Downloadedfile

Danmark i nyeste tid

  • Period: to

    Efter den kolde krig

  • DDR brød sammen

    DDR brød sammen
    Landets regering åbnede for borgernes frie adgang til Vestberlin.
  • Fohandling Maastricht - traktaten

    Fohandling Maastricht - traktaten
    I december 1991 forhandlede de Europæiske lande til frem til Maastricht-traktaten.
    Vigtigst i Maastricht-traktaten var indførelsen af en Økonomisk og Monetær Union (ØMU), som skulle være et omfattende samarbejde om den økonomiske politik mellem EF-landene.
  • Maastricht-traktaten forkastet

    Maastricht-traktaten forkastet
    Ved folkeafstemningen d. 2. Juni 1992, blev Maatricht - traktaten nedstemt. Der var i alt 83,1% af vælgerne, som havde stemt. Af dem var der 50,7% som stemte nej og 49,3% som stemte ja, Dette var meget chokerende i forhold til vores samarbejde med EF.
  • Det Nationale Komprimis

    Det Nationale Komprimis
    SF forhandlede sig med socialdemokratiet og de radikale om et forlig kaldet Det Nationale Krompromis. Ifølge dette forlig skulle Danmark tilslutte sig Maastricht - traktatenmen med betingelsen om at Dnamark ikke ville deltage i ØMUéns tredje fase. De ikke vil være med i fælles mønt og medlem af fælles forsvarsalliancen i vestunionen, samt endelig at Danmark kun vil deltage i et samarbejde mellem suveræne stater.
  • Danmark indgår i Maastricht - traktaten (EU)

    Danmark indgår i Maastricht - traktaten (EU)
    Folkeafstemning den 18. maj 1993 vedtaget med 56,7 % af de afgivne stemmer for og 43,3 % imod. Der er 4 forbehold fra danmarks side af: Danmark ikke skulle deltage i ØMU'ens tredje fase og dermed ikke indføre den fælles mønt, at Danmark ikke skulle deltage i den fælles forsvarspolitik eller være medlem af forsvarsalliancen Vestunionen, samt endelig at Danmark kun ville deltage i det retslige samarbejde på mellemstatslig basis, dvs. i et samarbejde mellem suveræne stater
  • Oprettelse af World Trade Organization.

    Oprettelse af World Trade Organization.
    1995 World Trade Organization (WTO) Blev dannet. En organisitation undpringer af ønsket om skærpelse af den internationale konkurrence og de politiske ønsker om liberalisering af verdenshandelen, og nyliberalistisk økonomisk teori blev styrket.
  • Dansk folkeparti

    Dansk folkeparti
    1995, Dansk folkeparti blev skiftet, og udspringer af en kritisk indstilling over for EU.
  • Schengen - samarbejdet

    Schengen - samarbejdet
    1997 Schengen-samarbejdet, Folketinget vedtog fremtidig dansk deltagelse i Schengen-samarbejdet om fjernelse af de indre grænser mellem samarbejdets lande.
    Visse lande (herunder Storbritannien, Irland og Danmark) fortolkede den fri bevægelighed snævert, så den kun gjaldt for borgere fra EU-landene og ikke for tredjelandsborgere. Disse lande fandt det derfor nødvendigt at bevare en vis kontrol ved de indre landegrænser.
  • Amsterdam - traktaten

    Amsterdam - traktaten
    Folkeafstemningen om Amsterdam-traktaten resulterede dog i 55 % til ja-siden og 45 % til nej-siden. Dette viser den mere EU-positive tendens blandt befolkningen.
  • ØMU´ens tredje fase ny afstemning

    ØMU´ens tredje fase ny afstemning
    En ny folkeafstemning om deltagelse i ØMU'ens tredje fase resulterede i, at 53,2 % stemte nej, mens 46,8 % stemte ja. Valgdeltagelsen ved denne folkeafstemning om Danmarks forhold til de europæiske integrationsbestræbelser var på 87,4 %, hvilket var meget højt