1, kalte Sovjetunionen sin første atombombe.
  • Kina blir kommunistiske

    Kina blir kommunistiske
    Den 1. oktober 1949 erklærte Mao etableringen av Folkerepublikken Kina, som betydde slutten på Den kinesiske revolusjonen. Ved årsslutt ble KKP omgjort til landets lovpålagte statsbærende parti.
  • øst- Tyskland

    1. oktober 1949 ble Den tyske demokratiske republikk (DDR) erklært for opprettet. Wilhelm Pieck ble president og Otto Grotewohl statsminister.
  • Period: to

    koreakrigen

    Koreakrigen var en krig mellom Nord-Korea og Sør-Korea som varte fra 1950 til 1953. Krigen brøt ut 25. juni 1950. Krigsskueplassen var den koreanske halvøya, som etter andre verdenskrig var blitt delt i en sovjetisk og en amerikansk okkupasjonssone i 1945. Det nordkoreanske angrepet var akseptert av Kina og Sovjetunionen, mens Sør-Korea straks fikk støtte av USA og FN. Dermed ble krigen et oppgjør mellom øst og vest som varte i tre år og endte med en våpenhvile.
  • Stalin dør

    Stalin dør
    stalin døde av noe hjerneblødning. de som jobbet for stalin turte ikke å gå inn å vekke ham fordi de var redde for at de skulle få kjeft. så Stalin døde roli i sengen sin
  • Cuba revulusjonen

    sosialister var ikke enig i hvordan cuba blei styrt så de skulle ta over regjering. det var et væpna kupp som gjorde at noen mistet livet
  • Romkapløpet

    Romkappløpet var en rivalisering mellom USA og Sovjetunionen etter andre verdenskrig, der begge de to supermaktene forsøkte å være først ute med utforskning av verdensrommet. Romkappløpet varte fra 1955 til 1975.
  • Period: to

    Vietnamkrigen

    Vietnamkrigen var en krig som foregikk i årene 1957–1975. Den begynte som et opprør i Sør-Vietnam, støttet og ledet fra Nord-Vietnam, og utviklet seg til en amerikansk intervensjonskrig. Grenseområdene i Laos og Kambodsja ble trukket inn i krigen
  • Period: to

    Berlinmuren

    Berliner muren ble bygd fordi Stalin vart redd for at folk på den kommunistiske siden ikke skulle flykte
  • Tsar bomben

    Tsar bomba hadde tilsvarende 100 megatonn med TNT eller 3800 ganger større en Hiroshima
  • Period: to

    cubakrisen

    Cubakrisen var konfrontasjonen som oppstod mellom USA og Sovjetunionen i oktober 1962 på grunn av opptrappingen av det sovjetiske militære engasjement på Cuba. Krisen brakte de to supermaktene til randen av atomkrig.
  • j.f. kennedy

    John F. Kennedy var en amerikansk politiker, USAs 35. president fra januar 1961 til sin død i november 1963. Han tilhørte Det demokratiske partiet, og var tidligere senator for Massachusetts. Kennedy var USAs første katolske president. Han er mest kjent for sine store retoriske evner, for sin forhandlingsrolle i den kalde krigen og for sin tidlige død. Kennedy ble skutt og drept i Dallas, Texas, 22. november 1963.
  • sovjet invanderer afganistan

    Den sovjet-afghanske krigen var en langvarig væpnet konflikt som ble utkjempet i Den demokratiske republikken Afghanistan fra 1979 til 1989. Den så omfattende kamper mellom Sovjetunionen og den afghanske mujahideen etter at førstnevnte militært grep inn i, eller startet en invasjon av,
  • Gorbatsjov

    Mikhail Gorbatsjov var en russisk, tidligere sovjetisk, politiker. Gorbatsjov var Sovjetunionens siste statsleder. Han var generalsekretær i det sovjetiske kommunistpartiet fra 1985 til 1990, og Sovjetunionens første og eneste president fra 1990 til 1991.
  • Period: to

    perestrojka og Glasnost

    Perestrojka, som kan oversettes med «omstrukturering», var et slagord under reformperioden i Sovjetunionen under Mikhail Gorbatsjov (1985–1990). Bakgrunnen for reformene var en stagnerende økonomi.
    «Glasnost», som kan oversettes med «offentliggjøring», var et slagord under reformperioden i Sovjetunionen under Mikhail Gorbatsjov (1985–1990). Det var rettet mot hemmeligholdelsen og mangelen på pålitelig informasjon i sovjetsamfunnet.
  • Berlin murens fall

    1. november 1989 besluttet DDRs myndigheter med øyeblikkelig virkning å gi muligheter for fri utreise. Den påfølgende natten ble grenseovergangene åpnet for østtyskere, og denne hendelsen er i ettertid betegnet som «Berlinmurens fall». Flere nye grenseoverganger ble åpnet, og i løpet av 1990 ble hele muren fjernet, bortsett fra noen få deler som er bevart.
  • Tyskland blir samlet

    Den 3. oktober 1990 ble DDRs territorium gjenforent med Forbundsrepublikken Tyskland, og DDR opphørte dermed å eksistere. «Den tyske enhetens dag» ble etter forslag fra Helmut Kohl gjort til ny nasjonaldag, og avløste da 17. juni, dagen for oppstanden mot okkupasjonen i DDR i 1953.
  • sovjet unionen kollapser

    Oppløsningen av Sovjetunionen var en prosess som begynte med Mikhail Gorbatsjovs maktovertagelse i 1985 og endte med landets sammenbrudd på tampen av 1991. Etter flere år med militær opprustning hadde den økonomiske veksten i Sovjetunionen gått i stå.