Igor morski 1960 polish surrealist illustrator tuttart 29

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ.... ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’40

  • Εναρξη ελληνo –ιταλικού πολέμου

    Εναρξη ελληνo –ιταλικού πολέμου
    Επίθεση της Ιταλίας στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Ο Ελληνικός στρατός αναχαιτίζει του επιδρομείς και περνά στην αντεπίθεση.
  • Period: to

    Σημαντικά γεγονότα της 10ετίας του ’40

  • Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα

    Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα
    ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ.Αιφνίδια επίθεση των γερμανών σε Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία.
    http://www.mixanitouxronou.gr/i-germaniki-isvoli-stin-ellada-stis-6-apriliou-1941-ntokoumenta-apo-to-metopo/
  • Kυβέρνηση Εμμ. Τσουδερού

    Kυβέρνηση Εμμ. Τσουδερού
    Η Κυβέρνηση Εμμ.Τσουδερού ανέλαβε μετά την αυτοκτονία του Αλέξανδρου Κορυζή και κάτω από τις επιθέσεις των Γερμανικών δυνάμεων που εισέβαλαν στην Ελλάδα. Στις 23 Απριλίου, μια εβδομάδα σχεδόν πριν την πτώση της Αθήνας στους Γερμανούς, η κυβέρνηση Τσουδερού και ο Βασιλιάς Γεώργιος μετακινήθηκαν από την Αθήνα στην Κρήτη και ένα μήνα αργότερα, στις 24 Μαΐου, με την απώλεια της Κρήτης (Μάχη της Κρήτης), πέρασαν στην Αίγυπτο. Αυτή ήταν και η 1η επίσημη ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου
  • Γεώργιος Τσολάκογλου : 1ος κατοχικός πρωθυπουργος

    Γεώργιος Τσολάκογλου : 1ος κατοχικός πρωθυπουργος
    Στις 27 Απριλίου η Βέρμαχτ εισέρχεται στην Αθήνα. Σχηματίζεται η πρώτη κατοχική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου. Οι κυβερνήσεις αυτές έμειναν γνωστές ως κυβερνήσεις κουϊσλινγκ ή ως δοσίλογες κυβερνήσεις.
  • Μάχη της Κρήτης

    Μάχη της Κρήτης
    Αρχίζει η μάχη της Κρήτης που ολοκληρώνεται με την κατάληψη του νησιού την 1η Ιουνίου 1941. Η μάχη ονομάστηκε και «Νεκροταφείο των γερμανών αλεξιπτωτιστών», λόγω των μεγάλων απωλειών τους, γεγονός που ανάγκασε τον Χίτλερ να διατάξει τον τερματισμό κάθε αεραποβατικής επιχείρησης στο μέλλον.Ο Γεώργιος Β΄ και η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Εμμ. Τσουδερό καταφεύγουν στην Αίγυπτο.
    Ντοκιμαντέρ ΕΡΤ : http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=0000008118&tsz=0&autostart=0
  • Υποστολή γερμανικής σημαιας στην Ακρόπολη

    Υποστολή γερμανικής σημαιας στην Ακρόπολη
    Ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας υποστέλλουν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη. Διαβάστε περισσότερα στο :
    http://www.mixanitouxronou.gr/lakis-santas-i-sillipsi-apo-tous-germanous-ke-o-i-voithia-tou-germanou-pilotou/
  • Ίδρυση ΕΔΕΣ, από τον Ναπολέοντα Ζέρβα

    Ίδρυση ΕΔΕΣ, από τον Ναπολέοντα Ζέρβα
    Ιδρύεται ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ), από τον Ναπολέοντα Ζέρβα.. Η οργάνωση φαίνεται ότι κινούνταν στον βενιζελικό-αντιμοναρχικό πολιτικό χώρο. Το ιδρυτικό καταστατικό του Συνδέσμου προέβλεπε «Νὰ ἐγκαθιδρύση εἰς τὴν Ἑλλάδα τὸ Δημοκρατικὸν πολίτευμα, σοσιαλιστικῆς μορφῆς» ενώ αποκαλούσε τον εξόριστο βασιλέα προδότη («τὴν προδοσίαν τοῦ τέως Βασιλέως Γεωργίου τοῦ Β΄ καὶ τῆς περὶ αὐτὸν σπείρας τῆς αὐτοκληθείσης Δικτατορία τῆς 4ης Αὐγούστου»).
  • Ίδρυση ΕΑΜ, Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου

