Timeline L'antic Egipte

  • Antic Egipte

    Antic Egipte
    L'antic Egipte va ser una civilització del nord-est d'Àfrica que es desenvolupà al voltant del curs mitjà i inferior del riu Nil, en el territori que avui en dia correspon a Egipte i el nord de Sudàn. Segueix el període prehitòric a Egipte i sorgí cap al 3100aC amb la unificació política de l'Alt i el Baix Egipte sota Menes.
  • La impotancia del riu Nil

    La impotancia del riu Nil
    L'Antic Egipte va créixer i es va desenvolupar a les valls del Nil. Cada any inundava 200 o 300 metres per banda. L'Avantatge de la inundació era que l'aigua portava un llim negre. Aquest llim fertilitzava la terra cada any i els egipcis començaven a treballar per al faraó durant el temps que no podien conrrear. Quan l'aigua es retirava, els egipcis començaven a plantar immediatament. Alguns altres egipcis es dedicaven a reparar els canals.
  • Paleolític i Neolític a Egipte

    Paleolític i Neolític a Egipte
    Cap al període paleolític tardà, el clima àrid del nord-est de l'Àfrica havia esdevingut calent i sec, i forçà les poblacions de l'àrea a concentrar-se a la vall del Nil. Des que, durant el Plistocè, els caçadors-recol·lectors nòmades van començar a viure a la regió ara fa uns 1,8 milions d'anys enrere, el Nil ha estat l'eix vital d'Egipte.
  • Període Predinàstic

    Període Predinàstic
    Cap al 5500 aC, petites tribus que vivien a la vall del Nil havien desenvolupat unes cultures úniques que manifestaven un control ferm de l'agricultura i la ramaderia i identificables per la seva ceràmica i objectes personals únics, com pintes, braçalets, i collarets. La primera d'aquestes cultures es va establir al Baix Egipte a el-Omari, al nord d'Helwan, a Merimde a l'oest del delta del Nil, i a les vores de la costa septentrional del llac Moeris, a la regió del Fayium.
  • Primer estat històric

    Primer estat històric
    A finals del III mil·lenni i primers del IV mil·lenni, els reis del sud van conquistar el nord, creant el primer estat territorial, dut a terme pel rei Menes, rei de l'Egipte meridional. A partir de la unificació d'ambdós, va passar a comprendre tota la vall del Nil, des de la primera cascada fins a la Mediterrània, incloent-hi els oasis de la zona occidental, encara que molt aviat van començar les expedicions riu amunt.
  • Període dinàstic antic (3000 aC - 2686 aC)

    Període dinàstic antic (3000 aC - 2686 aC)
    Al període dinàstic antic, també conegut com a període arcaic, cap al 3150 aC, Narmer, primer faraó que va existir a Egipte, va aconseguir la unificació dels dos Egiptes tot establint una capital a Memfis després d'una guerra entre ells, de la qual podrien controlar tant la força laboral i l'agricultura de la fèrtil regió del delta com les lucratives i crítiques rutes cap al Llevant ja que la ciutat es localitzava entre l'Alt i Baix Egipte, malgrat el gran canvi que va produir Narmer a Egipte.
  • Imperi Antic (2686 aC - 2181 aC)

    Desconcertants avenços en arquitectura, art, i tecnologia, es van produir durant l'Imperi antic, alimentats per l'increment en la productivitat agrícola, feta possible per una ben desenvolupada administració.Sota la direcció del visir, els oficials estatals recol·lectaven impostos, coordinaven projectes d'irrigació per millorar el rendiment de les collites, llogaren pagesos per treballar en projectes de construcció i establiren un sistema judicial per mantenir la pau i l'ordre.
  • Primer període i intermedi

    Primer període i intermedi
    Després del col·lapse del govern central egipci al final de l'Imperi antic, l'administració no va poder suportar o estabilitzar l'economia del país. Els governadors regionals no van poder comptar amb el rei per ajut en temps de crisi, i els continus talls de subministrament i disputes polítiques van escalar en fams i guerres civils a petita escala.
  • Imperi mitjà (2040 aC - 1782 aC)

    Imperi mitjà (2040 aC - 1782 aC)
    Els faraons de l'Imperi mitjà van restaurar la prosperitat i estabilitat del país, estimulant un ressorgiment de l'art, la literatura, i els projectes de construcció monumental. Mentuhotep II i els seus successors de l'11a dinastia van legislar des de Tebes, però el visir Amenemhet I, en assumir la corona al començament de la 12a dinastia pels volts del 1985 aC, va canviar la capital nacional a la ciutat d'Itytawi localitzada al Fayium
  • Segon període intermedi i els hikses (c. 1800 aC - 1550 aC)

    Segon període intermedi i els hikses (c. 1800 aC - 1550 aC)
    Pels volts del 1650 aC mentre el poder dels faraons de l'Imperi mitjà es debilitava, els immigrants asiàtics residents a la ciutat del delta oriental Avaris van apoderar-se de la regió i van forçar el govern central a retirar-se a Tebes, on el faraó era tractat com a vassall i se n'esperava un tribut. Els hikses legisladors estrangers van imitar els models egipcis de govern i es retrataven ells mateixos com a faraons integrant així elements egipcis en la seva cultura de l'edat del bronze mitjà.