2.Verdenskrig

  • Tyskerne går til angrep på norske byer

    Tyskerne går til angrep på norske byer
    Tyskland går til angrep på en rekke norske kystbyer i Sør-Norge, samt Narvik.
  • Period: to

    2.Verdenskrig i Norge

  • Tyske tropper gikk i land i Haugesund om morgenen.

    Tyske tropper gikk i land i Haugesund om morgenen.
    De aller første invasjonstyrkene går i land i Haugesund 10. april 1940 klokken 0625. De stilte opp foran Politistasjonen hvor den tyske kommandant ga en kort proklamasjon. Helt siden natt til 9. april hadde tyske handels- fartøyer passert forbi i Karmsundet. Haugesundskompaniet var nær ved å åpne ild da et fartøy ville til kai i Haugesund den 9. april.
  • Haugesundsbataljonen gjorde avtale med tyskerene

    Haugesundsbataljonen gjorde avtale med tyskerene
    De norske styrkene som trekte seg ut av Haugesund, uten å gå til kamp, hadde rusta seg opp det de kunne. Styrkene trekte seg ut mot Etne og området der. Rundt 25. april blei det klart for bataljonen at å kjempe mot et tysk kompani ville resultert i massakre for nordmennene
    Bataljonen gjorde derfor en avtale med tyskerene der de fikk lov til å marsjere inn til Haugesund, levere fra seg våpen og forlate stedet med uniform og æren i behold.
  • Første utgave av avisen Norsk Tiend.

    Første utgave av avisen Norsk Tiend.
    Norsk Tidend var under andre verdenskrig informasjonsavisa til den norske eksilregjeringa i London. Avisa ble utgitt to ganger i uka fra 30. august 1940 til 23. mai 1945, bare med et opphold da trykkeriet ble bombet. Avisa ble først utgitt av Utenriksdepartementet, men ble overført til regjeringas informasjonskontor i oktober 1940.
  • Britisk flyangrep på Haugesund havn

    Britisk flyangrep på Haugesund havn
    Britene gjennomfører et flyangrep på Haugesund havn. To tyske soldater og én sivil omkommer. Den sivile er sydamen Kristine Elisabeth Risanger, 21 år.
  • Haugesund-skipet «Augvald» ble torpedert

    Haugesund-skipet «Augvald» ble torpedert
    Senkingen av «Augvald» var en av flere tragiske hendelser i slaget om Atlanterhavet. 1. mars 1941 mistet skipet kontakt med resten av konvoien den befant seg i. Kvelden etter ble skipet torpedert av den tyske ubåten «U – 147», under kommando av Kapitänleutnant Reinhard Hardegen. Kun haugesunderen Rasmus Kolstø overlevde angrepet, de 29 øvrige sjømennene mistet livet.
  • Vidkun Quisling blir ministerpresident

    Vidkun Quisling blir ministerpresident
    Vidkun Quisling får tittelen ministerpresident av den tyske okkupasjonsmakten ved «Statsakten» den 1. februar 1942, i kraft av å være leder for den nyopprettede «nasjonale regjering».
  • Moritz Rabinowitz blir drept i ble drept i Sachsenhausen.

    Moritz Rabinowitz blir drept i ble drept i Sachsenhausen.
    Rabinowitz var en stor forretningsmann og den eneste jøden i Haugesund i mellomkrigstiden. Han var sterkt samfunnsengasjert og han skrev over hundre avisinnlegg der han advarte mot Hitler og hans tilhengere. Da tyske okkupasjonsstyrker ankom Haugesund var han den første de lette etter. Han tatt og sendt til Sachenhausen som politisk fange i 1941. Hans datter Edith, hennes to år gamle sønn Harry og hennes mann, Hans Reichwald, ble også arrestert og deportert. De ble alle drept i Auschwitz i 1942.
  • Tysk luftvern senker britisk luftforsvar

    Tysk luftvern senker britisk luftforsvar
    Tysk Luftvern på Østremneset- Kopervik. Soldatene skjøt ned et fly fra fra det britiske luftforsvaret. Flyet styrtet i sjøen ved Torvvika sør for Kopervik. Mannskapet på 4 omkom. Soldatene på bilde okkuperte huset til høyre for bilde under krigen.
  • Syreneset Fort blir operativt

    Syreneset Fort blir operativt
    Kanonene ved batteriet på Syre var oppsatt i åpne stillinger uten annen beskyttelse enn kamuflasje, men skytset var godt med stor skuddtakt og rekkevidde. Stridsoppdrag var i hovedsak for å beskytte skipstrafikken vest av Karmøy når Karmsundet var sperret av miner. Brakkene ved batteriet var ikke av særlig god kvalitet, men ildledingssentralen/OP og bunkere var solide av tykk, armert betong. Batteriet hadde én 60 cm og én 150 cm lyskaster. Anlegget hadde egen stall, smie, bilgarasje og grisehus.
  • Osvaldsguppen aksjon mot Arbeidskontoret i Oslo

    Osvaldsguppen aksjon mot Arbeidskontoret i Oslo
    Sprengningen av arbeidskontoret er blitt stående som en av krigens viktige sabotasjeaksjoner. Først og fremst på grunn av at planene om tvangsarbeid måtte skrinlegges. Det var også første gang Hjemmefrontens Milorg samarbeidet med den kommunistiske Osvald-gruppen. Lederen av Osvaldsgruppen var Asbjørn Sunde. Han vokste opp i fattige kår som sønn av en skomaker og lokal arbeiderpartimann i Kopervik på Karmøy. Sundes mor døde av tuberkulose i 1920, og faren satt igjen med ansvar for sju barn.
  • Invasjonen på Sicilia og den norske innsatsen

    Invasjonen på Sicilia og den norske innsatsen
    Husky», som var kodenavnet på den allierte invasjonen av Sicilia, ble innledet om morgenen 10. juli 1943. Det var en britisk ilandstigning på sørøstkysten, ledet av general Bernard Montgomery, og en amerikansk i sør ledet av general George S. Patton. I første angrepsbølge skulle det landsettes 180 000 mann, 300 kjøretøyer, 300 stridsvogner og 900 kanoner.
    M/S «John bakke» – deltok i fremste linje under landgangen på Sicilia sommeren 1943 (bilde)
  • Den brente jords taktikk

    Den brente jords taktikk
    Høsten 1944 fikk tyske styrker ordre om å bruke den brente jords taktikk ved tilbaketrekningen gjennom Finnmark og Nord-Troms.
    De 70 000 som var bosatt i områdene fikk beskjed om å evakuere i påvente av at hus og hjem og alt de eide skulle brennes og ødelegges. Ikke alle fulgte ordren; 23 000 gikk i skjul og overvintret i de raserte områdene.
  • Frigjøringsavtale

    Frigjøringsavtale
    I London undertegner den norske regjeringen avtaler med Storbritannia, USA og Sovjetunionen om frigjøringen av Norge. Det slås fast at straks krigshandlingene er over, skal frigjorte områder være under direkte norsk styre.
  • Adolf Hitler begår selvmord

    Adolf Hitler begår selvmord
  • Norge er Fritt

    Norge er Fritt