    Ίδρυση ΕΑΜ, Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου
    Ιδρύεται ΕΑΜ από αντιπρόσωπους 4 κομμάτων : Λευτέρης Αποστόλου- KKE, Χρ. Χωμενίδης- Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΚΕ), Απόστολος Βογιατζής- Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΕ), Ηλίας Τσιριμώκος- Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας (ΕΛΔ). Σκοπός του ΕΑΜ ήταν «...η απελευθέρωση του Έθνους από τον ξένο ζυγό...» και «...η κατοχύρωση του κυριαρχικού δικαιώματος του ελληνικού λαού, όπως αποφανθεί περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του...».
    https://erodotos.wordpress.com/2011/06/19/eam-idrisi/
  • Μεγάλη Πείνα Κατοχής 1941-1944

    Μεγάλη Πείνα Κατοχής 1941-1944
    Αρχίζει ο Μέγας Λιμός στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής των δυνάμεων του 'Αξονα, σαν αποτέλεσμα των αυθαιρεσιών των κατακτητών. Τα περισσότερα θύματα, ήταν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στην Αθήνα είχαμε περίπου 40,000 νεκρούς σε 1 χρόνο. Συνολικά στην Ελλάδα οι νεκροί από ασιτία και πείνα κατά τη διάρκεια της Κατοχής έφτασαν, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, τις 250,000. Ιδιαίτερα ο πρώτος κατοχικός χειμώνας του 1941-1942 υπήρξε ο πιο πολύνεκρος.
    https://www.youtube.com/watch?v=D3PHhkgF8eo
  • Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ

    Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ
    Επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ. Οι ΗΠΑ μπαίνουν στον πόλεμο.
  • Ιδρυτική διακήρυξη ΕΛΑΣ ( Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός)

    Ιδρυτική διακήρυξη  ΕΛΑΣ ( Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός)
    Διατυπώνονται οι σκοποί του ΕΛΑΣ: 1) Αγώνας για απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές. 2) Περιφρούρηση κατακτήσεων και ελευθεριών του λαού εναντίον κάθε επιβουλής. 3) Εξασφάλιση της τάξης ως τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε ο λαός να μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τη θέλησή του, για το πολίτευμα και την κυβέρνησή του. Ο ΕΛΑΣ ήταν στρατιωτικό σκέλος του ΕΑΜ. Τη διοίκηση ασκούσε η Κ.Ε του ΕΑΜ, ως τη συγκρότηση Γενικού Στρατηγείου (Μάιος 1943) 3μελούς : Στέφ.Σαράφη, Άρη Βελουχιώτη,και Β. Σαμαρινιώτη.
  • 1η Μεγάλη Απεργία Κατοχής

    1η  Μεγάλη Απεργία Κατοχής
    10μερη( 12-21/4/42) πανελλαδική( 50.000 απεργοί) απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, που ξεκίνησε από τους Τριατατικούς (τηλεφωνία, τηλεγραφία, ταχυδρομείο), στην Αθήνα, λίγο μετά το τέλος του τρομερού χειμώνα του 41, ζητώντας μέτρα ανακούφισης από τον λιμό, με κύριο και βασικό αίτημα την επιβίωση. Η κυβέρνηση Τσολάκογλου αποφάσισε να απολύσει τους απεργούς. Εν τέλει εκάμφθη από την ανυποχώρητη στάση των υπαλλήλων.
  • Ο Θανάσης Κλάρας (Άρης Βελουχιώτης) ηγείται της πρώτης ομάδας ανταρτών του ΕΛΑΣ σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία.

