Cconflicte entre Israel i la Franja de Gaza

  • Proposta de partició de l'ONU

    Proposta de partició de l'ONU
    El Pla de les Nacions Unides per a la partició de Palestina o la Resolució 181 (II) El Govern Futur de Palestina de l'Assemblea General de les Nacions Unides fou un pla adoptat per decisió de l'Assemblea General el 29 de novembre de 1947.
    Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Pla_de_les_Nacions_Unides_per_a_la_partici%C3%B3_de_Palestina
  • Proclamació de l'Estat d'Israel per Ben Gurion

    Proclamació de l'Estat d'Israel per Ben Gurion
    El 14 de maig de 1948, Ben Gurion proclamà l'Estat d'Israel, just abans que acabés el mandat britànic a Palestina. En aquest moment històric, llegí la Declaració d'Independència afirmant la creació d'un estat jueu a Palestina. Destacà els lligams històrics del poble jueu amb la terra d'Israel i expressà la voluntat d'establir una societat democràtica. Convidà els països veïns a col·laborar en la pau i cooperació. Aquesta proclamació marcà el naixement oficial d'Israel.
    Font: Wikipedia
  • Primera guerra àrab-israelià (1948-1949)

    Primera guerra àrab-israelià (1948-1949)
    La Primera Guerra Àrab-Israeliana (1948-1949) es va desencadenar després de la proclamació de la independència d'Israel, amb la intervenció militar de països àrabs com Egipte, Jordània, Síria i l'Iraq. Tot i la inferioritat numèrica, Israel va resistir i expandir les seves fronteres en diversos fronts. La guerra va acabar amb un armistici, però les tensions persistiren, marcant l'inici d'un llarg conflicte regional.
    Font: https://en.wikipedia.org/wiki/1948_Arab%E2%80%93Israeli_War
  • Segona guerra àrab-israelià

    Segona guerra àrab-israelià
    La Segona Guerra Àrab-Israeliana, coneguda com la Guerra dels Sis Dies (1967), va ser un conflicte breu on Israel va guanyar terreny, incloent el Sinaí, la Franja de Gaza, Jerusalem Est, Cisjordània i les Altures del Golan, en resposta a amenaces percebudes. Les conseqüències d'aquesta guerra van tenir un impacte profund en el conflicte israelo-palestí i en les dinàmiques regionals al Pròxim Orient.
    Font: https://es.wikipedia.org/wiki/Conflicto_%C3%A1rabe-israel%C3%AD
  • Guerra dels Sis Dies

    Guerra dels Sis Dies
    La Guerra dels Sis Dies (1967) va ser un curt conflicte entre Israel i països àrabs com Egipte, Síria i Jordània. Israel va iniciar un atac preventiu, aconseguint victories ràpides i capturant territoris com el Sinaí, la Franja de Gaza, Jerusalem Est, Cisjordània i les Altures del Golan. Les conseqüències d'aquesta guerra van tenir un impacte profund en el conflicte israelo-palestí i en les dinàmiques regionals al Pròxim Orient.
    Font: https://ast.wikipedia.org/wiki/Guerra_de_los_Seis_D%C3%ADes
  • Guerra del Yom Kippur i crisi del petroli

    Guerra del Yom Kippur i crisi del petroli
    La Guerra del Yom Kippur (1973) va començar amb un atac sorprenent de les forces àrabs contra Israel durant el Dia de l'Expiació jueu. Tot i les dificultats inicials, Israel va contraatacar i guanyar. Aquest conflicte va desencadenar una crisi del petroli, amb països àrabs imposant un embargament com a resposta al suport occidental a Israel, generant repercussions econòmiques globals i destacant la vulnerabilitat mundial a les tensions geopolítiques del petroli.
    Font: Wikipedia
  • Acords de Camp David entre Egipte i Israel

    Acords de Camp David entre Egipte i Israel
    Els Acords de Camp David del 1978, mediatitzats pels Estats Units, van establir la pau entre Egipte i Israel. Els líders Anwar el-Sadat i Menahem Begin van acordar la retirada israeliana del Sinaí, territori ocupat durant la Guerra del Yom Kippur, i van reconèixer mutuament els dos països. Aquests acords van ser fonamentals per a la primera pau àrab-israeliana i van pavimentar el camí cap a la normalització de les relacions entre Israel i altres nacions àrabs.
    Font: Wikipedia
  • Primera Intifada o “Revolta de les pedres” (1987-1993)

