Tidslinje

  • Period: 5500 BCE to 2200 BCE

    Mesopotamia

    Den første kjente sivilisasjonen la i Mesopotamia, som ligger på omtrent samme område som dagens Irak. Her bodde en befolkning kalt sumererne. Den mesopotamiske sivilisasjonen varte i 3300 år før den til slutt gikk under. Årsaken til dette var antagelig klimaendringer. På grunn av en svikt i regnsystemet fra det østlige Middelhavet mistet de to største byene Eufrat og Tigris mye av vannet sitt, og elveslettene tørket inn.
  • Period: 3200 BCE to 300

    Det gamle Egypt

    Den egyptiske sivilisasjonen var den sivilisasjonen som etterlot seg de mest fantastiske historiske levningene. Det ble bygd opp enorme pyramider og gravplasser, som fortsatt kan besøkes den dag idag. Byen ble trolig grunnlagt av klimaflyktninger som kom vestfra. Det viktigste for den egyptiske sivilisasjonen var faraoen. Faraoen var guddommelig, og hans viktigeste oppgave var å sørge for at Nilen hvert år flommet over og sikret samfunnets livsgrunnlag.
  • Period: 800 BCE to 500

    Antikken

    Antikken var en historisk og kulturell epoke i Hellas og landene rundt middelhavet fra år 800 f.kr. til år 500. Den greske antikken kan man si har grunnlagt dagens demokrati og politikk. Antikken grunnla også filosofiens gjennombrudd, og den eldste filosofen het Thales fra Milet (625 f.kr. - 545 f.kr.)
  • Period: 490 BCE to 479 BCE

    Perserkrigene

    Perserkrigene var krigene mellom den persiske stormakten og de greske statene. Perserne invaderte hellas, fordi de ville ta over det greske herredømmet, men athenerne lyktes med å beseire perserne. Ti år etter prøvde perserne seg på nytt. Denne gangen lyktes de med å erobre Athen, men tapte stort mot en gresk styrke ved øya Salamis utenfor Athen. Året etter seiret grekerne over perserne nok en gang.
  • Period: 500 to 1500

    Middelalderen

    Tidlig middelalder år 500-1000
    Høymiddelalderen år 1000-1300
    Seinmiddelalderen 1300-1500
  • Period: 800 to 1050

    Vikingtida

    Vikingtida tok plass i den tidlige middelalderen, fra ca. år 500 - 1500. De fleste vikingene kom fra de nordiske landene, blant annet Skandinavia og England. Vikingene herjet i flere land og plyndret, handlet, kriget, oppdaget, erobret nye land, bygde gårder og grunnla byer. Begynnelsen på vikingtiden sammenkobles gjerne med angrepet på klosteret på Lindisfarne i England. For vikingene var det viktigste de norrøne gudene, og å oppnå så mye ære og respekt som mulig i løpet av livet deres.
  • Jul 29, 1030

    Slaget på Stiklestad

    Slaget på Stiklestad
    Slaget på Stiklestad fant sted på Stiklestad i Trøndelag (i dag Verdal kommune). Slaget besto av Olav Haraldsson og hans hær, mot en trøndersk bondehær styrt av kjente høvdinger og stormenn. Det var i akkurat dette slaget Olav skulle dø og deretter få en helgenstatus. Det sies at etter Olav døde fortsatte håret og neglene hans å gro, og han hadde fortsatt glød i huden. Det var nettopp dette som gjorde at folk trodde han var hellig. Han ble senere erklært som helgen og ble kalt Olav den hellige.
  • 1054

    Det store skisma

    Det store skisma
    Kort fortalt var det store skisma en splittelse mellom den latinske og den greske kirken, som skulle utvikle seg til å bli den katolske og den ortodokse kirken. Hovedgrunnen til dette var at paven i Roma og patriarken i Konstantinopel skilte lag fordi den østlige og vestlige kirken hadde glidd fra hverandre. Paven hadde fler ønsker og krav og det ble fler og fler forskjeller helt til de to kirkene splittet opp.
  • Period: 1099 to 1270

    Korstogene

    I 1905 oppfordret pave Urban 2. alle Europas med å bli med å bidra til å frigjøre Jerusalem og andre steder i Det hellige land fra muslimsk kontroll. Dette var starten på de korstogene som skulle krige seg gjennom Europa for å spre katolsk kristendom i flere land. Det var totalt 9 store korstog som dro gjennom Europa og ned til områdene rundt Jerusalem, men ingen av disse korstogene var særlig vellykket utenom det første og det fjerde.
  • Jun 15, 1215

    Magna Carta

    Magna Carta
    I 1215 ble den engelske kongen Johan uten land tvinge til å skrive under på et dokument kalt Magna Carta, etter at han tapte store områder i Frankrike. Dette dokumentet ble laget av engelske stormenn som var lei alle kostnadene krigføringen medførte. I dette dokumentet sto det at kongen ikke kunne kreve inn nye skatter og avgifter uten samtykke av landets stormenn. Det ble også bestemt at møtene med de engelske konger der de rådførte seg med landets stormenn ble kalt parlamentum.
  • 1346

    Svartedauden

    Svartedauden
    Svartedauden var en pest-pandemi som herjet fra 1346-1353. Den kom til Norge i 1349, da det kom et handelsskip i Bergen fra England. Mannskapet på båten var allerede pestsmittet og døde under lossingen, men pesten kan ha kommet til Norge på flere måter også. Det antas at halve Norges befolkning på den tiden døde på grunn av svartedauden.
  • Period: 1389 to 1523

