9

Κινηματογράφος- Η έβδομη τέχνη

  • Period: to

    Ζορζ Μελιέ

    Ο Ζορζ Μελιέ ήταν Γάλλος κινηματογραφιστής, γνωστός για τις τεχνικές καινοτομίες που εισήγαγε. Θεωρείται ένας από τους πρώτους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου και συνέβαλε σημαντικά στην μετεξέλιξη του από τεχνική σε μία νέα μορφή τέχνης.
  • Φωτογραφική ανάλυση της κίνησης

    Φωτογραφική ανάλυση της κίνησης
    Βλέπε περισσότερες πληροφορίες
    Ο Βρετανός φωτογράφος Edward Muybridge, έχοντας καταφέρει να αναπτύξει μεθόδους διαδοχικής φωτογράφισης, απεικονίζει την κίνηση ενός αλόγου, αποδεικνύοντας τότε, πως κατά τη διάρκεια του καλπασμού του υπάρχουν στιγμές που τα πόδια του δεν έχουν επαφή με το έδαφος.
  • Πρώτη χαρτογράφηση Χόλυγουντ

    Πρώτη χαρτογράφηση Χόλυγουντ
    Βλέπε περισσότερες πληροφορίεςΟ Harvey Wilcox, κατάρτισε έναν χάρτη για μια πόλη, την οποία αρχειοθέτησε στο γραφείο καταγραφής νομών της Κομητείας με το όνομα Χόλυγουντ. Εκείνο ήταν το πρώτο επίσημο έγγραφο που είχε το όνομα Χόλυγουντ.
  • Period: to

    Τσάρλι Τσάπλιν

    Ο Σερ Τσαρλς Σπένσερ Τσάπλιν ο νεότερος - γνωστότερος με το υποκοριστικό Τσάρλι και, στην Ελλάδα κυρίως, με το προσωνύμιο "Σαρλό", υπήρξε Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, που μεγαλούργησε στις πρώτες δεκαετίες του Χόλυγουντ. Είναι χρονικά η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης, κυρίως μέσω του χαρακτήρα Σαρλό που ενσάρκωνε στις πρώτες ταινίες του.
  • Παρουσίαση κινητοσκοπίου

    Παρουσίαση κινητοσκοπίου
    Βλέπε περισσότερες πληροφορίεςΕπίσημη παρουσίαση του κινητοσκοπίου στο Ινστιτούτο Τεχνών και Επιστήμης του Μπρούκλιν.
    Το κινητοσκόπιο ήταν μία μηχανή παρουσίασης ταινιών, πρόδρομος της σύγχρονης κινηματογραφικής μηχανής προβολής. Αναπτύχθηκε από τον Ουίλλιαμ Ντίκσον. Είχε τη δυνατότητα να προβάλλει την κινηματογραφική ταινία σε ένα κουτί, το οποίο ήταν ορατό μόνο από έναν θεατή, μέσω μιας οπής.
  • Πρώτη δημόσια κινηματογραφική προβολή

    Πρώτη δημόσια κινηματογραφική προβολή
    Βλέπε σχετικό βίντεο
    Στη Γαλλία, οι αδελφοί Ογκύστ και Λουί Λυμιέρ, βασιζόμενοι στο κινητοσκόπιο των Ντίκσον και Έντισον, εφηύραν τον κινηματογράφο (cinematographe) που αποτελούσε μία φορητή κινηματογραφική μηχανή, λήψεως, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ. Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, έκαναν και την πρώτη δημόσια προβολή, στο Παρίσι.
  • Ταξίδι στη Σελήνη-Ζορζ Μελιέ

