1595-1774 Yılları Arasındaki Süreçte Meydana Gelen Başlıca Siyasi Gelişmeler:

  • 1596 Haçova Muharebesi

    Osmanlı'nın, Avusturya'ya karşı kazandığı en mühim zafer olarak tarihe geçmiştir. Bu bakımdan, Haçova zaferi Osmanlı tarihinde meydana gelmiş en önemli olaylardan biridir. Haçova Meydan Muharebesi sonuçlarından ilki, Osmanlı İmparatorluğu'nun Avusturya-Macaristan toprakları üzerinde kazandığı son zafer olmasıdır.
  • 1606 Zitvatoruk Antlaşması

    Osmanlı devleti eski gücünde olmadığı için Avusturya üstündeki siyasi üstünlüğü son bulmuştur. Siyasi dengeler Osmanlı aleyhinde bozulma göstermeye başlamıştır. Osmanlı, gücünü Avrupa üzerinde sağlayamamaktadır. Osmanlı'nın Avrupa'ya ilerleyişini durdurmuştur.
  • 1612 Nasuh Paşa Antlaşması

    İran O dönemde Safevi devleti tarafından yönetiliyordu. Bu anlamda Osmanlı ile Safevi yönetimindeki İran arasında imzalanan Nasuh Paşa Antlaşması Osmanlı devletinin yenilgisinin resmi belgesi olarak tarihe geçmiştir. Nasuh Paşa Antlaşmasının önemi Osmanlı Devletinin elde ettiği toprakları geri veren ilk anlaşmadır.
  • 1618 Serav Antlaşması

    Yaşanan savaş 1620 yılında Serav Antlaşması ile sona ermiştir. Bu antlaşma ile Güney Azerbaycan coğrafyası Safevilere bırakıldı ve İran'ın göndereceği ipek miktarı, 100 deve yüküne düşürüldü.
  • 1621 Hotin Antlaşması

    Osmanlı Devleti Hotin Kalesi'nden vazgeçmemiş ve buranın egemenliğini almayı başarmıştır. Hotin, Osmanlı egemenliğinde hüküm süren Boğdan'a verilmiştir. Lehistan yönetimi Osmanlı'ya vergi vermeyi kabul etmiş ve topraklarının bir kısmı için Osmanlı Devleti'ne ödemeler yapmıştır.
  • 1639 Kasr-ı Şirin Antlaşması

    Bu antlaşma ile birlikte Osmanlı Devleti ve Safevi Devleti arasında imzalanan bu antlaşma ile birlikte iki devlet arasında ki savaş da sona ermiştir. İran'ın Kirmanşah eyaletinde imzalanmış olan bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma ile birlikte devam eden Osmanlı devleti ve Safevi devleti savaşı sona ermiştir.
  • 1664 Vasvar Antlaşması

    Vasvar Anlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu, yeniden Orta Avrupa'nın hakimi olacağından anlaşma önemi büyüktü. Ayrıca Osmanlı askerleri, Uyvar Kalesi ganimetleri sayesinde, büyük bir varlığın da sahibi olacaklardı. Vasvar Anlaşması ile Osmanlı-Avusturya savaşı artık sona erecekti.
  • 1669 Girit’in Fethi

    Girit, Osmanlı Devleti ile Venedik Cumhuriyeti arasında 1645-1669 yıllarında yapılan savaş sırasında fethedilmiştir. Savaş, IV. Mehmet'in padişahlığı ve Köprülü Fazıl Ahmet Paşa'nın sadrazamlığı zamanında yapılmıştır. Venedik'e ek olarak, Fransa, Papalık Devleti ve Malta Şövalyeleri ile de mücadele edilmiştir.
  • 1672 Bucaş Antlaşması

    Bucaş Antlaşması, 18 Ekim 1672 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Lehistan-Litvanya Birliği (Polonya) arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma Osmanlı Devleti'nin Batı'da toprak kazandığı son antlaşmadır. Ayrıca Osmanlı Devleti, Bucaş Antlaşması ile batıda en geniş sınırlarına ulaşmıştır.
  • 1681 Bahçesaray Antlaşması

    Bahçesaray Antlaşması Osmanlı devleti ile Rus devleti arında imzalanan ilk anlaşama olarak bilinmektedir. Bu anlaşma ile Osmanlık devleti gücünü Rus devleti üzerinde hissettirmiştir. Özellikle Bahçesaray Antlaşması maddeleri bakımından hem Osmanlık devleti hem de kırım hanlığı karlı çıkmıştır.
  • 1683 II. Viyana Kuşatması

    Viyana Kuşatması veya Viyana Bozgunu, 1683 yılında IV. Mehmet devrinde Osmanlı İmparatorluğu'nun Viyana'yı kuşatması ile gerçekleşen bir duraklama dönemi savaşıdır. 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya Arşidüklüğü arasında yapılan savaşların en uzun süreni bu kuşatma ile başladı.
  • 1699 Karlofça Antlaşması

