Teories evolutives

  • Period: 500 BCE to

    Panspèrmia

    Aquesta teoria diu que la vida en la Terra és d'origen extraterrestre. Hi ha dos tipus de panspèrmia:
    ·Panspèrmia dirigida: Defensa que la vida es propaga per tot l'univers mitjançant bacteris molt resistents que es transporten que comentes i asteroides.
    ·Panspèrmia molecular: Estima que el que viatja per l'espai són molècules orgàniques complexes que al reaccionar sota determinades condicions constitueixen la base material per a la gènesis de la vida.
    Coemença amb Anaxagòres
  • Period: 384 BCE to

    Generació espontànea

    Els éssers vius s'originen en la matèria orgànica. Aquesta toria va ser defensada per el filòsof Aristótil. Per refutar-la es van fer dos experiments, l'experiment de Redi i la demostració de Pasteur.
  • Period: 1 CE to

    Teoria de creacionisme

    Aquesta teoria es basa en Déu com a origen de la vida i de l'univers. Es recolza en la Biblia.
  • Antonie van Leeuwenhoek

    Antonie van Leeuwenhoek
    Quan treballava com a comerciant, va construir per entreteniment, petites lents biconvexes muntades sobre platines de llautó que se sostenien prop de l'ull. Va aconseguir ampliar la visió d'un microscopi fins a 300 vegades. Va aconseguir lents d'entre 70 i 250 augments.
  • Experiment de Redi

    Experiment de Redi
    Redi va fer un experiment per refutar la generació espontània. Aquest es basava en omplir dos pots amb carn i deixar un exposat a l'aire i l'altre tancat hermèticament. Va observar que les larves no apareixien en el pot tancat però si en l'obert. Tot i així la gent no ho va creure perquè deien que era degut a la manca d'oxigen, així que ho va repetir però aquest cop amb un tercer pot que tenia una gasa que deixava passar l'aire. Tot i ser un bon experiment, la gent no ho va creure.
  • John Turberville Needham

    John Turberville Needham
    Va realitzar un experiment que consistia en bullir brou de carn per destruir els organismes preexistents, ho va posar en un pot que no era completament hermètic, segons la seva teoria es necessitava aire per que es dugés a terme.
    Al cap d'un temps va adonar-se que hi havia colònies en el recipient, el que no contradeia la teoria de la generació espontània. Més tard va tornar a obrir els pots on suposadament s'havia destruit la "força vegetativa" i va veure que seguien apareixet organismes.
  • Lazzaro Spallanzani

    Lazzaro Spallanzani
    Va descobrir que si bullies brou en un matràs i després sellaves el coll d'aquest no es desenvolupava cap tipus d'organisme, i si tancaves el coll del matràs en poc temps el brou es convertia en una font de formes de vida microscòpiques, al bullir el brou s'evitava el creixement de microorganismes.
    Spallanzani va descobrir que al sotmetre a l'ebullició un líquid es podia descontaminar, ja que el calor mata els microorganismes.
  • Experiment de Pasteur

    Experiment de Pasteur
    En aquest experiment Louis Pasteur va voler refutar la teoria de la generació espontània.
    L'experiment consistia en escalfar brou en un matràs amb coll de cigne. va observar que el brou no es feia malbé ja que, gracies al coll de cigne, les partícules no entraven en el brou. Més tard va tallar el coll d'un dels matrassos i aquest si es va fer malbé. D'aquesta manera va quedar refutada la teoria de la generació espontània, ja que la gent va deixar de creure en ella.
  • Hermann Richter

    Hermann Richter
    Va defensar la teoria de la panmspèrmia.
  • Svante Arrhenius

    Svante Arrhenius
    Màxim defensor de la panspermia. Ell creu que una espècie d'espores o bacteris viatgen per l'espai i poden "sembar" vida si es troben en les condicions adequades. Viatgen en fragments rocosos i en el pols estelar, impulsades per la radiació de les estrelles.
  • Period: to

    Síntesis abiòtica (Oparin-Halden)

    Diu que en el algun moment a la Terra s'havien format unes molècules orgàniques a partir d'energia i gasos a l'atmosfera primitiva.
    Basat en que fa 4500 M.A l'atmòsfera no tenia oxígen (atmòsfera reductora) i que l'energia del sol i descàrregues eléctriques provocaven que els compostos inorgànics interactuessin i es transformessin en compostos orgànics i s'arrosseguessin fins l'oceà (brou primitiu). Es formen els primers coacervats (molècules complexes no vives) i es fussionen entre si.