    Ο Θανάσης Κλάρας (Άρης Βελουχιώτης) ηγείται της πρώτης ομάδας ανταρτών του ΕΛΑΣ σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία.
    Ο Θανάσης Κλάρας συγκρότησε στη Σπερχειάδα την 1η ένοπλη ομάδα-15 άνδρων- του ΕΛΑΣ . Φορούσαν τμήματα στρατιωτικών στολών και είχαν ελάχιστο οπλισμό. Άλλάξαν τα ονόματά τους για να αποφύγουν αντίποινα στις οικογένειές τους. Ο Κλάρας ονομάστηκε Άρης(από το θεό του πολέμου) και Βελουχιώτης (από το βουνό της Ευρυτανίας). Καθιέρωσε το σχήμα 3πλής διοίκησης(Καπετάνιος, Στρατιωτικός διοικητής,Πολιτικός)που εφάρμοσε ο ΕΛΑΣ και την προσφώνηση συναγωνιστής, ως πιο οικεία από το σύντροφος (ΚΚΕ).
  • Ναυμαχία Μίντγουεϊ

    Ναυμαχία Μίντγουεϊ
    Οι ΗΠΑ καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος του ιαπωνικού στόλου στον Ειρηνικό στη νήσο Μιντγουέι (νήσος σε απόσταση περίπου 2.000 χλμ ΒΔ των νήσων Χαβάη). Έλαβε χώρα κάπου 6 μήνες μετά την καταστροφή στο Περλ Χάρμπορ, στις 4 ως 7 Ιουνίου 1942, και θεωρείται σημείο στροφής της μέχρι τότε ακατάσχετης νικηφόρας πορείας των Ιαπώνων στον Ειρηνικό. Αρκετοί ιστορικοί την χαρακτήρισαν ως το «Ελ Αλαμέιν» του Ειρηνικού
  • Ανατίναξη των κεντρικών γραφείων στο κέντρο της Αθήνας της δωσιλογικής ΕΣΠΟ από την ΠΕΑΝ

    Ανατίναξη των κεντρικών γραφείων στο κέντρο της Αθήνας της δωσιλογικής ΕΣΠΟ από την ΠΕΑΝ
    Η ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση) ήταν μια φασιστική οργάνωση δωσιλόγων, με κύρια δράση την κατάδοση κομμουνιστών. Σφραγίδα της οργάνωσης ήταν η Ελληνική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό. Υπέστη συντριπτικό πλήγμα από το πολύνεκρο σαμποτάζ της ΠΕΑΝ καθώς πολλά στελέχη της και ο αρχηγός της σκοτώθηκαν. Η ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) ήταν αντιστασιακή οργάνωση με λίγα μέλη. Η ΠΕΑΝ είχε δημοτικότητα κυρίως στη μορφωμένη νεολαία των αστικών συνοικιών.
  • Κων/νος Λογοθετόπουλος:2ος κατοχικός πρωθυπουργός

    Κων/νος Λογοθετόπουλος:2ος  κατοχικός πρωθυπουργός
    Παραίτηση Τσολάκογλου από τη πρωθυπουργία και αντικάταστασή του από τον Κων/νο Λογοθετόπουλο, τον δεύτερο κατοχικό “πρωθυπουργό” που γεννήθηκε στο Ναύπλιο.
    http://www.cityofnafplio.com/2015/10/23/%CE%BA%CF%89%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84/
  • Ανατίναξη γέφυρας Γοργοποτάμου

    Ανατίναξη γέφυρας Γοργοποτάμου
    Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου (Φθιώτιδα) έγινε από αντάρτες ΕΔΕΣ-Ναπολέοντα Ζέρβα(52) και ΕΛΑΣ-Άρη Βελουχιώτη (86) ενωμένους, με συντονισμό από Βρετανούς σαμποτέρ(14) της SOE, εναντίον κυρίως Ιταλικών και Γερμανικών δυνάμεων. Η καταστροφή της γέφυρας ήταν μια σημαντική επιτυχία καθώς ανέκοψε τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων του Ρόμελ στην Αφρική, φούντωσε το αντάρτικο στην Ρούμελη και καταξίωσε τον ένοπλο αγώνα στην συνείδηση των συμμάχων.
    Σαν Σήμερα.gr Η επιχείρηση του Γοργοποτάμου
  • Στάλινγκραντ : νίκη Κόκκινου στρατού