    Karlofça Antlaşması, Osmanlı Devleti'nin gerileme döneminin başlangıcı olarak kabul edilir. 1699 yılında imzalanmıştır. Karlofça Antlaşması, Osmanlıların Viyana kuşatmasıyla başlayan ve on altı yıl süren çok cepheli savaşlarını sona erdiren bir antlaşmadır.
  • 1700 İstanbul Antlaşması

    Bu antlaşmanın hükümlerine göre Osmanlı Devleti Azak Kalesini Rusya'ya bıraktı. Onun yerine Rusya'nın Taganrog'da inşa ettiği kaleyi kabul etti. Böylece Rusya Karadeniz'de kendisine sağlam bir yer yapmış oluyordu. Rusya İstanbul'da elçi bulundurabilecekti.
  • 1711 Prut Antlaşması

    Kuşatma sırasında yeni bir kutsal ittifakın oluşturulabileceği düşüncesine sahip olan ve Osmanlı ordusunun çok yıpranacağı endişesini taşıyan Baltacı Mehmet Paşa barış yapılmasını kabul etti (21 Temmuz 1711). İmzalanan Prut Antlaşması ile Azak Kalesi Osmanlılara geri verildi.
  • 1718 Pasarofça Antlaşması

    Pasarofça Antlaşması, 1715-1718 Osmanlı-Avusturya-Venedik Savaşı'na son veren, yukarı Sırbistan, Belgrad ve Banat yaylasının Avusturya'ya; Dalmaçya, Bosna ve Arnavutluk kıyılarının Venedik'e verilmesi, Mora Yarımadası'nın Osmanlılarda kalması gibi maddeler içeren 21 Temmuz 1718'de imzalanan antlaşmadır.
  • 1730 Patrona Halil İsyanı

    Patrona Halil olayının önemi; Lale devrini kapatması, dönemin sadrazamı olan Damat İbrahim Paşa'nın öldürülmesi ve dönemin padişahı III. Ahmet'in tahttan indirilmesi ve yerine yeğeni I. Mahmud'un tahta geçmesidir.
  • 1732 Ahmet Paşa Antlaşması

    Ahmed Paşa Antlaşması, 10 Ocak 1732 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Safevîler arasında imzalanmış bir antlaşmadır. 1730-1732 Osmanlı-Safevî Savaşı'nı sona erdirmiştir. Bu antlaşmanın bazı şartları şunlardır: Kuzeyde Aras Irmağı iki ülke arasında sınır kabul edildi.
  • 1739 Belgrad Antlaşması

    Belgrad Antlaşmaları Osmanlıların 18. yüzyılda imzaladığı en son kazançlı antlaşmalardır. Belgrad Antlaşmaları ile Karadeniz'in bir Türk gölü olduğu bir kez daha kabul edildi. Bu antlaşma ile Karadeniz'in Türk gölü olduğu son kez onaylanmıştır.
  • 1740 Kapitülasyonların sürekli hale gelmesi

    Mahmud döneminde gerçekleşmiştir. Fransa; 18 Eylül 1739 tarihinde Osmanlı Devleti ile Rusya arasında imzalanan Belgrad Antlaşması'nda arabulucuk yapmış ve bunun karşılığında da Fransa'ya verilmiş olan kapitülasyonlar sürekli hale getirilmiştir.
  • 1746 Kerden Antlaşması

    Bu antlaşma ile KASR-I ŞİRİN ANTLAŞMASINDAKİ maddelere geri dönülmek şartıyla OSMANLI ve İRAN arasındaki savaşlar sona ermiş oldu. Kerden Antlaşması imzalanırken Osmanlı tahtında III.MURAT hüküm sürmekteydi. Günüzümüzdeki TÜRKİYE ve İRAN sınırlarını belirleyen antlaşmadır ve bu sınırlar kesin olarak belirlenmiştir.
  • 1770 Çeşme Baskını

    Çeşme Deniz Muharebesi, 5-7 Temmuz 1770 tarihleri arasında Rus donanması ve Osmanlı Donanması arasında Çeşme Körfezi açıklarında yapılmıştır. 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçası olan bu çatışmanın sonucunda Osmanlı Donanması Ruslar tarafından tamamen yok edilmiştir. Osmanlı donanması tamamen yakıldı.
  • 1774 Küçük Kaynarca Antlaşması

    Kırım'ın kaybedilmesi ile ilk defa halkı Türk ve Müslüman olan bir bölge kaybedildi ve ilk defa hilafet makamından faydalanma yoluna gidildi. Ruslar Osmanlı İmparatorluğu'nun içişlerine müdahale etme hakkına sahip oldu. İlk kez savaş tazminatı ödendi. Yüzyılın en ağır antlaşmasını imzalamıştır.