Download

EL SEGLE XIX ESPANYOL.

  • Regnat de Carles IV

    Regnat de Carles IV
    Rei d'Espanya de la Casa de Borbó, regnat (1788-1808). El seu govern va estar marcat per la influència del seu primer ministre Manuel de Godoy i la pèrdua d'influència d'Espanya en l'escenari europeu. També va tenir moltes disputes amb el seu fill Ferran VII pel tron espanyol.
  • Monarquia Absoluta

    Monarquia Absoluta
    Va ser un sistema i forma de govern en la qual el rei tenia tot el poder, no hi havia eleccions ni democràcia. El rei tenia control absolut sobre la nació, podia canviar les lleis, aprovar de noves i decidir el futur del país.
  • Tractat de Fontainebleau

    Tractat de Fontainebleau
    Tractat entre Espanya i França amb el qual les tropes de Napoleó va travessar Espanya per envair Portugal. Inici de la Guerra del Francès o guerra d'independència espanyola
  • Motí d'Aranjuez

    Motí d'Aranjuez
    Revolta popular i de la noblesa a Aranjuez contra Manuel de Godoy, favorit del rei Carles IV, a causa de la creixent influència de Napoleó a Espanya i el descontentament per la situació econòmica. El motí va forçar l'abdicació de Carles IV en favor del seu fill Ferran VII i va provocar una crisi interna que facilitaria la intervenció francesa.
  • Capitulacions de Baiona

    Capitulacions de Baiona
    Acord pel qual Carles IV i Ferran VII van cedir els seus drets al tron d'Espanya a Napoleó Bonaparte després de la seva abdicació. A Baiona, França. Napoleó va nomenar el seu germà Josep Bonaparte com a rei d'Espanya, fet que va desencadenar la Guerra del Francès.
  • Regnat de Josep I Bonaparte

    Regnat de Josep I Bonaparte
    Germà de Napoleó, regnat (1808-1813). Recordat com a"Pepe botella". Va ser imposat com a rei d'Espanya per Napoleó després de la invasió francesa. Mai va ser acceptat pel poble espanyol. Finalment, va abdicant de la corona donant peu al retorn a Ferran VII.
  • Guerra del Francès

    Guerra del Francès
    Conflicte bèl·lic entre Espanya i l'Imperi Francès de Napoleó. Coneguda com a Guerra de la Independència Espanyola. Els espanyols, amb el suport de tropes britàniques, van lluitar contra la invasió francesa, que va imposar a Josep Bonaparte com a rei d'Espanya.
  • Corts de Cadis

    Corts de Cadis
    Assemblea legislativa creada durant la Guerra del Francès. Van redactar la Constitució de 1812, la primera constitució liberal espanyola, que establia la sobirania nacional i limitava el poder absolutista del rei.
  • Constitució del 1812

    Constitució del 1812
    Primera Constitució espanyola, coneguda col·loquialment com "La Pepa". Va ser redactada per les Corts de Cadis durant la Guerra del Francès. Establia la sobirania nacional, la divisió de poders i els drets individuals, limitava el poder absolut del rei i implantava un sistema parlamentari. Va ser una constitució molt avançada per la seva època i símbol del liberalisme espanyol.
  • Regnat de Ferran VII

    Regnat de Ferran VII
    Rei espanyol (1814-1833). Conegut com "El Desitjat" i posteriorment "el felón". Considerat un dels pitjors reis de la història d'Espanya. Va decebre molt als seus ciutadans per la falta de compliments de les seves promeses durant la disputa amb el seu pare Carles IV. Posteriorment, va restaurar l'absolutisme, va perseguir severament als liberals i va eliminar la Constitució de Cadis, fet que va empitjorar la seva imatge i reputació.
  • Guerres Carlines

    Guerres Carlines
    Conjunt de 3 guerres civils, per una banda els partidaris de Carles de Borbó (carlins), que defensaven l'absolutisme i una successió tradicional, i per altre banda, els partidaris d'Isabel (isabelins) que defensaven un sistema més liberal. Van ser tres guerres, amb suport de les zones del nord com Catalunya, el País Basc I Navarra.
  • Pragmàtica Sanció

    Pragmàtica Sanció
    Va ser un decret que permetia la successió femenina. Tenia l'objectiu de poder cedir la corona a la infanta Isabel, fins a aquest decret l'accés a la corona era limitada només als homes, les dones no podien tenir cap dret a accedir a la política de la nació. Això va desembocar en les guerres carlines finalitzant amb la victòria d'Isabel i portant al país a una monarquia parlamentària com la que tenim actualment i deixant enrere l'absolutisme.
  • Desamortització de Mendizábal

    Desamortització de Mendizábal
    Va ser una reforma econòmica impulsada per Mendizábal, que consistia en la venda de terres de l'esglèsia per fomentar l'economia liberal i reduir el deute públic
  • Juan Álvarez Mendizábal

    Juan Álvarez Mendizábal
    Va ser un polític i financer espanyol, conegut principalment per la seva política de desamortització durant el regnat d'Isabel II. Va ser una figura clau del liberalisme espanyol en un moment de transició i lluites entre absolutistes i liberals.
  • Baldomero Espartero

    Baldomero Espartero
    Militar i polític progressista conegut per la seva intervenció a les Guerres Carlines i pel seu suport a Isabel II Va ser nomenat regent d’Espanya quan Isabel era menor d'edat. Però en quant va agafar el poder la gent el va començar a veure com una figura massa autoritària, això va provocar que fos desplaçat del seu càrrec i de la vida política.
  • Regnat d'Isabel II