    Στάλινγκραντ : νίκη Κόκκινου στρατού
    Λήγει η πολιορκία του Στάλινγκραντ με την παράδοση της 6ης γερμανικής Στρατιάς στους Σοβιετικούς. Η μάχη του Στάλινγκραντ ήταν αποφασιστικής σημασίας όχι μόνο για την τύχη της ΕΣΣΔ αλλά και για την πορεία συνολικά του πολέμου δεδομένου ότι δύσκολα θα μπορούσε να σταματήσει η Γερμανία και οι σύμμαχοί της, αν περνούσε στα χέρια τους οικονομική δύναμη τέτοιου μεγέθους όπως αυτή των νοτίων σοβιετικών περιοχών. ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ
    http://greekworldhistory.blogspot.gr/2013/02/blog-post_3.htm
  • Ίδρυση ΕΠΟΝ (Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων)

    Ίδρυση ΕΠΟΝ (Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων)
    Η Ε.Π.Ο.Ν. ήταν οργάνωση νέων που ήταν υπό την καθοδήγηση της ΠΕΕΑ και ΕΑΜ. Στο ιδρυτικό κείμενο η ΕΠΟΝ αυτοπροσδιορίζεται ως οργάνωση εθνικοαπελευθερωτική, αντιφασιστική-προοδευτική, αντιπολεμική-φιλειρηνική. Χαρακτηριστική επωδός που επαναλάμβαναν οι Επονίτες ήταν:
    "ΕΠΟΝ, ΕΠΟΝ, είσ΄ ο εχθρός των φασιστών,
    άξια γενιά των δουλευτών,
    καμάρι του λαού ΕΠΟΝ". ΒΙΝΤΕΟ
    https://www.youtube.com/watch?v=RldXmTa6NaQ
  • Απεργία για την πολιτική επιστρατευση

    Απεργία για την πολιτική επιστρατευση
    24/2 + 5/3/43 έγινε η 1η μεγάλη κινητοποίηση κατοίκων της Αθήνας κατά της επιστράτευσης.Οι αρχές Κατοχής επέβαλαν σε ηλικίες 16 ως 45 ετών να εργαστούν και εκτός του τόπου κατοικίας τους, σε συμβιωτικές ομάδες εργασίας σε στρατοπέδα. Ο κίνδυνος μαζικής αποστολής Ελλήνων σε εργοστάσια της Γερμανίας ήταν ορατός.Οι διαδηλωτές νίκησαν, αφού ελλείψει καταγεγραμμένων στοιχείων ελάχιστοι έφυγαν.Η κυβέρνηση απέσυρε το μέτρο και η Ελλάδα ήταν η μόνη κατεχόμενη χώρα που δεν εφαρμόστηκε η επιστράτευση.
  • Κηδεία Κωστή Παλαμά

    Κηδεία Κωστή Παλαμά
    Η κηδεία του έμεινε ιστορική, καθώς μπροστά στουςΓερμανούς κατακτητές, χιλιάδες κόσμου τον συνόδευσαν στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο και μετατρέποντας την σε μεγάλη λαϊκή αντικατοχική εκδήλωση. Πάνω από τον τάφο του ποιητή, ο Άγγελος Σικελιανός, συνδεδεμένος με το ΕΑΜ, απήγγειλε το συγκλονιστικό του ποίημα – εγερτήριο αντίστασης: Ηχήστε οι σάλπιγγες.... Βογκήστε τύμπανα πολέμου... Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα !
    http://www.sansimera.gr/articles/495
  • Ιωάννης Ράλλης : 3ος κατοχικός πρωθυπουργος

    Ιωάννης Ράλλης : 3ος κατοχικός πρωθυπουργος
    Ορκίζεται η 3η κατοχική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Ράλλη.
  • Τάγματα Ασφαλείας, δημοσιεύεται ο νόμος για τη συγκρότησή τους