    Primera Intifada o “Revolta de les pedres” (1987-1993)
    La Primera Intifada, o "Revolta de les pedres", va ser un conflicte palestí-israelià iniciat per protests locals a Cisjordània i Gaza contra l'ocupació israeliana i la falta de progressos en les negociacions de pau. Inicialment no violenta, amb manifestants llançant pedres, amb el temps es va intensificar. Aquesta Intifada va reflectir les tensions profundes i va ser un factor clau que va conduir a les negociacions d'Oslo el 1993, amb l'objectiu de posar fi al conflicte.
    Font: Wikipedia
  • Acords d'Oslo entre Israel i la Organització per a l'Alliberament de Palestina

    Acords d'Oslo entre Israel i la Organització per a l'Alliberament de Palestina
    Els Acords d'Oslo, signats el 1993 entre Israel i l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OLP), van establir un marc per a la pau, incloent el reconeixement mutu i la retirada israeliana de certes àrees. Aquest acord va inaugurar un procés de pau que, malauradament, no va culminar en una solució definitiva al conflicte israelo-palestí.
    Font: Wikipedia
  • Creació de l'Autoritat Nacional Palestina

    Creació de l'Autoritat Nacional Palestina
    La creació de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) va ser part dels Acords d'Oslo, signats entre Israel i l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OLP) el 1993. Aquests acords van establir l'ANP com una entitat provisional encarregada de l'autogovern a Cisjordània i Gaza. L'ANP va assumir responsabilitats polítiques i administratives, marcant un pas important cap a la delegació de poder de les autoritats israelianes a les palestines en aquestes regions.
    Font: Wikipedia
  • Segona Intifada (2000-2005)

    Segona Intifada (2000-2005)
    La Segona Intifada (2000-2005) va ser un conflicte palestí-israelià que va començar amb tensions provocades per la visita d'Ariel Sharon a l'Esplanada de les Mesquites. Va caracteritzar-se per atacs terroristes palestins i operacions militars israelianes. Malgrat els esforços internacionals, la violència va persistir fins a la retirada israeliana de la Franja de Gaza el 2005.
    Font:Wikipedia
  • Tercera Intifada o Divendres de la Fúria

    Tercera Intifada o Divendres de la Fúria
    La Tercera Intifada, coneguda com a "Divendres de la Fúria," va ser un període de conflicte palestí-israelià que va emergir cap a la fi de 2015. Es va caracteritzar per una escalada de violència amb atacs palestins i respostes israelianes, incloent atacs amb ganivets. Les tensions es van alimentar per qüestions com l'accés a l'Esplanada de les Mesquites i l'estancament de les negociacions de pau, contribuint a tensions persistents fins als esdeveniments més recents.
    Font: Wikipedia
  • Proclamació d'Israel com a Estat nació jueu

    Proclamació d'Israel com a Estat nació jueu
    La Proclamació d'Israel com a Estat nació jueva va tenir lloc el 14 de maig de 1948, quan David Ben Gurion va llegir la Declaració d'Independència, afirmant la creació d'un estat jueu a Palestina. Destacant els lligams històrics amb la terra d'Israel, Ben Gurion va expressar la voluntat d'establir una societat democràtica i oberta. Aquest moment va oficialitzar el naixement d'Israel.
    Font: Wikipedia
  • Guerra Israel-Franja de Gaza

    Guerra Israel-Franja de Gaza
    El conflicte entre Israel i la Franja de Gaza ha estat marcat per tensions constants, amb disputes sobre bloqueigs, atacs amb coets i operacions militars. Les hostilitats s'han caracteritzat per episodis de violència intensa, amb Israel protegint-se dels atacs de Gaza i aquesta àrea lluitant contra les restriccions. Aquest conflicte ha provocat una gran pèrdua de vides i preocupa a la comunitat internacional, que busca una solució per aconseguir la pau a la regió.
    Font: wikipedia