Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων 20 ετών

By s_dion
  • Τα έξυπνα τηλέφωνα

    Τα έξυπνα τηλέφωνα
    Κινητά τηλέφωνα υπήρχαν και πριν τον 20ο αιώνα. Τα τελευταία 20 χρόνια όμως οι δυνατότητές τους βελτιώθηκαν εντυπωσιακά. Τον Ιούλιο του 2007 η Apple κυκλοφόρησε το iPhone, το πρώτο έξυπνο τηλέφωνο με οθόνη αφής που απευθυνόταν στη μαζική αγορά. Πολλές άλλες εταιρίες εμπνεύστηκαν από το iPhone. Κατά συνέπεια, τα έξυπνα κινητά έγιναν ένα οργανικό μέρος της καθημερινής ζωής για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
  • Η τρισδιάστατη εκτύπωση

    Η τρισδιάστατη εκτύπωση
    Μολονότι οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές όπως τους ξέρουμε σήμερα ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1980, η ανάπτυξη φθηνότερων μεθόδων κατασκευής και λογισμικού ανοικτής πηγής δημιούργησε μια επανάσταση στην τεχνολογία αυτή τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σήμερα οι εκτυπωτές 3D χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση ανταλλακτικών, ολόκληρων σπιτιών, φαρμάκων, βιονικών μελών και ακόμη και ολόκληρων ανθρώπινων οργάνων.
  • Google

    Google
    Η μηχανή αναζήτησης της Google εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, Η Google μεταμόρφωσε τον τρόπο που οι άνθρωποι αναζητούν πληροφορίες. Κάθε ώρα υπάρχουν πάνω από 228 εκατομμύρια αναζητήσεις στη Google. Σήμερα είναι μέρος της Alphabet Inc. – μιας εταιρίας που προσφέρει δεκάδες υπηρεσίες όπως μεταφράσεις, υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έναν φυλλομετρητή ιστού, και πολλά άλλα.
  • Bluetooth

    Bluetooth
    Ενώ η τεχνολογία του Bluetooth αποκαλύφθηκε επισήμως το 1999, οι κατασκευαστές ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 να το υιοθετούν στους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα. Σήμερα το Bluetooth βρίσκεται σε ένα μεγάλο εύρος συσκευών και έχει γίνει οργανικό μέρος της καθημερινής ζωής πολλών ανθρώπων.
  • Flash Drive

    Flash Drive
    Τα USB flash drive πωλήθηκαν αρχικά από την ΙΒΜ το 2000 και επιτρέπουν την εύκολη αποθήκευση αρχείων, φωτογραφιών ή βίντεο, με χωρητικότητα τόσο μεγάλη που θα θεωρούνταν αδιανόητη λίγες δεκαετίες πριν. Σήμερα, ένα flash drive 128GB που μπορεί κανείς να αγοράσει για λιγότερα από 20 δολάρια στο Amazon, έχει πάνω από 80.000 φορές τη χωρητικότητα μιας δισκέτας 1.44MB που ήταν το δημοφιλέστερο μέσο αποθήκευσης δεδομένων τη δεκαετία του 1990.
  • Skype

    Skype
    Το Skype ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2003 και μεταμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν πέρα από τα σύνορα των χωρών. Πριν από το Skype, το να καλέσει κανείς φίλους ή συγγενείς στο εξωτερικό κόστιζε πάρα πολλά χρήματα. Σήμερα, το να μιλήσει κανείς με φίλους στην άλλη άκρη του κόσμου, ή ακόμη και να τους καλέσει με βίντεο είναι ουσιαστικά δωρεάν.
  • Facebook

    Facebook
    Το Facebook ξεκίνησε το 2004. Δεν ήταν η πρώτη ιστοσελίδα κοινωνικού μέσου. Λόγω όμως της απλότητας στη χρήση του, γρήγορα ξεπέρασε τα ήδη υπάρχοντα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Friendster και το Myspace. Με 2,41 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες το μήνα (σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού), το Facebook μεταμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο δισεκατομμύρια άνθρωποι μοιράζονται μεταξύ τους ειδήσεις και προσωπικές εμπειρίες.
  • YouTube

    YouTube
    Τον Μάιο του 2005 ανέβηκε το πρώτο βίντεο στη δημοφιλέστερη σήμερα ιστοσελίδα διαμοίρασης βίντεο. Από διαλέξεις του Χάρβαρντ για την κβαντική μηχανική και αγαπημένα επεισόδια της τηλεόρασης, σε εκπαιδευτικά “how-to” βίντεο και αστεία βίντεο με γάτες, δισεκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου είναι ελεύθερα προς θέαση στο YouTube.
  • Google Maps

    Google Maps
    Τον Φεβρουάριο του 2005, η Google ξεκίνησε μια υπηρεσία χαρτογράφησης που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν. Με την εφαρμογή διαθέσιμη σε σχεδόν όλα τα έξυπνα κινητά, το Google Maps κατέστησε ουσιαστικά αδύνατο το να χαθεί κάποιος. Είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι μόλις πριν από δύο δεκαετίες, τα περισσότερα ταξίδια συνεπάγονταν εκτεταμένο σχεδιασμό της διαδρομής, με τους χάρτινους χάρτες να είναι σχεδόν πάντα αναγκαίοι.
  • Amazon Kindle

    Amazon Kindle
    Τον Νοέμβριο του 2007, η Amazon κυκλοφόρησε το Kindle. Έκτοτε, μια πληθώρα συσκευών ηλεκτρονικής ανάγνωσης έχει αλλάξει τον τρόπο που εκατομμύρια άνθρωποι διαβάζουν. Χάρη στις συσκευές αυτές δεν χρειάζεται κανείς να κουβαλά βαριά βιβλία και το έργο ανεξάρτητων συγγραφέων μπορεί να φτάσει σε εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς την παρέμβαση εκδοτών.