2. verdenskrig i Norge

  • Tyskland angriper Norge

    Tyskland angriper Norge
    1. april 1940 gikk Tyskland til angrep på flere norske byer. Utover morgenen var alle havner som tyskerne anså som viktige mellom Olso og Narvik, under Tysk kontroll. Blant disse byene var Egersund som var viktig på grunn av sin gode havn og telegrafkabel over til England.
  • Kampen om Narvik

    Kampen om Narvik
    1. april 1940 ble Narvik blant andre byer, tatt under tysk kontroll. Fire dager senere gjorde norske styrker å stanse tysk fremrykking og dette ble starten på en 62 dager lang kamp. 10. juni kapitulerte de norske styrkene, men slaget ble likevel viktig. Denne kampen regnes som Hitler og Tysklands aller første nederlag under 2. verdenskrig og ble et symbol på samholdet hos de allierte styrkene (England, Frankrike, Polen og Norge) som også hjalp til under slaget.
  • Radioforbud

    Radioforbud
    Høsten 1941 ble det forbudt med radio i Norge. Detta var fordi mange nordmenn hørte på britiske radiokanaler for å unngå tysk propaganda som ble sent over norske radiokanaler.
  • Melkestreiken

    Melkestreiken
    Melkestreiken var en arbeidskonflikt og som oppstod i Oslo på høsten i 1941. Dette på grunn av matforsyningene som bare ble verre og verre under den tyske okkupasjonstiden. Rundt 20 000-25 000 arbeidere gikk ut i spontanstreik og det ble foretatt seg over 200 arrestasjoner. Viggo Hansteen og Rolf Wickstrøm som var lederne for streiken ble dømt til døden og henrettet 10. september, 2 dager senere.
  • Norsk jødedeportasjon

    Norsk jødedeportasjon
    I 1942 startet den norske deportasjonen av jøder. Det ble totalt 772 jøder ble fraktet ut av Norge og sendt til Tyske dødsleier. Størsteparten av de norske jødene ble sendt til Auschwitz hvor kun 37 av dem overlevde.
  • Operasjon Freshman

    Operasjon Freshman
    Et viktig mål for de allierte styrkene ble derfor å hindre tyskernes transport og bruk av tungtvannet. Flere aksjoner ble satt i gang, deriblant Operasjon Freshman. Planen mislykkes og flyene som skulle frakte soldatene måtte snu. Et av flyene krasjlandet like utenfor Egersund og 14 britiske soldater ble tatt til den tyske Slettebøleiren i Egersund og henrettet dagen etter.
  • Tungtvanns aksjonene

    Tungtvanns aksjonene
    Under 2.verdenskrig var allierte styrker strekt bekymret for hvor langt tyskerne hadde kommet i utviklingen av atombomber som kunne hjelpe dem å vinne krigen.Tyskerne kunne få tilgang på store mengder tungtvann fra Norsk Hydro sin fabrikk på Vemork ved Rjukan. Flere aksjoner fra de allierte ble satt i gang for å hindre bruken og transporten av tungtvanet, men de lyktes ikke fullstendig før noen lokalkjente sabotører snek seg inn 27. feb i 1943 og sprengte cellene til produksjonen av tungtvannet.
  • Slaget ved Nordkapp

    Slaget ved Nordkapp
    1. desember blir det tyske krigsskipet Scharnhorst senket like utenfor Nordkapp. Dette kom etter harde kamper med en britisk gruppe dampskip i tillegg til den norske flåtejegeren Stord. Scharnhorst ble blant annet truffet med 12 torpedoer og gikk ned med 1800 mann.
  • Sabotasjeaksjon mot Aksjergata 55

    Sabotasjeaksjon mot Aksjergata 55
    En viktig sabotasjeaksjon under 2. verdenskrig var spredningen av Arbeidskontoret i Aksjergata 55 i Oslo. Etter mistanker om at tyskerne skulle bruke papirene på arbeidskontoret, har spergningen vært med på å hindre tyskerne i å kalle ut norsk ungdom fra årskullene 1921-1923 i å bli kalt ut til militær tjeneste.
  • Tvangsevakuering av Finmark og Nord-Troms

    Tvangsevakuering av Finmark og Nord-Troms
    Finmark og Nord-Troms blir tvangsevakuert for å brenne ned det meste av byggninger og infrastuktur. Dette blir kalt brent jords taktikk og tatt i bruk av tyskerne fordi de fryktet innovasjon fra sovjetiske styrker i nord. De skulle dermed ikke kunne bruke infrastukturen i Nord-Norge om det skulle være tilfelle
  • Frigjøringen

    Frigjøringen
    Tyske styrker kapitulerte 8. mai 1945 og i løpet av sommeren ble de tyske styrkene i Norge (deriblant over 300 000 stasjonære soldater) sendt hjem.
  • Vidkun Quisling blir henrettet

    Vidkun Quisling blir henrettet
    Vidkun Quisling har blitt dømt til døden etter sin rolle og sammerbeid med nazister under 2. verdenskrig. Klokken 02:40 den 24. oktober 1945 blir det avfyrt 10 skudd mot ham og han ble erklært død på stedet.