    Τάγματα Ασφαλείας, δημοσιεύεται ο νόμος για τη συγκρότησή  τους
    Τα Τάγματα Ασφαλείας ή επισήμως Τάγματα Ευζώνων ή απαξιωτικά Γερμανοτσολιάδες, λογω δοσιλογισμού, ήταν παραστρατιωτικές ομάδες στην Ελλάδα, σε ρόλο βοηθητικό των Γερμανο-Ιταλο-Βουλγαρων. Δημιουργήθηκαν με τον Νόμο 260/1943 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 180 Α', από την κυβέρνηση Ι. Ράλλη με έγκριση της Βέρμαχτ, και σκοπό τη διατήρηση της έννομης τάξης, κυρίως στην ύπαιθρο,πλήττοντας έτσι και την όποια αντίσταση του ελλ. λαού. Έδρασαν στη Β. Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά ( Αιτωλ/νία), Εύβοια, Αθήνα.
  • Η πολυπληθέστερη διαδήλωση στην κατοχική Ελλάδα

    Η πολυπληθέστερη διαδήλωση στην κατοχική Ελλάδα
    Από τις μαζικότερες διαδηλώσεις στην κατεχόμενη Ευρώπη, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για τις ωμότητες της βουλγαρικής κατοχής και την οικονομία και παραγωγή να παραλύουν. 100.000 διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με πάνοπλους γερμανούς στρατιώτες, άνδρες της Χωροφυλακής + της Αστυνομίας Πόλεων. Όταν η κεφαλή της διαδήλωσης έφτασε στην Τράπεζα της Ελλάδος, γερμανικά άρματα άνοιξαν πυρ:59 νεκροί + τραυματίες.Ο Η. Βενέζης, στο διήγημά 22 Ιουλίου 1943, δίνει το κλίμα της διαδήλωσης.
  • Συνθηκολόγηση Ιταλίας

    Συνθηκολόγηση  Ιταλίας
    Απόβαση των Συμμάχων στη Σικελία οδηγεί στην ανατροπή του Μουσολίνι (25 Ιουλίου) και στη συνθηκολόγηση άνευ όρων της Ιταλίας (8 Σεπτεμβρίου) με το φασιστικό στρατόπεδο να "αδυνατίζει" αισθητά.
  • Εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ

    Εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ
    Εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ στα βουνά της Ηπείρου.
  • Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

    Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων
    Η σφαγή των Καλαβρύτων, 696 νεκροί άμαχοι, αναφέρεται στην εξολόθρευση του ανδρικού πληθυσμού και την ολική καταστροφή της πόλης των Καλαβρύτων στην Ελλάδα, από στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πράξη αυτή ήταν μαζικά αντίποινα στην εκτέλεση 77 Γερμανών αιχμαλώτων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τους αντάρτες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Καλάβρυτα».
  • «Κυβέρνηση του Βουνού» -ΠΕΕΑ : Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης

    «Κυβέρνηση του Βουνού» -ΠΕΕΑ : Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης
    Ήταν επιτροπή κυβερνητικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, λίγους μήνες πριν το τέλος της κατοχής, στη Βίνιανη της Ευρυτανίας, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, όχι όμως αποκλειστικά από κομμουνιστές. Σκοπός της ήταν να οργανώσει τη διοίκηση της κατεχόμενης «Ελεύθερης Ελλάδας». Aποκαλούνταν «Κυβέρνηση του Βουνού». Αρχικά πρόεδρος της ΠΕΕΑ ανέλαβε ο στρατηγός Ευριπίδης Μπακιρτζής, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον καθηγητή Αλέξανδρο Σβώλο. Τελικά η ΠΕΕΑ αυτοδιαλύθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1944.
  • Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου

    Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου
    Η Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου ανέλαβε ως 2η εξόριστη επίσημη ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου, μετά την Κυβέρνηση Εμμανουήλ Τσουδερού 1941. Η κυβέρνηση Σ. Βενιζέλου κατάφερε να καταστείλει το κίνημα του Στόλου, αλλά παραιτήθηκε 12 ημέρες μετά, στις 26 Απριλίου 1944, όταν ο Βασιλιάς έδωσε εντολή στον Γεώργιο Παπανδρέου να σχηματίσει την επίσης εξόριστη Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου Απριλίου 1944.
  • Δολοφονία Ψαρρού Δημήτρη. Ο ΕΛΑΣ διαλύει το ανταρτικό 5/42 Σύνταγμα.

