Stormingbastille

L'Antic Règim

  • (EUROPA I MÓN) Instauració República Oligàrquica

    (EUROPA I MÓN) Instauració República Oligàrquica
    (Altres Sistemes Polítics / Holanda ·Províncies Unides·)
    Les Províncies Unides, és com es coneixien els Països Baixos septentrionals, a l'època de la guerra de Successió espanyola, constituïdes com a república federal des de la unió d'Utrecht. Amb el pas dels segles, acabaren donant lloc als actuals Països Baixos. L'oligarquia és una forma de govern o d'organització social en què la majoria o tot el poder polític recau de manera efectiva sobre un segment petit de la societat.
  • (EUROPA I MÓN) Oliver Cromwell. República

    (EUROPA I MÓN) Oliver Cromwell. República
    (Altres Sistemes Polítics / Anglaterra)
    Oliver Cromwell fou un líder polític i militar anglès. Va convertir Anglaterra en una república anomenada Mancomunitat d'Anglaterra. Durant els quaranta primers anys de la seva vida no va ser més que un pagès noble, però va pujar de forma meteòrica fins a comandar el New Model Army i a la llarga, imposar el seu lideratge sobre Anglaterra, Escòcia i Irlanda com a Lord Protector, des del 16 de desembre de 1653, fins al dia de la seva mort.
  • (EUROPA I MÓN) Habeas Corpus

    (EUROPA I MÓN) Habeas Corpus
    (Altres Sistemes Polítics / Anglaterra)
    Habeas corpus una institució processal estès en la major part de països democràtics que protegeix els ciutadans contra les detencions arbitràries per una autoritat, agent, o particular, sense que hi concorrin els supòsits legals necessaris. Les primeres referències històriques procedeixen del dret anglosaxó i un dels primers documents que fan referència a aquest dret és una llei del Parlament anglès del 1679 durant el regne de Carles II.
  • (EUROPA I MÓN) Bill of Rights. Guillem d’Orange. Monarquia Parlamentària

    (EUROPA I MÓN) Bill of Rights. Guillem d’Orange. Monarquia Parlamentària
    (Altres Sistemes Polítics / Anglaterra)
    La Carta de drets o Declaració de drets és un document redactat a Anglaterra el 1689, que va imposar el Parlament anglès al príncep Guillem d'Orange, per a poder succeir al rei Jaume II. El propòsit principal d'aquest text era recuperar i enfortir certes facultats parlamentàries ja desaparegudes o notòriament minvades durant el regnat absolutista dels Stuart. Constitueix un dels precedents immediats de les modernes Declaracions de Drets.
  • (ESPANYA I LES ILLES BALEARS) Mort Carles II sense descendència.

    (ESPANYA I LES ILLES BALEARS) Mort Carles II sense descendència.
    Carles II de Castella, va ser el rei dels diferents territoris de la monarquia d'Espanya, entre 1665 i 1700. Com que va esdevenir rei sent menor d'edat, va actuar com a regent la seva mare, Maria Anna d'Àustria. És conegut pel mal estat físic i de salut que tenia, atribuïts al resultat de diversos matrimonis endogàmics dels seus avantpassats. Va ser el darrer monarca de la dinastia d'Àustria perquè no va arribar a tenir fills.
  • Period: to

    (ESPANYA I LES ILLES BALEARS) Regnat Felip V. Començament dinastia dels Borbó

    (Regnats)
    La dinastia borbònica, és un conjunt de dinasties sorgides de la casa ducal de Borbó, originària de la localitat francesa de Borbó. Els membres d'aquesta dinastia foren principalment reis de França, del Regne de les Dues Sicílies i del Ducat de Parma. També van ser i encara ho és la casa regnant a Espanya i la del Gran Ducat de Luxemburg. L'únic monarca avui dia que té com a primer cognom el de Borbó és Felip VI d'Espanya.
  • Period: to

    (ESPANYA I LES ILLES BALEARS) Guerra de Successió Espanyola

    (Períodes)
    La Guerra de Successió Espanyola va ser un conflicte bèl·lic internacional que, a més d'afectar el conjunt d'Europa, va incloure la Guerra de la reina Anna a l'Amèrica del Nord, com també accions de pirates i corsaris a les costes de l'Amèrica espanyola. En aquesta confrontació, a més de la successió a la corona hispànica, s'hi dirimia també la qüestió de l'equilibri de poder entre les diferents potències europees, i és considerada un dels primers conflictes globals.
  • Period: to

    (Períodes) Despotisme il·lustrat (Espanya, Rússia, ...)

