• Society for the Abolition of the Slave Trade wordt opgericht

    Britse abolitionisten richtten de Society for the Abolition of the Slave Trade op. Ze legden dossiers aan met bewijzen van misstanden op de plantages en ze beïnvloedden de publieke opinie met pamfletten en lezingen bij Lagerhuisleden.
  • Britse regering verbied slavenhandel

    De Britse regering verbood de slavenhandel door Groot-Brittannië. Andere landen volgden snel.
  • VS verbiedt de invoer van slaven

    In de Verenigde Staten werd de invoer van slaven verboden. Echter breidde in het zuiden van de VS de slavernij zich in de eerste helft van de 19e eeuw enorm uit. In het noorden ontstond een sterke abolitionistische beweging. Toen in 1860 een tegenstander van de slavernij tot president werd gekozen, scheidden de zuidelijke staten zich af. Dit leidde tot de Amerikaanse Burgeroorlog.
  • Nederlandse regering verbied slavenhandel

    Onder Britse druk verbood de Nederlandse regering de slavenhandel aan haar onderdanen.
  • Slavernij wordt op alle Britse koloniën afgeschaft

    De slavernij werd op alle Britse koloniën afgeschaft. Dit gebeurde pas 26 jaar na het verbod op slavenhandel, omdat anders de economie van de koloniën zou instorten.
  • Period: to

    Amerikaanse burgeroorlog

    Nadat de zuidelijke staten van de VS zich hadden afgescheiden, ontstond de Amerikaanse burgeroorlog, waarin meer dan een half miljoen doden vielen. Na de overwinning door het noorden werd de slavernij ook in het zuiden van de VS verboden.
  • Slavernij wordt afgeschaft in de Nederlandse koloniën

    Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in de Nederlandse koloniën. Na het verbod van 1814 keek niemand meer om naar de slavernij in de koloniën. Pas na de verschijning van De negerhut van oom Tom gingen mensen zich hier weer mee bezig houden. In 1863 werden de Surinaamse en Antilliaanse slaven vrije mensen.