    Δολοφονία  Ψαρρού Δημήτρη. Ο ΕΛΑΣ διαλύει το ανταρτικό 5/42 Σύνταγμα.
    Ο Δημ. Ψαρρός ήταν συνιδρυτής (με Καρτάλη) της ΕΚΚΑ = «Εθνική και Κοινωνική Αναγέννηση», και ιδρυτής+αρχηγός του 5/42 Συντάγματος, ως η στρατιωτική εκπροσώπηση της ΕΚΚΑ. Η ομάδα του Ψαρρού έδρασε στη περιοχή της Γκιώνας. Ο Ψαρρός σκοτώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και υπήρξε τραγικό θύμα των εμφυλίων διενέξεων της εποχής. Ο θάνατός του αποτέλεσε μια από τις μελανότερες σελίδες του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης και επίσημα χρεώθηκε στην ΕΑΜμική ηγεσία
  • Μυστικές εκλογές στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας

    Μυστικές εκλογές στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας
    Οι 1ες εκλογές στην κατοχή έγιναν υπό αιγίδα ΠΕΕΑ σχεδόν σ΄όλη την Ελλάδα σε 2 φάσεις: 25/4 με άμεση μυστική λαική ψηφοφορία για ανάδειξη εκλεκτόρων, 30/4 αναδειξη εξ αυτών των αντιπρόσωπων Εθνικού Συμβουλίου. Περίπου 1.800.000 άνδρες + γυναίκες από 18 και άνω, εξέλεξαν 184 αντιπροσώπους κάθε επαγγέλματος + γυναίκες. Αυτοί πολιτικά ανήκαν στο ΚΚΕ,ΑΚΕ,ΕΛΔ,Κόμμα των Αριστερών Φιλελευθέρων,Μεταρρυθμιστικό Κόμμα,ανεξάρτητοι και 22 βουλευτές της διαλυθείσης βουλής από Μεταξά,φτάνοντας τους 206.
  • Γεώργιος Παπανδρέου: 3ος πρωθυπουργός της 3ης επίσημης ελευθερης (εξόριστης)κυβέρνησης στο Κάιρο.

    Γεώργιος Παπανδρέου: 3ος πρωθυπουργός της 3ης επίσημης ελευθερης (εξόριστης)κυβέρνησης στο Κάιρο.
    Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου Απριλίου 1944, αντικατέστησε στις 26 /4/1944 την Κυβέρνηση Σοφ. Βενιζέλου στο Κάιρο, μετά από αγγλικές διαβουλεύσεις, δρομολογώντας ως άμεση προτεραιότητα το Συνέδριο του Λιβάνου. Οι Άγγλοι και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου οργάνωσαν το Συνέδριο του Λιβάνου, όπου και έλαβε μέρος (17-20 /5/1944), μετά το πέρας του οποίου επέστρεψε στο Κάιρο, συνοδευόμενος από τον Σοφ. Βενιζέλο, στις 21 /5/1944 και την επόμενη ημέρα, 22/5/1944, υπέβαλε την παραίτησή του στον Βασιλέα Γεώργιο.
  • Σκοπευτήριο Καισαριανής : Εκτέλεση 200 πατριωτών

    Σκοπευτήριο Καισαριανής : Εκτέλεση 200 πατριωτών
    ΒΙΝΤΕΟ. Εκτελούνται 200 αντιστασιακοί και φυλακισμένα μέλη του ΚΚΕ στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Η περίπτωση του Ναπολέοντα Σουκατζίδη.
    https://www.youtube.com/watch?v=1lFBhEdRyBc
  • Εθνικό Συμβούλιο και "Ψηφίσματα των Κορυσχάδων"

