Εικονα ιστορια

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ

By Stoikos
  • Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Η ΕΛΛΑΔΑ  ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
    Με την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον 19 ο αιώνα ενθάρρυνε τους υπόδουλους βαλκανικούς λαούς να εξεγερθούν, διεκδικώντας την ελευθερία τους.Πρώτοι οι Έλληνες δημιούργησαν ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.
  • Period: to

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ

    Η συγκρότηση του ελληνικού κράτους το 1830 ήταν κορυφαίο ιστορικό γεγονός για Έλληνες.Το νεοσύστατο ελληνικό κράτος έπρεπε να οργανωθεί κατά τα πρότυπα της δυτικής Ευρώπης , να αποκτήσει αξιόλογη εκπαίδευση , ισχυρό στρατό και υγιή οικονομία .Ταυτόχρονα είχε να αντιμετωπίσει το ζήτημα των Ελλήνων που ζούσαν έξω από τα σύνορά του .
  • Ο ΟΘΩΝΑΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Ο ΟΘΩΝΑΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια επιλέχθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις ως βασιλιάς της Ελλάδας ο νεαρός βαρόνος πρίγκιπας Όθωνας, ο οποίος βασίλευσε έως το 1862 .
  • ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
    Το κίνημα εκδηλώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843. Μονάδες του στρατού , με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη και τον αγωνιστή του 21 Ιωάννη Μακρυγιάννη , περικύκλωσαν μαζί με πλήθος λαού τα ανάκτορα ( σημερινή πλατεία Συντάγματος ) ζητώντας Σύνταγμα . Τον επόμενο χρόνο ψηφίστηκε Σύνταγμα και το πολίτευμα της χώρας μεταβλήθηκε από μοναρχία σε συνταγματική μοναρχία .
  • ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    Οργανώθηκαν επαναστατικά κινήματα εναντίων των Οθωμανών, με τη συμμετοχή εθελοντών από την ελεύθερη Ελλάδα .Τα κινήματα αυτά ύστερα από μεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων και την πίεση της οθωμανικής αυτοκρατορίας ηττήθηκαν και διασκορπίστηκαν .
  • Ο ΟΘΩΝΑΣ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ο ΟΘΩΝΑΣ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    Υπάρχουν συνεχείς αντιδράσεις κατά της βασιλείας του Όθωνα , ενώ το φθινόπωρο του 1862 ξέσπασαν επαναστατικά κινήματα σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας . Ο Όθωνας χάνει το θρόνο του και μαζί με τη βασίλισσα Αμαλία επέστρεψαν στην πατρίδα τους τη Βαυαρία .
  • Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α΄ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α΄ ΒΑΣΙΛΙΑΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ
    Μετά την απομάκρυνση του Όθωνα , νέος βασιλιάς της Ελλάδας επιλέχθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις ο Δανός πρίγκιπας Γεώργιος , οποίος κυβέρνησε τη χώρα για μισό περίπου αιώνα . Από τους πιο δραστήριους πρωθυπουργούς με τους οποίους συνεργάστηκε , 'ηταν ο Χαρίλαος Τρικούπης .
  • ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ / ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΟ ΑΡΚΑΔΙ

    ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ / ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΟ ΑΡΚΑΔΙ
    Μετά την προσάρτηση των Επτανήσων στο ελληνικό κράτος , επαναστάτησε το 1866 η Κρήτη ζητώντας να ενωθεί με την Ελλάδα . Η κρητική επανάσταση κορυφώθηκε με το ολοκαύτωμα στη μονή Αρκαδίου , όπου σκόρπισε τη συγκίνηση σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη .
  • ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗΣ

    ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗΣ
    Με ενέργειες του Τρικούπη καθιερώθηκε η αρχή της δεδηλωμένης.Σύμφωνα με αυτήν , ο βασιλιάς ήταν υποχρεωμένος να αναθέτει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος που τον υποστήριζε η πλειοψηφία της Βουλής .
  • Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗ

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗ
    Τα χρήματα που δανείστηκε η Ελλάδα από το εξωτερικό στη δεκαετία 1880 , εξαντλήθηκαν γρήγορα . Την οικονομική κρίση επιδείνωσε και η κατάρρευση του εμπορίου της σταφίδας σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς η σταφίδα αποτελούσε το βασικό γεωργικό προϊόν που εξήγε η χώρα .
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

    ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
    Το 1897 ξεσπά νέος ελληνοτουρκικός πόλεμος . Τουρκικές δυνάμεις εισβάλουν στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα , νικώντας τον ελληνικό στρατό . Ο πόλεμος σταμάτησε με την παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων και υποχρεώθηκε να πληρώσει χρηματική αποζημίωση στην Τουρκία .Αυτό την ανάγκασε να πάρει νέο δάνειο από τις Μεγάλες Δυνάμεις .