Context històric segle XX

  • Proclamació II República

    Proclamació II República
    La II República es proclama perquè després de la dimissió de Primo Rivera els successius governs de Berenguer i Aznar no aconsegueixen restablir un ordre constitucional capaç d’assegurar la supervivència de la monarquia.
  • Constitució 1931

    Constitució 1931
    Aspectes principals: Igualtat de tots els espanyols front a la llei, Madrid com a capital de la República, Espanya reuillix la guerra com instrument de política nacional, dret a la doble nacionalitat ( Espanya i països Hispans), llei de la defensa a la República, límits del dret de propietat, es permitix el vot a les dones i separació de l’Estat i l’església.
  • Missions Pedagògiques

    Missions Pedagògiques
    Les Missions Pedagògiques es van ficar en pràctica per a apropar a pobles petits a biblioteques, lectures, conferències, música, representacions teatrals…
    Aquestes missions tenien tres objectius:
    1. Fomentar la cultura general a partir de cine, biblioteques i obres teatrals.
    2. L’orientació pedagògica als mestres de les escoles rurals.
    3. L’educació ciutadadana per fer comprensibles els principis d’un govern democràtic a través de xarrades educatives e informatives per als pobles rurals.
  • Eleccions 1933

    Eleccions 1933
    Les guanyà el partit CEDA (Confederació Espanyola de dretes Autònomes), el president tindria que haver sigut Jose Maria Gil Robles, però finalment governaria el partit PRR(Partit Radical Republicà) amb el suport del CEDA, següent el president Alejandro Lerroux, açò ocorre perquè el president de la república es negava a nombrar a Gil Robles com jefe del govern ja que era antirepublicà, i sols a partir del 1934 membres del CEDA van tindre dret a formar part del govern.
  • Eleccions 1936: El Front Popular

    Eleccions 1936: El Front Popular
    El Front Popular fou una coalició electoral espanyola dels principals partits d’esquerra. El que va passar en les eleccions de 1936 es que el Front Popular va manipular el recompte de les votacions. Historiadors aporten actes amb raspadures i dígits canviats, urnes amb més vots que votants. Després de les ultimes eleccions, el Front Popular ix guanyador a pesar del froude que va cotmetre, després de les eleccions es produeix la rebel•lió de Franco en Canàries, donant peu a la Guerra Civil.
  • Cop d'Estat a la República

    Cop d'Estat a la República
    El cop es fa amb ajuda de Francisco Franco, Emilio Mola, Sanjurjo i Gonzalo Queipo. Principalment el cop el dirigiren Francisco Franco.
  • Guerra Civil Espanyola: Bàndols enfrontats

    Guerra Civil Espanyola: Bàndols enfrontats
    Bàndol Republicà: Partits d’esquerra, defenien la República, la Constitució i les llibertats que aquesta oferia.
    Bàndol Nacional: Partits de dretes, bàsicament aquest bàndol defenia tot el contrari al bàndol republicà, el seu principal objectiu era instaurar una dictadura militar.
  • València capital de la República

    València capital de la República
    València fou capital d’Espanya entre novembre de 1936 i octubre de 1937, el Consell de Ministres va prendre aquesta decisió degut a l’apropament de les tropes franquistes a Madrid.
  • Repressió franquista cap a les llengües no castellanes.

    Repressió franquista cap a les llengües no castellanes.
    Aquestes llengües es convertiren en llengües silenciades ja que Franco deia que no eren Espanyoles, i si volies sobreviure tenies que pensar, parlar i sentir com Franco.
  • Finalització Guerra Civil

    Finalització Guerra Civil
    La Guerra civil s’acaba l’1 d’abril del 1939, s’acaba perquè quasi tota Espanya ja era falangista i les tropes republicanes no van tindre més opció que retirar-se, perguent així la guerra.
  • Cementeri de Paterna

    Cementeri de Paterna
    El cementeri de Paterna va ser una fossa durant la Guerra civil, 2238 morts en aquelles fosses. El que va passar al cementeri de Paterna els anys posteriors a la Guerra civil va ser que Franco va fusilar a moltes persones que tenien una opinió diferent de la d’ell.
  • L'exili

    L'exili
    L’exili es el fet de trobar-se lluny del teu lloc natural degut a expartició voluntària o forçada, d’un individu mentre que alguna circumstància, generalment política, no permitix el retorn de la persona per amenaces de carcel o de mort. Rafael Albertí va ser exiliat d’Espanya quan el bàndol falangista va vèncer degut als seus llaços amb l’esquerra. Emiliio Prados també es va vore obligat a fugir d’Espanya per la mateixa raó.
  • Els Maquis

    Els Maquis
    Foren persones que degut a l’avanç de les tropes franquistes van decidir ‘tirar-se al mont’, i començar unes lluites petites contra l’exèrcit sublevat. A aquestes persones se lis varen unir persones que havien escapat de condemnes o camps de concentració tots amb un mateix objectiu i ideologia, anar contra els falangistes.
  • La Nova Cançò

    La Nova Cançò
    La Nova Cançó fou el nom amb el que es coneix el moviment artístic i musical català que, en ple franquisme, va impulsar la reivindicació de l’ús normal del català en el món de la cançó a la volta que denunciava les injustícies de la dictadura franquista. Les figures principals eren Josep Benet, Maurici Serrahima, Jaume Armengol, Lluis Serrahima i Miquel Porter i Moix.
  • Fi de la dictadura franquista

    Fi de la dictadura franquista
    El fi de la dictadura franquista acaba amb la mort de Francisco Franco, en novembre del 1975. Després del franquisme, Espanya es va regir per una Constitució que restaurava la democràcia. Aquesta fase va constituir la primera etapa del regnat de Juan Carlos I.