    Regnat d'Isabel II
    Reina espanyola (1833-1868). Gràcies a la pragmàtica sanció va accedir al tron espanyol. Però en ser una nena molt petita, va agafar la regència la seva mare Maria Cristina. Va ser la creadora de la monarquia parlamentària a Espanya i va ser una figura del liberalisme importantíssima.
  • Monarquia Parlamentària

    Monarquia Parlamentària
    La monarquia parlamentària va ser un sistema polític implementat a Espanya, tenia molts punts forts i moltes diferències amb l'absolutisme. Alguns exemples eren la flexibilitat política, això reflectit en els tors pacífics entre liberals i conservadors i la consolidació del liberalisme amb la constitució que els-hi permetia tenir representació dins de l'estat.
  • Crisi del 1867

    Crisi del 1867
    La crisi del 1867 a Espanya va ser una de les pitjors de l’època, marcada per una profunda desestabilització econòmica, social i política. Aquesta crisi es va desenvolupar en un context internacional complex, caracteritzat per una recessió econòmica global com Espanya. Les conseqüències van ser devastadores i van contribuir al desprestigi i al debilitament del règim isabelí, pavimentant el camí cap a la Revolució de 1868, coneguda com La Gloriosa.
  • "La Gloriosa"

    "La Gloriosa"
    Insurrecció que va posar fi al regnat d'Isabel II i va marcar l'inici del període conegut com el Sexenni Democràtic. La revolució va ser liderada per militars i polítics progressistes, i va donar pas a la cerca d'un nou rei, durant la cerca van fixar-se en Amadeu de Savoia, ell era un príncep italià, el qual no era rei i tenia ideals liberals, això va acabar amb la seva elecció com a monarca del país.
  • Regnat de Amadeu I de Saboia

    Regnat de Amadeu I de Saboia
    Rei d'Espanya (1871-1873), procedent de la Casa de Savoia d'Itàlia. Regnat ple de dificultats, enfrontaments, una forta oposició (carlistes, republicans i monàrquics). Davant la manca de suport i la situació caòtica del país, va abdicar voluntàriament el 1873.
  • Joan Prim

    Joan Prim
    Militar i polític progressista va ser primer ministre durant el regnat d'Isabel II i posteriorment d'Amadeu I de Savoia. Va tenir un paper destacat en la Revolució de 1868, aquesta va destronar Isabel II. Prim va ser clau en l'elecció d'Amadeu de Savoia com a rei d'Espanya. Va ser víctima mortal d'un atac terrorista al qual era l'objectiu l'any 1870
  • Primera República

    Primera República
    Primer intent de govern republicà a Espanya, va sorgir després de l'abdicació d'Amadeu I. Va durar poc més d'un any i va estar marcada per una inestabilitat política i conflictes interns.
  • Antonio Cánovas del Castillo

    Antonio Cánovas del Castillo
    Polític conservador i figura central de la Restauració borbònica. Va organitzar el retorn d'Alfons XII al tron, va establir un sistema bipartidista, en el qual el govern del país se'l va anant alternant amb Sagasta. Va ser una figura clau en l'ajuda per fer entrar en vigor la Constitució del 1876. l'any 1897 va morir assassinat a mans d'un anarquista
  • Regnat d'Alfons XII

    Regnat d'Alfons XII
    Rei d'Espanya (1874-188). Després de la restauració borbònica. Va portar estabilitat després de la Primera República Espanyola i va iniciar un període de pau i desenvolupament conegut com la Restauració.
  • Constitució de 1876

    Constitució de 1876
    Va ser aprovada per restablir la monarquia borbònica, una monarquia constitucional, un sistema parlamentari combinant el sistema conservador i el liberal i tenia un sufragi molt ampli, recollia drets i llibertats, estat catòlic, però reconeixia una llibertat religiosa i un poder compartit entre el rei i el parlament.
  • Tupinades I Caciquisme

    Tupinades I Caciquisme
    Tupinades: votaven sense tenir credencial d'elector, es votava més d'una vegada, es feia propaganda el dia de la jornada electoral, els vots es recollien sense avís i sense cap causa. Caciquisme: cacics persones molt influents i poderoses en el país, controlaven els vots, utilitzaven el xantatge o el suborn. A canvi, oferien feines als camperols, ocupació pública, ajudes econòmiques, o altres beneficis.
  • Práxedes Mateo Sagasta

    Práxedes Mateo Sagasta
    Líder del Partit Liberal durant la Restauració. Va alternar-se al govern amb Cánovas en un sistema de torns pacífics. Va defensar reformes liberals, com la llibertat de premsa i l'educació, i va impulsar lleis progressistes en els seus governs.
  • Regnat de Alfons XIII

    Regnat de Alfons XIII
    Fou un rei descendent de la casa borbònica, era un rei parlamentari, regnat (1886-1931) fins al 1902-1923 va haver-hi una monarquia constitucional. Va intentar mantenir el sistema de la Restauració, basat en el torn pacífic de partits liberals i conservadors. Però el sistema es va deteriorar per conflictes socials (socialistes i anarquistes) les tensions nacionalistes a Catalunya i el País Basc, governs breus i una creixent desconfiança popular cap al sistema parlamentari.
  • Guerra de Cuba

    Guerra de Cuba
    Guerra entre Espanya i Cuba (1895-1898.) Primer gran exportador de sucre, monopoli comercial i esclavitud. Va tenir la participació dels Estats Units. El motiu d'incorporació a la guerra va ser l'explosió del Maine (vaixell estatunidenc) al port de l'Havana (Cuba). Amb aquesta guerra es van perdre les últimes colònies espanyoles al Carib. Amb el tractat de París es van cedir als estatunidencs colònies com ara Puerto Rico. Però Filipines i Guam, van ser independents del tot.