    El despotisme il·lustrat és un concepte polític sorgit durant la segona meitat del segle xviii a Europa característic de les monarquies absolutistes i sistemes de govern de l'Antic Règim influenciat per les idees de la Il·lustració, segons les quals les decisions humanes són guiades per la raó.
  • Period: to

    (ART) Rococó i Neoclàssic. Característiques

    (Períodes)
    El Neoclassicisme és un estil artístic inspirat en l'art clàssic i desenvolupat durant el segle XVIII i principis del XIX. S'adopta un llenguatge artístic clar i ordenat. A França, s'associarà els valors de l'antiga Roma amb els de la Il·lustració fonamentats en la raó. El rococó es defineix pel gust pels colors lluminosos, suaus i clars. Predominen les formes inspirades en la natura, en la mitologia, en la bellesa dels cossos nus, en l'art oriental.
  • Period: to

    (Períodes) Absolutisme a tot Europa

    L'absolutisme fou una filosofia política característica de l'Europa d'època moderna, que propugnava que la monarquia havia de tenir un poder absolut, és a dir sense límits i sense compartir-lo, i per això anomenaren aquesta forma de govern com a monarquia absoluta.
  • Period: to

    (ESPANYA I LES ILLES BALEARS) Decrets de Nova Planta a la Corona d’Aragó

    Els Decrets de Nova Planta són el conjunt de lleis sancionades i promulgades per Felip V a l'inici del seu regnat que implantaren el règim absolutista a la Monarquia d'Espanya. Amb totes aquestes lleis el monarca borbònic s'arrogà la sobirania dels regnes invocant un dret diví.
  • (ESPANYA I LES ILLES BALEARS) Tractat d’Utrecht. Pèrdua Gibraltar i Menorca

    (ESPANYA I LES ILLES BALEARS) Tractat d’Utrecht. Pèrdua Gibraltar i Menorca
    El Tractat d'Utrecht, són un seguit de tractats de pau signats entre la Corona de Castella, el Regne de França i els seus enemics bèl·lics a Utrecht el març i l'abril de 1713, que donà lloc al final de la guerra de Successió espanyola. Amb aquest tractat Felip d'Anjou fou reconegut com a rei de la corona castellana, i a canvi es formalitzaria la pèrdua de les possessions europees, que van restar a mans dels Àustries, i també de territoris com Gibraltar i Menorca, que restarien a mans angleses.
  • (EUROPA I MÓN) Tractat Utrecht. Equilibri de poder a Europa

    (EUROPA I MÓN) Tractat Utrecht. Equilibri de poder a Europa
    (Punts i Períodes)
    Es consideren la fi de la guerra, malgrat que simultàniament i posteriorment a la seva signatura continuaren les hostilitats. Aquest tractat va suposar per a Europa una reordenació del mapa polític i dels interessos comercials dels estats europeus, on les noves potències voldrien entrar en l'escenari internacional i algunes monarquies ja consolidades començarien a experimentar el seu declivi.
  • Period: to

    (ESPANYA I LES ILLES BALEARS) Regnat Ferran VI

    (Regnats)
    Ferran VI d'Espanya, va ser rei d'Espanya des de 1746 fins a 1759. El seu regnat va significar un període de pau en les relacions internacionals a través d'un sistema de neutralitat instaurat durant el període de 1749 - 1759, a causa de la preocupació per la situació interna i la de les colònies americanes.
  • (EUROPA I MÓN) Publicació de l’Esperit de les lleis”. Montesquieu

    (EUROPA I MÓN) Publicació de l’Esperit de les lleis”. Montesquieu
    (Punts i Períodes)
    És un tractat de teoria política publicat per Montesquieu a Ginebra el 1748. En aquesta obra va esmerçar catorze anys de treball; va ser publicada primer sense el nom de l'autor a causa de la censura, i afegida a l'Índex Librorum Prohibitorum el 1751.
  • (EUROPA I MÓN) Publicació de l’Enciclopèdia. Diderot i D’Alembert

    (EUROPA I MÓN) Publicació de l’Enciclopèdia. Diderot i D’Alembert
    (Punts i Períodes)
    L'Enciclopèdia fou un voluminós compendi de coneixements en francès a càrrec de Denis Diderot i Jean-le-Rond d'Alembert. És considerada un típic exponent del projecte de la Il·lustració. Consta de 28 volums als quals cal afegir els Suppléments, amb quatre volums de text, un de làmines i dos volums amb índexs alfabètics. El total fa 35 volums, si bé l'Encyclopédie i els Suppléments són obres distintes.
  • Period: to

    (EUROPA I MÓN) La Il·lustració (Locke, Voltaire, Adam Smith, ...)

