Computer 570

Πολιτικές ΤΠΕ στην εκπαίδευση

  • Socrates, Minerva,GRUNDVIG projects

    Socrates, Minerva,GRUNDVIG projects
    Με ένα γενικό τρόπο, ΕΕ αναγνωρίζει πολύ γρήγορα
    (από τις αρχες της δεκαετίας του 1990) την αναγκαιότητα της
    ενσωμάτωσης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και ταυτόχρονα την ανάγκη
    της απόκτησης προηγμένων γνώσεων και δεξιοτήτων χειρισμού Η.Υ.
    και χρήσης των ΤΠΕ από το σύνολο των πολιτών. Έτσι από πολύ νωρίς
    θέτει σε εφαρμογή projects και προγράμματα που υποστηρίζουν και
    προωθούν τα σχετικά θέματα, όπως τα γνωστά Socrates, Minerva,
    GRUNDVIG και άλλα.
  • Period: to

    Πολιτικές της Ε.Ε. για Ένταξη των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση

  • Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο

    Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο
    Στις 9 /9/1996 είκοσι χώρες ίδρυσαν το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο, έναν οργανισμό που σκοπό έχει να υποστηρίξει τη διδασκαλία και την μάθηση στα Ευρωπαϊκά σχολεία μέσω των ΤΠΕ. Το ENIS( European network of innovative schools) επίσης είναι ένα Δίκτυο 500 σχολείων που διακρίνονται ως προς τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στη διδασκαλία και τη μάθηση. Ο δικτυακός τόπος λειτουργεί ως χώρος ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των σχολείων σχολείων καθώς και ως μέσο σύναψης συνεργασιών.
  • Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τησ Λισσαβόνας

    Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τησ Λισσαβόνας
    Σύμφωνα νε τη σύνοδο της Λισσαβόνας αποφασίστηκε, τα Σχολεία και τα Κέντρα Κατάρτισης να συνδεθούν με το διαδίκτυο. Να θεσπιστεί ευρωπαϊκό δίπλωμα βασικών δεξιοτήτων πληροφορικής με πιστοποίηση για να προαχθούν οι βασικές γνώσεις ψηφιακής τεχνολογίας.
  • Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

    Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
    Το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκοντας την αναδιάρθρωση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών και την ένταξη και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, έθεσε σε λειτουργία ένα τεχνολογικά προηγμένο εκπαιδευτικό δίκτυο, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο , που ως στόχο του έχει να διασυνδέσει όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ένα εκπαιδευτικό Intranet και να δημιουργήσει μία νέα γενιά εκπαιδευτικών κοινοτήτων που θα χρησιμοποιεί καθημερινά τις ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Συμβούλιο της Στοκχόλμης

    Συμβούλιο της Στοκχόλμης
    Στο Συμβούλιο της Στοκχόλμης επιβεβαιώθηκε οστόχος της Λισσαβόνας και αποφασίσθηκε η υιοθέτηση «συγκεκριμένων μελλοντικών στρατηγικών στόχων στο πεδίο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης» που αφορούν στην ποιότητα της εκπαίδευσης, στη δυνατότητα πρόσβασης όλων στη γνώση – μέσω των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης - καθώς και στο «άνοιγμα» των εκπαιδευτικών συστημάτων των κρατών – μελών στις παγκόσμιες προκλήσεις.
  • eLearning - Θέσπιση του προγράμματος

    eLearning - Θέσπιση του προγράμματος
    Με την απόφαση 2318/2003/ΕΚ, της 5ης Δεκεμβρίου 2003, η Ε.Ε θέσπισε το πρόγραμμα eLearning το οποίο αποσκοπούσε στη βελτίωση της ποιότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισηςκαι της πρόσβασης σε αυτά μέσω αποτελεσματικής χρήσης των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών.
  • eschoolnet - Έναρξη λειτουργίας

    eschoolnet - Έναρξη λειτουργίας
    Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2005 η Εκπαιδευτική πύλη (eschoolnet), η οποία παρέχει ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Δικτύου. Συγχρόνως λειτουργεί ωσ μέσο επικοινωνίας και πληροφόρησης και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παιδαγωγική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
  • Στρατηγικό πλαίσιο i2010

    Στρατηγικό πλαίσιο  i2010
    Το i2010 είναι το νέο στρατηγικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καθορίζει τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα ενημέρωσης. Αυτή η νέα ενοποιημένη πολιτική αποσκοπεί κυρίως να ενθαρρύνει τη γνώση και την καινοτομία, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη καθώς και η δημιουργία περισσότερων και καλύτερης ποιότητας θέσεων απασχόλησης.
  • eTwinning

    eTwinning
    Το eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης. Προσφέρει μία πλατφόρμα για το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, διευθυντές, βιβλιοθηκάριους, κ.λ.π.) που εργάζεται σε σχολείο, σε μία από τις Eυρωπαϊκές χώρες, που λαμβάνουν μέρος, για να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να διεξάγουν και να μοιράζονται έργα. Το eTwinning προωθεί τη σχολική συνεργασία στην Ευρώπη, μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), παρέχοντας υποστήριξη, εργαλεία και υπηρεσίες για τα σχολεία.
  • Period: to

    Αναπτυξιακή στρατηγική για την Εκπαίδευση 2007-2013

    Στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΡΑ) 2007-2013 έχει αναπτυχτεί ο στρατηγικός σχεδιασμός για την παιδεία κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 κεντρικό σημείο του οποίου είναι το τετράπτυχο «Ανάπτυξη – Ανταγωνιστικότητα – ΕΚπαιδευση –Απασχόληση».Οι βασικές κατευθύνσεις έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου μοντέλου που αναφέρεται στην Κοινωνία της Γνώσης και την Καινοτομία.
  • Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας

    Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας
    Το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007 και έχει ως στόχο του την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης. Απευθύνεται σε σχολικές μονάδες Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων και σε ομάδες εκπαιδευτικών που εργάζονται στις εν λόγω σχολικές μονάδες ή σε μεμονωμένους εκπαιδευτικούς και προτείνει προσεγγίσεις και πρακτικές, που προάγουν την υιοθέτηση καινοτομιών και την ανάπτυξη.
  • Ψηφιακό Σχολείο - Διακήρυξη

    Ψηφιακό Σχολείο - Διακήρυξη
    Το Υπουργείο Παιδείας διακηρύσσει το Ψηφιακό Σχολείο με βασικό χαρακτηριστικό του τη δημιουργία της «Ψηφιακής Τάξης».
    Οι «Επτά Άξονες Λειτουργίας» του είναι
    1. Ψηφιακός εξοπλισμός σε κάθε τάξη
    2. Δημιουργία πύλης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
    3. Ολοκλήρωση Επιμόρφωσης των εκπ/κών στις ΤΠΕ
    4. Ψηφιοποίηση των σχολικών βιβλίων και σχεδίων μαθημάτων
    5. Νέα μέσα & προγράμματα που ενσωματώνουν χρήσεις των ΤΠΕ
    6. Ενίσχυση του ρόλου της ειδικής αγωγής
    7. Δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης και εποπτείας