    Kalmarunionen

    Kalmarunionen er navnet på unionen mellom Norge, Sverige og Danmark. Den ble kalt Kalmarunionen fordi den ble opprettet i byen Kalmar i Sverige i 1397. Unionen ble likevel oppløst i 1523 da Kristian 2. gikk til krig mot Sverige, og senere erobret dem.
  • 1420

    Den italienske renessansen

    Den italienske renessansen
    Renessansen er en sentral epoke innenfor interesse i antikkens kultur, filosofi og kunst. Renessansen oppsto i Italia, hovedsaklig i Firenze på tidlig 1400-tallet. På begynnelsen av 1600-tallet begynte renessansen å spre seg til videre til store deler av Europa. To viktige figurer fra den tidsepoken var Leonardo Da Vinci og Michelangelo.
  • 1492

    Amerikas oppdagelse

    Amerikas oppdagelse
    Den offisielle oppdageren av Amerika var Christofer Colombus. Han kom til Amerika i 1492, men trodde han hadde kommet til India. Islendingene Bjarne Herjolvsson og Leiv Eriksson var derimot de første oppdagerene av Amerika, og Leiv satt foten sin i Amerika i rundt år 1000.
  • 1517

    Reformasjonen

    Reformasjonen
    Reformasjonen startet med at teologen Martin Luther kritiserte kirken. Martin ville bringe kristendommen tilbake til folket ved å befri den fra pavedømmets autoritet. Han ble senere forfulgt og bannlyst på grunn av sine meninger om kirken og paven. Likevel var det mange som var enig med han. Dette førte til en deling mellom den katolske, den lutherske og den reformerte kirke. I 1536 ble reformasjonen innført i Danmark og Norge.
  • 1519

    Erobringen av Aztekerriket

    Erobringen av Aztekerriket
    I 1519 gikk Hernán Cortes i land på den meksikanske østkysten Uten støtte fra dronningen og kongen i Spania la han og mannskapet sitt ut på en privat ekspedisjon på jakt etter rikdom, ære og ufrelste sjeler. Hernán og de 600 mennene hans gikk gjennom regnskog og ugjestmilde fjellområder i fire måneder til de til slutt fant den vakre byen Tenochtitlán, hovedstaden i det aztekiske imperiet. Spanjolene angrep deretter hovedstaden, og seiret til slutt.
  • Oct 30, 1536

    Norgesparagrafen

    Norgesparagrafen
    I 1536 mistet Norge sitt eget riksråd. Norgesparagrafen hadde slått fast at landet skulle være en dansk provins. Norge var fortsatt styrt av egne lover, men man levde under en dansk konge isteden for en norsk og det var ingenting som het "Norges rike".
  • Period: 1537 to

    Adelsveldet

    Den nye staten Norge ble en del av i 1536, ble kalt Oldenborgerstaten. Denne ble styrt i fellesskap av kongen og riksrådet som besto av adelsmenn. Kongen hadde mesteparten av makten. Men måtte forholde seg til riksrådet og forhandle med det om viktige saker. Denne perioden frem til 1660 kalles adelsveldet fordi adelen hadde enerett på de øverste embetene i staten og var så mektige i denne perioden.
  • Period: to

    Barokken

    Barokken var en epoke innen de fleste kunstformene som litteratur, arkitektur, musikk og maler- og billedhuggerkunst. Stilretningen startet i Italia, på tidlig 1600-tallet. Den kom senere i Norge, ca. på 1680-tallet. Sterk gudetro var også et stort tema innen barokken.
  • Period: to

    Trettiårskrigen

    Trettiårskrigen er en betegnelse på kriger som foregikk i Mellom-Europa fra 1618-1648. Utgangspunktet for trettiårskrigen var flere konflikter mellom kongerikene midt i Europa. Krigen var snart i gang og de tyske fyrstene gikk til krig mot den tysk-romerske keiseren og Spania. Snart var både Gustav 2. Adolf og Kristian 4. også med i krigen. Franske soldater marsjerte inn i Tyskland. Etter tretti år med en slitsom krig ble alle partene enig om å stanse kampene.
  • Period: to

    Eneveldet

    I 1660 ble oldenborgerstaten et enevelde. Etter mange års kriger mot Sverige, økende skattetrykk og uår i landbruket var Danmark-Norge på sammenbruddets rand. Det var en dyp misnøye med de rådende statsstyret, og spesielt med adelens posisjon. Borgerskapet og embetsstanden ønsket heller en mer moderne statsform.
  • Bill of rights

    Bill of rights
    The bill of rights er et engelsk statsrettslig dokument som ble vedtatt i 1689 i forbindelse med revolusjonen som fordrev Jakob 2. fra tronen. Bill of Rights inneholder nesten det samme innholdet som rettighetserklæringen fra februar 1689, som igjen inneholder forskjellige rettigheter.
  • Period: to

    Den store nordiske krig

    Den store nordiske krig var en krig mellom Danmark-Norge, Sachsen-Polen, Russland, Preussen og Hannover mot Sverige. Krigen startet av et angrepsforbund som var rettet mot Sverige mellom tsar Peter 1, kong August 2 og kong Fredrik 4.