Història i literatura catalana

By pique92
  • Jul 1, 1099

    Cançó de Roland

    Cançó de Roland
  • Period: Jul 1, 1099 to Nov 18, 1499

    Història i literatura medieval catalana

  • Sep 13, 1196

    Mor Guillem de Berguedà

    Mor Guillem de Berguedà
    Trobador, fill gran i hereu del vescomte de Berga, Guillem.La figura del trobador Guillem de Berguedà es molt atractiva, tant per la seva poesia com per la seva personalitat i fou un dels més notable trobadors nascuts a Catalunya.Es conserven 31 poesies de Guillem de Berguedà, més una d'atribució dubtosa.
  • Nov 18, 1200

    Homilies d'Organyà

    Homilies d'Organyà
    Les Homilies d'Organyà són un dels documents literaris més antics escrits en català, per l'època i l'arcaisme d'escriptura el seu llenguatge és troba entre el llatí vulgar i la llengua romanç del català.
  • Mar 29, 1232

    Neix Ramon Llull

    Neix Ramon Llull
    Ramon Llull considerava que la seva missió era dedicar-se a l'apologia de la fe cristiana, i volia elaborar un sistema per convertir les proposicions cristianes a unes idees que els sarraïns poguessin entendre, sense perill de confusió.
    OBRES més importants van ser : Llibre de Contemplació en Deu(1274), Ordre de cavalleria(1276).
  • Mar 19, 1259

    Neix Cerverí de Girona

    Neix Cerverí de Girona
    De l'obra d'aquest autor es conserven un total de 120 composicions, l'obra més extensa i diversa que es té de cap trobador, de les quals 114 són líriques, 5 narratives i també es disposa d'una llarga col·lecció de poesia moral. Conreà tant el trobar lleu com el ric.
  • Nov 19, 1274

    Jaume I acaba el " Llibre dels Fets"

    Jaume I acaba el " Llibre dels Fets"
  • Sep 4, 1288

    Crònica de Bernat Desclot

    Crònica de Bernat Desclot
  • Mar 21, 1328

    Crònica de Ramón Muntaner

    Crònica de Ramón Muntaner
  • Apr 9, 1340

    Neix Bernat Metge, Obra principal, Lo somni " 1399"

    Neix Bernat Metge, Obra principal, Lo somni " 1399"
    Bernat Metge fou un escriptor, traductor i primer representant de l'humanisme a les lletres catalanes. És considerat un dels millors prosistes catalans, introductor de l'estil renaixentista a la literatura catalana, amb una fina intel·ligència, i una gran sornegueria.
    Les seves primeres obres foren Llibre de Fortuna e Prudència (1381), Sermó humorístic i paròdic, i la traducció del llibre segon del poema llatí De vetula, d'Ovidi.Bernat Metge va escriure l'any 1381 El llibre de Fortuna e Prudè.
  • Sep 14, 1355

    Neix Anselm Turmeda

    Neix Anselm Turmeda
    De primer es va fer frare franciscà i posteriorment, desenganyat de la societat occidental i del cristianisme, es va convertir a l'islam i va viure com a musulmà a Tunis (moltes obres seves són crítiques amb la societat cristiana de l'època). És dels pocs escriptors que ha escrit en català i en àrab, sent un clàssic en ambdues llengües. Els seus llibres tingueren gran difusió en els països de parla catalana.
    OBRA més important d'aquest autor va ser : La disputa de l'ase escrita l'any 1417.
  • May 14, 1383

    Crònica de Pere el Cerimoniós ( Acabada l'any 1387)

    Crònica de Pere el Cerimoniós ( Acabada l'any 1387)
  • Mar 3, 1400

    Neix Ausias March (128 poesies)

    Neix Ausias March (128 poesies)
    Ausiàs March va ser un poeta i cavaller valencià medieval. Originari d'una família de la petita noblesa amb aficions poètiques. Va ser un dels poetes més importants del Segle d'Or valencià i de la literatura en català.
  • Oct 2, 1405

    Neix Joanot Martorell (Obra + important = (TIRANT LO BLANC))

    Neix Joanot Martorell (Obra + important = (TIRANT LO BLANC))
    Joanot Martorell fou un escriptor medieval valencià que va escrivir el Tirant lo Blanc és la seva obra més coneguda, ja que és considerada la primera novel·la moderna d'Europa.
    Féu llargues estades a Anglaterra, Portugal i Itàlia com a conseqüència de diverses lluites cavalleresques a les quals era aficionat.
  • Dec 31, 1409

    Mor Fransesc Eiximenis

    Mor Fransesc Eiximenis
    Frare franciscà, doncs, de sòlida formació intel·lectual, va viatjar força (Oxford, París, Tolosa). De retorn a la Corona d'Aragó es va dedicar a l'ensenyament, a la predicació i a efectuar gestions polítiques encarregades per l'Ajuntament de Barcelona o de València, on va viure entre el 1383 i el 1408. També va ser conseller dels reis.Pel que fa a la teologia, la seva obra més important és Lo crestià, que havia de constar de tretze volums i havia de contenir "sumàriament tot lo fonament de cr
  • Jun 6, 1419

    Mor S.t Vicenç Ferrer

     Mor S.t Vicenç Ferrer
    Sant Vicent Ferrer va ser un dominic valencià que recorregué mitja Europa predicant la seua moral i visió del cristianisme. D'elevada formació intel·lectual, influí marcadament a la cort del Papa Benet XIII d'Avinyó i en l'elecció de la dinastia castellana dels Trastàmara per regnar a la Corona d'Aragó.