1200px latin america (orthographic projection).svg

Tijdlijn Latijns-Amerika 1945-heden

  • Period: to

    Persoon: Fidel Castro

    Fidel Alejandro Castro Ruz was een Cubaanse communistische revolutionair. In 1953 pleegde hij een staatsgreep die mislukte, hij kwam in de gevangenis maar werd snel vrijgelaten. Hij ging de politiek in en werd na een carrière als minister-president uiteindelijk president van Cuba in 1976. Hij bleef deze ambt bekleden tot 2008 waarna hij opgevolgd werd door zijn jongere broer Raúl. Hij stierf op 90 jarige leeftijd in 2016.
  • Period: to

    Che Guevara

    Ernesto "Che" Guevara was een Argentijnse revolutionair met een Marxistische ideologie. Hij heeft in verschillende landen meegevochten in revolutionaire bewegingen. Hij begon in Cuba waar hij samen met Fidel Castro bij de beweging van 26ste juli zat. Vervolgens ging hij ook naar Congo en Bolivia. In dit laatste land is hij opgepakt en ter dood veroordeeld. Rond Che Guevara is een persoonscultus ontstaan en werd hij o.a. een symbool tegen onrecht.
  • Period: to

    Persoon: Pablo Escobar

    Pablo Emilio Escobar Gaviria was een beruchte drugsbaron uit Colombia. Door zijn wereldwijde handel in cocaïne werd hij één van de rijkste mensen ter wereld. Naast zijn drugshandel was hij ook verantwoordelijk voor 8.000 moorden. Hij was echter wel een groot dierenliefhebber. Hij verdiende per dag zo'n 61 miljoen dollar. Hij werd in 1993 tijdens een arrestatie doodgeschoten.
  • Boliviaanse revolutie

    Boliviaanse revolutie
    In 1952 vond een revolutie plaats in Bolivia. Indianen hadden voor die tijd geen burgerrechten, maar de revolutie gaf hun voor het eerst recht op inspraak. De tinmijnen werden genationaliseerd en de landbouwgronden herverdeeld.
  • Staatsgreep Fidel Castro

    Staatsgreep Fidel Castro
    Op 26 juli 1953 pleegt Fidel Castro een staatsgreep op Cuba. Castro was een advocaat die wou meedoen aan de parlementsverkiezingen van 1952, maar die werden afgelast na de geslaagde staatsgreep van generaal Fulgencio Batista. Hij daagde hem voor de rechter maar dat liep op niets uit. Daarop organiseerde Castro een gewapende aanval op de Moncadakazerne in Santiago de Cuba. Meer dan 80 mannen kwamen om en hijzelf werd gevangen genomen en tot 15 jaar cel veroordeeld.
  • Cubacrisis

    Cubacrisis
    Van 24 oktober tot 28 oktober 1962 hield de hele wereld z'n adem in. De dreiging voor de uitbraak van een kernoorlog was nog nooit zo groot geweest. Het was een conflict tussen de VS en de SU. Cuba was communistisch geworden en had zich tot de Sovjet-Unie gekeerd. Die plaatste kernwapens ter verdediging tegen de VS. Dit leidde tot een blokkade van de VS en het liep bijna uit tot een kernoorlog tot er op 28 oktober een overeenkomst kwam en de spanning bedaarde.
  • Executie van Che Guevara

    Executie van Che Guevara
    Op 8 oktober 1967 werd de revolutionair Che Guevara om het leven gebracht door de Boliviaanse autoriteiten. Tijdens een guerrilla in Bolivia worden hij en zijn mannen teruggedrongen door het Boliviaanse leger. Hij wordt verraden en gevangengenomen. Er wordt gelijk het bevel tot executie gegeven. Guevara werd 39 jaar.
  • Onafhankelijkheid van Suriname

    Onafhankelijkheid van Suriname
    Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk na een lang proces van dekolonisatie. Dit komt mede doordat premier Den-Uyl zich uitsprak tegen het bezitten van overzeese kolonies en zich hiervan wou ontdoen. In Nederland werden de voorbereidingen voor de staatkundige toekomst voor Suriname getroffen en in 1975 was het zover. Johan Ferrier werd de eerste president.
  • Pablo Escobar verkozen tot Colombiaans kamerlid

    Pablo Escobar verkozen tot Colombiaans kamerlid
    In 1982 wordt Pablo Escobar, de beruchte Colombiaanse drugsbaron verkozen tot Colombiaans volksafgevaardigde. Tijdens zijn korte politieke carrière ging hij gewoon verder met het afpersen en bedreigen van ambtenaren. Zijn politieke carrière duurde niet lang, in 1983 was deze al voorbij. Uit woedde liet hij drie presidentskandidaten liquideren en pleegde hij diverse bomaanslagen.
  • De Falklandoorlog

    De Falklandoorlog
    Van 2 april 1982 tot 20 juni 1982 vond deze oorlog plaats tussen Argentinië en Groot-Brittannië. Het ging om de Falkland eilanden en Zuid-Georgia. Argentinië viel de eilanden binnen om ze op Groot-Brittannië te veroveren. GB reageerde door speciale eenheden te sturen. Na een korte oorlog en een paar honderd doden verloor Argentinië en waren de eilanden weer van Groot-Brittannië.
  • De Decembermoorden in Suriname

    De Decembermoorden in Suriname
    Op 7 & 8 december 1982 vonden in Suriname de zogeheten "Decembermoorden" plaats onder het militaire bewind van Desi Bouterse. Vijftien tegenstanders van dit regime werden gemarteld en vermoord. Bouterse maakte zijn leger, het land en Nederland wijs dat het om een coup ging die was tegengehouden. Als reactie op de moorden bevroor Nederland de ontwikkelingshulp aan Suriname.
  • "BES" eilanden worden “special gemeentes”

    "BES" eilanden worden “special gemeentes”
    Op de 10e van de 10e van 2010 worden de "BES" eilanden, bestaande uit Bonaire, St. Eustatius en Saba, speciale gemeentes binnen het Koninkrijk der verenigden Nederlanden. Er was besloten om de Nederlandse Antillen als land op te heffen. Curaçao, Aruba en St. Maarten gingen verder als onafhankelijke landen binnen het koninkrijk.
  • Nicolás Maduro president van Venezuela

    Nicolás Maduro president van Venezuela
    Op 19 april 2013 wordt Nicolás Maduro president van Venezuela. Een maand na de dood van president Chávez behaalde Maduro van de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela 50,66% van de stemmen en werd hiermee president van Venezuela. Onder zijn bewind maakt Venezuela niet een bepaald goede ontwikkeling door.