Ramon llull 1

Eix cronológic. Literatura valenciana.

  • 218 BCE

    El naixement de les llengües romàniques peninsulars.

    El naixement de les llengües romàniques peninsulars.
    Les llengües romàniques són llengües que deriven del llatí vulgar, la llengua parlada pels romans. El llatí vulgar va evolucionar de manera diferent en cadascun dels territoris que integraven l’Imperi Romà, fet que va donar lloc a les llengües romàniques.
  • Period: 218 BCE to 19

    Romanització.

    La romanització es va iniciar amb la conquesta d'Hispània en el segle II aC. El procés de romanització va ser llarg i progressiu, ja que la invasió romana va ser un procés que va durar segles.
    Aquest procés es va poder realitzar per la cohesió interna de l'imperi gracies al llatí, el seu sistema legislatiu, i la seua religió.
  • Period: 401 to 1499

    L'etapa visigòtica i Al-Àndalus.

    Durant l’etapa visigòtica, els visigots van governar la Península Ibèrica des del segle V fins al segle VIII. Al començament del segle VIII, el àrabs van vençer als visigots i la península Ibèrica experimentà un procés de arabització. Van anomenar els seus territoris com Al-Àndalus.
  • Period: 476 to 1492

    Edat mitjana.

    Alta edat mitjana que comprén des del segle V fins al segle XI.
    Baixa edat mitjana que comprén des del segle XII al XV.
  • Period: 1001 to 1300

    Poesia trobadoresca.

    Aquesta poesia va tindre una influència decisiva en el conjunt de la literatura europea. entre altres raons perquè va ser un dels primers moviments poètics cultes en què es va utilitzar una llengua romànica de manera decidida en lloc del llatí. Es va convertir en un model literari per a molts escriptors de l'època. Els trobadors o trobairitzs componien els poemes juntament amb la melodia. Els intèrprets eren els joglars.
    El gènere més important de la poesia trobadoresca fou la caçó.
  • 1137

    Corona d'Aragó.

    Corona d'Aragó.
    El comte Ramon Berenguer IV, que representava als comtats catalans, es casà amb Peronella D'Aragó per formar la Corona d'Aragó.
  • Period: 1162 to

    Corona d'Aragó.

    Període de Regnat de la Corona d'Aragó.
  • Period: 1201 to 1348

    Influència trobadoresca fins al segle d'or.

    A mesura que la Corona d'Aragó amplia els seus dominis cap a les Balears i València, es va estendre la influència trobadoresca. Els poetes començaren a deixar de banda l'occità. Alguns exemples son:
    Jaume, Pere i Ausiàs March.
  • Period: 1208 to 1276

    LLibre dels Fets.

    Aquesta crònica és una autobiografia escrita per Jaume I. narra la seva vida i les seves gestes més importants. La crònica comença amb el seu naixement el 1208 i finalitza amb la seva mort el 1276.
  • Period: 1213 to 1276

    Període de consolidació de la Corona d’Aragó.

    Aquesta època va ser un període de malestar amb la noblesa, que el rei va aplacar, i també d’una important expansió territorial.
  • Period: 1232 to 1316

    Obres de Ramon Llull

    1. El Llibre d'Evast e Blaquerna. protagonitzat per un ermità. Dona exemples d'una vida consagrada a la religió. En aquesta obra està el Llibre d'amic e amat.
    2. El Llibre de meravelles. protagonitzat per Fèlix, que fa un camí cap a la perfecció espiritual. El llibre inclou el Llibre de les Bèsties, que es una faula protagonitzada per animals que son una representació simbòlica del defectes i virtuts de les persones.
  • Period: 1232 to 1316

    Ramon Llull

    Ramon Llull va ser un escriptor, filòsof, poeta, místic, teòleg i missioner mallorquí que va viure al segle XIII i XIV. Va escriure 243 llibres que inclouen matèries diverses. Algunes de les seves obres més importants són el Llibre de les bèsties, l’Arbre de ciència, el Blanquerna, el Llibre de contemplació i el Llibre de l’ordre de cavalleria.
    Va ser un figura de les mes transcendentals i extraordinàries en la historia de la cultura medieval, oscil·lant entre la filosofia i la literatura.
  • Period: 1261 to

    Llengüa i administració.

    El Regne de València va ser un regne que va formar part de la Corona d’Aragó i que va abastar gran part de les actuals terres valencianes.
    Textos argumentatius:
    1. El Llibre del repartiment.
    2. El Llibre dels Furs (1707).
    3. El Llibre del Consolat de Mar.
    Aquests textos demostren la voluntat de voler crear una llengua comuna per als territoris que la integraven.
  • Period: 1282 to 1385

    Les cròniques.

    Les cròniques són quatre grans obres de la literatura catalana.
  • 1283

    Crònica de Bernat Desclot.

    Crònica de Bernat Desclot.
    En aquesta crònica, Desclot parla dels fets i de les conquestes que van fer els nobles reis que hi va haver a Aragó. En la crònica parla de Ramon Berenguer IV i Petronila d’Aragó fins a Pere el Gran, centrant-se més en aquest últim. Es va escriure després del 1282, menys o menys una dècada després.
  • Period: 1325 to 1332

    Crónica de Muntaner.

    És la més llarga de les quatre cròniques i comprèn des de l’engendrament de Jaume I el Conqueridor (1207) fins a la coronació d’Alfons el Benigne (1328).
  • 1385

    Crònica de Pere el Cerimoniós.

    Crònica de Pere el Cerimoniós.
    La motivació principal que va moure el rei Pere a escriure la crònica fou el desig de justificar la seva política. La crònica s’ha conservat en dues redaccions: la primera redacció fou acabada al 1382, mentre que la segona redacció fou acabada al 1835.