Baixa

Al-Ándalus

  • 711

    Una societat heterogènea

    Una societat heterogènea
    Una societat heterogènia
    La societat andalusina era heterogènia. El grup més poderós era el dels conqueridors i els seus descendents. De tots aquests, la minoria d'origen àrab es va reservar les millors terres i els càr- recs de govern. Els conqueridors d'origen berber ocupaven una posició inferior, per la qual cosa varen protagonitzar revoltes. La resta de la població s'organitzava segons criteris religiosos:
    Els muladís eren antics cristians que varen adoptar la religió, la llengua.
  • 722

    L'Economia

    L'Economia
    La major part de la població andalusina es dedi- cava a l'agricultura. Conreaven cereals, vinya, oliveres i fruiters. Varen crear tècniques de rega- diu i varen introduir conreus nous, com el cotó, l'arròs, les carxofes...
    A les ciutats es va desenvolupar una artesania de qualitat. Varen destacar la ceràmica, el repu- jat del cuiro, l'orfebreria, el vori, les armes, el treball de la seda... empraven dues mone- des: el dinar d'or i el dírham de plata.
  • 754

    Emirat independent

    Emirat independent
    L'Emirat de Qúrtuba o de Còrdova (àrab: إمارة قرطبة, imārat Qurṭuba) fou un emirat musulmà amb capital a Qúrtuba existent entre els anys 711 i 929. Inicialment es tractà d'un valiat dependent del Califat de Damasc (emirat dependent de Còrdova, de fet valiat de l'Àndalus),
  • 756

    La cultura i L'Art

    La cultura i L'Art
    A al-Andalus es va desenvolupar una cultura es- plèndida en la qual varen influir la prosperitat econòmica i una certa tolerància intel·lectual, so- bretot durant l'època califal i les primeres taifes. Hi varen destacar pensadors musulmans i jueus importants, com Avicenna, Avempace, Aver- rois o Maimònides, que varen comentar les obres dels grans filòsofs clàssics.
    Els arquitectes hispanomusulmans construïen amb materials pobres que recobrien amb de- coració abundant.
  • 976

    El califat

    El califat
    L'any 976, va accedir al títol de califa Hišam II, que només tenia onze anys. El govern va quedar aleshores a les mans d'Almansor, un general brillant que va emprendre nombroses campanyes de saqueig o ràtzies contra els regnes cristians del nord, entre les quals varen destacar els atacs a les ciutats de Barcelona i Santia- go de Compostel·la (3).
    El califat de Còrdova va ser el període més brillant de la història andalusina.
  • 1036

    Els imperis nordafricans

    Els imperis nordafricans
    Els almoràvits eren berbers del nord d'Àfrica que professaven els principis més estrictes de l'islam. El 1086 varen travessar l'estret de Gibral- tar i varen arribar a la península Ibèrica per fre- nar l'avenç dels regnes cristians El 1089 va- ren iniciar l'ocupació de diverses taifes, però els avenços cristians i la impopularitat d'algunes de les mesures que varen adoptar varen provocar revoltes.Els almoràvits no varen poder impedir que al-Andalus es tornàs a fragmentar en brosos estats petits.
  • 1130

    Arquitectura almohade

    Arquitectura almohade
    L'arquitectura va adoptar l'estil propi del nord d'Àfrica i les construccions es varen fer més sòbries. La decoració
    era a base de xarxes de rombes, anomenades xebkes. D'aquesta època són la Giralda i la Torre de l'Or, ambdues a Sevilla.
  • 1144

    Els regnes taifes

    Els regnes taifes
    Després de la mort d'Almansor el 1002, les lluites internes varen assolar al-Andalus fins que es va deposar el darrer califa de Còr- dova, el 1031. El califat es va dividir a partir de llavors en nombro- sos regnes o taifes (8), una situació que reflectia les profundes divisions ètniques i polítiques de la societat andalusina. Aquest va ser el començament d'una etapa d'una forta crisi política, però de gran esplendor cultural a al-Andalus.
  • 1236

    El regne nassarita de Granada

    El regne nassarita de Granada
    Després de la desaparició dels regnes de taifes, el regne nassarita de Granada es va convertir en el darrer territori musulmà a la Península . Hi va consolidar el seu poder la dinastia Nasr o nas- sarita. S'estenia per les actuals províncies de Mà- laga, Almeria, Granada i la part oriental de Cadis. El regne nassarita era dèbil. Durant més de dos segles va ser vassall de Castell. Els reis grana- dins pagaven un tribut als monarques castellans i els ajudaven en cas de guerra.AixòdurantelsegleXIV.
  • 1492

    L'Alhambra i el generalife

    L'Alhambra i el generalife
    L'Alhambra, construïda al llarg dels segles XIV i XV, és un conjunt d'edificis formats per la fortalesa o alcassaba i els palaus dels reis nassarites (9. El conjunt palatí s'organitzava en dos espais:
    L'espai públic era la zona en la qual el rei exercia les funcions de govern. Es distribuïa al voltant de tres patis paral·lels: el de Machuca, el de la Cambra Daurada i el de Comares o dels Arrayanes. El palau del Generalife era una finca d'esbarjo, les dependències del qual s'establien .