    Ταξίδι στη Σελήνη-Ζορζ Μελιέ
    Βλέπε περισσότερες πληροφορίες Οι ταινίες του Ζορζ Μελιέ πραγματεύονταν θέματα από το χώρο του φανταστικού, ενώ η ταινία του Ταξίδι στη Σελήνη (Le voyage dans la lune, 1901) υπήρξε πιθανότατα η πρώτη που προσπάθησε να περιγράψει ένα ταξίδι στο διάστημα. Επιπλέον, εισήγαγε τεχνικές οπτικών εφέ, ενώ για πρώτη φορά πρόβαλε έγχρωμες ταινίες, χρωματίζοντας την κινηματογραφική ταινία (καρρέ) με το χέρι.
  • Ελληνικός κινηματογράφος

    Ελληνικός κινηματογράφος
    Βλέπε περισσότερες πληροφορίεςΤο 1906 κινηματογραφείται μια μικρού μήκους ταινία των Ολυμπιακών αγώνων που διεξάχθηκαν τότε. Επρόκειτο για ταινία γυρισμένη με απλά τεχνικά μέσα, ωστόσο δεν έλειπαν και ορισμένα στοιχειώδη καλλιτεχνικά γνωρίσματα.
  • Πρώτο στούντιο στο Χόλυγουντ

    Πρώτο στούντιο στο Χόλυγουντ
    Βλέπε περισσότερες πληροφορίεςΣτις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα επιχειρήσεις ταινιών από την Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσευ εγκαταστάθηκαν στο Χόλυγουντ. Ο λόγος ήταν ο καλός καιρός, καθώς εμπιστευόντουσαν πιο πολύ το φως του ηλίου για τον φωτισμό και όχι τις λάμπες.
    Το πρώτο στούντιο στο Χόλυγουντ ήταν της Nestor Studios to 1911.
  • "Η Έβδομη Τέχνη"

    "Η Έβδομη Τέχνη"
    Βλέπε περισσότερες πληροφορίεςΟ θεωρητικός Ριτσιότο Κανούντο, αποκάλεσε τον κινηματογράφο «Έβδομη τέχνη» και τον τοποθέτησε πλάι στις άλλες έξι, δηλαδή τη Γλυπτική, τη Ζωγραφική, τον Χορό, την Αρχιτεκτονική, τη Μουσική και τη Λογοτεχνία.
  • Η πρώτη ταινία

    Η πρώτη ταινία
    Βλέπε σχετικό βίντεο Ο D. W. Griffith γύρισε την πρώτη ταινία με όνομα «In old Hollywood» η οποία είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε στο Χόλυγουντ
  • Η πρώτη ταινία του Σαρλώ

    Η πρώτη ταινία του Σαρλώ
    Βλέπε περισσότερες πληροφορίεςΛίγα χρόνια μετά την άφιξή του στην Αμερική ο Τσάπλιν υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρία Κιστόουν του Μακ Σένετ, που εκείνη την εποχή είχε διάσημους κωμικούς με αμοιβή 150 δολάρια την εβδομάδα και έπαιξε στην ταινία " Για να κερδίσει το ψωμί του" στην οποία υποδύθηκε έναν απατεώνα με κοστούμι. λόρδου
  • Hollywoodland

    Hollywoodland
    Βλέπε περισσότερες πληροφορίεςΤο 1923 φτιάχτηκε το σήμα του Χόλυγουντ που τότε έγραφε HOLLYWOODLAND.
  • Ομιλών κινηματογράφος

    Ομιλών κινηματογράφος
    [Βλέπε περισσότερες πληροφορίες](bit.ly/wYSySW)Ουσιαστικά, η ιστορία του ηχογραφημένου κινηματογραφικού ήχου ξεκίνησε το 1926, όταν η Warner Brothers παρουσίασε μία συσκευή (Vitaphone), η οποία έδινε τη δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής, μέσω ενός δίσκου που συγχρονιζόταν με την μηχανή προβολής της ταινίας. Τον Αύγουστο του 1926, προβλήθηκε η τρίωρη ταινία «Δον Ζουάν», η οποία περιήχε μουσική επένδυση και ηχητικά εφέ, αλλά καθόλου διάλογους.
  • Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών

    Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών
    Βλέπε περισσότερες πληροφορίεςΗ Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών δημιουργήθηκε το 1927,σε κεντρικό ξενοδοχείο, με στόχο να μεσολαβεί στις εργατικές διαφορές. Η αρχική σύνθεσή της περιελάμβανε 231 επαγγελματίες και από τους πέντε κλάδους του χώρου (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, τεχνικοί και παραγωγοί)
  • Τα πρώτα Όσκαρ

    Τα πρώτα Όσκαρ
    Βλέπε περισσότερες πληροφορίεςΤα πρώτα βραβεία δόθηκαν στις 16 Μαΐου του 1929, σε μια κλειστή τελετή 250 ατόμων στο Blossom Room του ξενοδοχείου Roosevelt στο Χόλιγουντ, για ταινίες της περιόδου 1927 - 1928.
  • Διεθνές Φεστιβάλ Καννών

    Διεθνές Φεστιβάλ Καννών
    Βλέπε περισσότερες πληροφορίεςΤο Φεστιβάλ Κινηματογράφου διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 1939, με προεδρεύοντα τον Λουί Λυμιέρ. Η μόνη ταινία που παρουσιάστηκε ήταν η Παναγία των Παρισίων, καθώς συνέπεσε χρονικά με το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου πολέμου και την κήρυξη πολέμου της Γαλλίας στη Γερμανία.
  • Έγχρωμος κινηματογράφος

    Έγχρωμος κινηματογράφος
    [Βλέπε σχετικές πληροφορίες](bit.ly/zcFVKP)Ανάμεσα στις πρώτες συνθετικές μεθόδους προσθήκης χρώματος, υπήρξε η Technicolor, η οποία τελειοποιήθηκε το 1941 (Monopack Technicolor), Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εμφανίστηκε επιπλέον το έγχρωμο αρνητικό φιλμ της εταιρίας Eastman Kodak, το οποίο δεν απαιτούσε διαδικασία διαχωρισμού των χρωμάτων. Αν και μέχρι τη δεκαετία του 1950, η παραγωγή έγχρωμων ταινιών μειοψηφούσε.
  • Χρυσός Φοίνικας

    Χρυσός Φοίνικας
    Βλέπε σχετικές πληροφορίεςΟ Χρυσός Φοίνικας είναι το υψηλότερο βραβείο που απονέμεται σε ταινίες που διαγωνίζονται στο Φεστιβάλ των Καννών. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1955 από την οργανωτική επιτροπή
  • Μοντέρνο Χόλυγουντ

    Μοντέρνο Χόλυγουντ
    [Βλέπε περισσότερες πληροφορίες](bit.ly/zcFVKP)Από τη δεκαετία του΄50 και έπειτα δεκάδες κανάλια (όπως KTLA-TV και το CBS), στούντιο ηχογράφησης και άλλες κινηματογραφικές επιχειρήσεις μετέτρεψαν το Χόλυγουντ σε μία μηχανή παραγωγής ταινιών, όπου τα τελευταία χρόνια ο αριθμός τους ανέρχεται τις 250 ταινίες τον χρόνο.Το 1956 φτιάχτηκε το γνωστό κτήριο της εταιρίας ηχογράφησης Capitol Records
  • Walk of Fame

    Walk of Fame
    Βλέπε περισσότερες πληροφορίεςΗ λεωφόρος Walk of Fame δημιουργήθηκε το 1958 ενώ το πρώτο αστέρι τοποθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα
  • 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
    Βλέπε περισσότερες πληροφορίεςTo Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη . Ξεκίνησε το 1960 ως «Eβδομάδα Eλληνικού Kινηματογράφου» μέχρι και το 1965.
  • Μανταλένα

    Μανταλένα
    Βλέπε σχετικό βίντεοΣτο πρώτο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης η ταινία Μανταλένα (με την Αλίκη Βουγιουκλάκη) κέρδισε 3 βραβεία (σεναρίου, α’ γυναικείου ρόλου και β’ ανδρικού ρόλου).