    Εθνικό Συμβούλιο και  "Ψηφίσματα των Κορυσχάδων"
    Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου έγιναν σε 14 συνεδριάσεις (14-27 /5/44),καταλήγοντας σε 4 ψηφίσματα. Το Α΄, γνωστό ως "Ψήφισμα των Κορυσχάδων"(επαναστατικό σύνταγμα σαν των εθνοσυνελεύσεων 1821-1827)είχε 15 άρθρα, όπου διακηρυσσόταν ότι "όλες οι εξουσίες πηγάζουν και ασκούνται από το λαό", ή η "ισότητα πολιτικών και αστικών δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών"(για 1η φορά στην ελλ.πολιτική ιστορία) κ.α. Αποτέλεσε την ελεύθερη έκφραση του ελλ. λαού, δηλώνοντας την απόφαση για εθνική απελευθέρωση.
  • Συνδιάσκεψη Λιβάνου και σχηματισμός κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

    Συνδιάσκεψη  Λιβάνου και σχηματισμός κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.
  • Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου Μαΐου 1944

  • Σφαγή Διστόμου

    Σφαγή Διστόμου
  • Το Μπλόκο της Κοκκινιάς

    Το Μπλόκο της Κοκκινιάς
  • Συμφωνία Καζέρτας

    Συμφωνία Καζέρτας
  • Συμφωνία των ποσοστών («Percentages agreement») μεταξύ Στάλιν και Τσόρτσιλ

    Συμφωνία των ποσοστών («Percentages agreement») μεταξύ Στάλιν και Τσόρτσιλ
  • Αποχώρηση Γερμανών από την Αθήνα.

    Αποχώρηση Γερμανών από την Αθήνα.
    Απελευθερώνεται την Αθήνα ύστερα από 1.264 μέρες Χιτλερικής σκλαβιάς. Στις 9.45 το πρωί η Γερμανική σημαία κατεβαίνει από την Ακρόπολη. Ο λαός ξεχύνεται στους δρόμους. Γαλανόλευκες σημαίες στολίζουν τη μεγαλειώδη διαδήλωση του λαού. Στις αμέσως επόμενες ημέρες, ως και τις 3 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε η αποχώρησή των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από όλη σχεδόν την Ελλάδα εκτός της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.
  • Άφιξη στην Αθήνα της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας

    Άφιξη στην Αθήνα της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας
  • Δεκεμβριανά (Δεκέμβριος 1944 - Ιανουάριος 1945)

    Δεκεμβριανά (Δεκέμβριος 1944 - Ιανουάριος 1945)
  • Παραίτηση Γ. Παπανδρέου. Πρωθυπουργός Ν.Πλαστήρας που τον διαδέχθηκε η κυβέρνηση Βούλγαρη

    Παραίτηση Γ. Παπανδρέου. Πρωθυπουργός Ν.Πλαστήρας που τον διαδέχθηκε η κυβέρνηση Βούλγαρη
    Παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Πρωθυπουργός ο Νικόλαος Πλαστήρας. Την κυβέρνηση Πλαστήρα (3/1/1945 έως 8/4/1945), διαδέχθηκε η κυβέρνηση Βούλγαρη (8/4/1945 έως 9/10/1945
  • Άφιξη του Τσόρτσιλ στην Αθήνα

    Άφιξη του Τσόρτσιλ στην Αθήνα
    Ο Τσόρτσιλ έρχεται στην Αθήνα και γίνεται διάσκεψη πολιτικών αρχηγών χωρίς αποτέλεσμα.
  • Αποχώρηση Γεώργιου Β΄ +Διορισμός Αρχιεπίσκοπου Δαμασκηνού ως αντιβασιλέα

    Αποχώρηση Γεώργιου Β΄ +Διορισμός Αρχιεπίσκοπου Δαμασκηνού ως αντιβασιλέα
    Ο Γεώργιος Β΄ ορίζει ως αντιβασιλέα τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό και δηλώνει πως θα επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο μετά από δημοψήφισμα.