Tijdlijn: 20ste eeuw

By Fedde
  • Period: to

    Tijdlijn: 20ste eeuw

  • De Xinhai-revolutie

    In 1911 was China aan verandering toe. De Qing-dynastie, onder leiding van de Mantsjoese keizer Pu Yi, had het al te lang voor het zeggen in China en het keizerrijk moest worden vervangen. Een revolutie was de manier om tot veranderingen te komen. De Xinhai-revolutie onder leiding van Tongmenghui zorgde hiervoor. Op 10 oktober 1911 begon de revolutie en eindigde op 12 februari 1912 met de oprichting van republiek China.
  • Eerste wereldoorlog

    De Eerste Wereldoorlog begon door de moord op Frans Ferdinand, troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, en zijn vrouw Sophie Chotek in Sarajevo door de Bosnisch-Servische nationalist Gavrilo Princip. Een anere oorzaak voor de eerste wereld oorlog was het ontstaan van Duitsland een nieuw en machtig land waar heel Europa bang voor was.
    Nationalisme: Frankrijk en Duitsland waren te trots op hun land
    Militarisme: Elk land dacht dat zij de beste wapens hadden.
    Modern imperialisme: Meer land veroveren.
  • De Russische revolutie

    De positie van Nicolaas II wordt onhoudbaar. De Russen zijn het vertrouwen verloren. Het volk heeft niets te vertellen, lijdt aan honger en ze worden naar een kansloze oorlog gestuurd. Dat Nicolaas II vanaf het front beveelt om de protesten met harde hand neer te slaan, vergroot de woede nog verder. In februari 1917 lukt het niet om het volk onder bedwang te houden. De aanleiding: het is 30 graden onder 0 en het brood is op. Een volksopstand, geïnitieerd door arbeiders, wordt niet neergeslagen.
  • De beurskrach van New York

    De beurskrach van 1929 was de plotselinge ineenstorting van de aandelenkoersen op de beurs van Wall Street(NYC). De beurskrach had wereldwijd gevolgen en gold als directe oorzaak van de crisis van de jaren 30.
    Op donderdag 24 oktober 1929 ontstond er nog meer paniek. Aandeelhouders hadden geen vertrouwen meer en probeerden massaal de aandelen die ze nog hadden te verkopen. Hierdoor zakten de aandelenkoersen totaal in elkaar. Deze dag ging daardoor de geschiedenis in als 'Zwarte Donderdag'.
  • De Spaanse burgeroorlog

    Nadat het linkse Volksfront in februari 1936 de verkiezingen had gewonnen, namen binnen het leger ideeën voor een opstand. Op de avond van 16 juli 1936 gaf de geestelijk vader van de opstand, generaal Emilio Mola Vidal, het startsein voor de militaire opstand. De rebellen wisten snel meester te worden van Marokko, terwijl op het schiereiland een grootte strook vanaf het midden en noorden van het land in hun handen viel. In de belangrijkste steden, zoals Barcelona en Madrid mislukte de opstand.
  • De Tweede Wereldoorlog

    Hitler laatste hoop hij beloofde een welvarend Duitsland te maken. Wat onmogelijk leek na de boete die Duitsland had gekregen na de 2de wereld oorlog. In 1933 wordt Hitler rijkskanselier, waarna Hitler een totale dictatuur van Duitsland creëerde. Daarna begon hij met het reorganiseren van het leger. Het verdrag van Versailles zorgde dat Duitsland geen leger mocht hebben dat groter was dan 100.000 soldaten. Maar zowel Groot-Brittannië als Frankrijk greep niet in toen dat nummer werd overschreden.
  • De oprichting van de Verenigde Naties

    De Verenigde Naties werd op 24 oktober 1945 opgericht om internationale samenwerking te faciliteren. De Verenigde Naties verving de Volkenbond, die niet effectief was gebleken. Met de Tweede Wereldoorlog die net voorbij was gegaan, had de Verenigde Naties de taak een nieuwe wereldoorlog te voorkomen. De leden:
    In het begin waren er 193 landen en
    15 permanente landen(VS,VK,FR,CH,SU)
    De permanente landen van de naties hebben vetorecht als 1 van deze landen dit gebruikt gaat een plan niet door.
  • De Koude Oorlog

    De conferentie van Jalta, in februari 1945. Bespreken Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt en Jozef Stalin onder meer de laatste strategische fase van de strijd tegen het bijna overwonnen nazi-Duitsland. En de conferentie in Potsdam waar ze overlegden over de concrete consequenties voor Duitsland, negen weken nadat het land zich over gaf.
    De grootste reden na deze conferenties was het ideologische verschil tussen het kapitalistische(VS) en het communistische(SU).
  • De Koreaanse oorlog

    Tussen 1950 en 1953 was het Koreaans Schiereiland het speelgrond van een grootschalig gewapend conflict tussen Noord- en Zuid-Korea. Bij deze oorlog kwamen zeker 4 miljoen mensen om het leven. In het conflict werd Noord-Korea gesteund door de communistische Volksrepubliek China en de Sovjet-Unie, en Zuid-Korea door de Verenigde Naties.
  • De Vietnamoorlog

    Vietnam maakte deel uit van Frans-Indochina dit was een unie van kolonies. Na de 2de Wereldoorlog brak in Vietnam een oorlog uit tussen Frankrijk en Vietminh, een Vietnamese verzetsbeweging onder Hô Chí Minh die in 1941 was opgericht die de Fransen en Japanse bezetters van het land wilde verdrijven. Dit lukt de Vietnamezen in 1954, toen de Eerste Oorlog tegen Frankrijk gewonnen was. Na de slag van Điện Biên Phủ die van 13 maart tot 7 mei 1954 duurde trokken de Fransen zich terug uit Vietnam.
  • De Berlijnse muur

    Door de grote ideologische verschillen tussen Amerika en de soviet union breekt de Koude Oorlog uit. De Sovjets willen vervolgens niks meer met het kapitalistische westen te maken hebben en gooien de grenzen in Europa op slot. Zo ontstaat een scheidslijn dwars door Duitsland en Europa, die het IJzeren Gordijn wordt genoemd.
  • De moord op John F. Kennedy

    Op 22 november 1963 werd president Kennedy, zittend in een open Lincoln Continental die langzaam over Dealey Plaza in Dallas rond reed, doodgeschoten door Lee Harvey Oswald.
  • De Chinese revolutie

    De Revolutie werd in gang gezet door de rode gardes, groep van jonge, fanatieke aanhangers van Mao. De rode gardes kwamen in opstand tegen alles wat ze niet bij de ideeën van Mao vonden passen. Ook vermoordden ze vele tegenstanders van Mao. Door de Revolutie werd de macht van Mao hersteld, maar waren er wel vele doden gevallen en was er gigantische schade aangericht. Mao's opvolger Deng Xiaoping besloot de ideeën van Mao niet meer zo streng op te volgen en maakte hij een einde aan de Revolutie
  • De val van de Berlijnse muur

    In 1989 hangt verandering rondom de soviet union. Het communistisch regime is onhoudbaar geworden. Wanneer DDR-politicus Günter Schabowski op 9 november 1989 stelt dat de grenzen op het hek van de dam per direct open gaan. Nog diezelfde avond doen de grenswachters de grens open en klimmen de feestvierders op de muur die hen jarenlang heeft gescheiden.