    (Punts i Períodes)
    La Il·lustració és un corrent filosòfic, polític i social europeu que va aparèixer al Regne de França, al Regne Unit i a Alemanya a finals del segle XVII. Després es va estendre, amb empremta francesa, a altres parts d'Occident durant el segle XVIII.
  • Period: to

    (ESPANYA I LES ILLES BALEARS) Carles III

    (Regnats)
    Carles és considerat un paradigma del despotisme il·lustrat, ja que durant el seu regnat dugué a terme importats reformes administratives i econòmiques a fi d'assegurar i millorar la situació dels territoris governats com ara evitar guerres prolongades o controlar la influència del clergat, també promocionà ministres capaços com Floridablanca i Jovellanos, que jugarien un paper important en la projecció externa de la corona.
  • (EUROPA I MÓN) Publicació de “El contracte Social”. Rousseau

    (EUROPA I MÓN) Publicació de “El contracte Social”. Rousseau
    (Punts i Períodes)
    El contracte social és una obra de filosofia política de Jean-Jacques Rousseau publicada el 1762. És coneguda per exposar amb claredat i força que l'única forma de poder polític legítima és el poder que troba el seu fonament en la voluntat del poble. És sovint considerat com el principal inspirador de les idees de la Revolució Francesa.
  • (EUROPA I MÓN) Revolta del Té

    (EUROPA I MÓN) Revolta del Té
    (Altres Sistemes Polítics / EUA)
    La Revolta del Te fou un acte de protesta dels colons americans contra Gran Bretanya i és considerat un precedent de la Guerra d'Independència dels Estats Units. Nasqué a conseqüència de l'aprovació per Gran Bretanya el 1773 de la llei del te, que gravava la importació a la metròpoli de diferents productes, incloent-hi el te, per beneficiar la Companyia Britànica de les Índies Orientals, que els colons boicotejaven comprant el te dels Països Baixos.
  • Period: to

    (EUROPA I MÓN) Guerra de la Independència

    (Altres Sistemes Polítics / EUA)
    La Guerra de la Independència dels Estats Units d'Amèrica va començar com una revolució de tretze colònies britàniques a Amèrica del Nord que va conduir a una guerra oberta contra el Regne de Gran Bretanya, i va acabar en una guerra mundial entre diverses grans potències europees.
  • (EUROPA I MÓN) Declaració Independència. Thomas Jefferson.

    (EUROPA I MÓN) Declaració Independència. Thomas Jefferson.
    (Altres Sistemes Polítics / EUA)
    La Declaració d'Independència és un text polític fonamental per a la història dels Estats Units. Arran d'aquesta declaració les Tretze Colònies britàniques d'Amèrica del Nord se segregaven del Regne de Gran Bretanya i esdevenien independents. Entre els redactors del text convé de destacar Thomas Jefferson que seria després el tercer president dels Estats Units. L'adopció del text es va fer el 4 de juliol de 1776.
  • (ESPANYA I LES ILLES BALEARS) Recuperació de Menorca

    (ESPANYA I LES ILLES BALEARS) Recuperació de Menorca
    La conquesta de Menorca el febrer de 1783 va ser un enfrontament bèl·lic entre les tropes britàniques i les tropes espanyoles i franceses pel domini de l'illa. La victòria fou de les tropes franco-espanyoles i la gesta s'emmarca durant la Guerra anglo-espanyola de 1779-1783.
  • (EUROPA I MÓN) Tractat de Versalles. Gran Bretanya reconeix la independència

    (EUROPA I MÓN) Tractat de Versalles. Gran Bretanya reconeix la independència
    (Altres Sistemes Polítics / EUA)
    El Tractat de Versalles de 1783 va ser signat per les tres nacions: França, Espanya i Gran Bretanya. Constituint la contrapart del Tractat de París (1783), signat pels britànics i els membres de les Tretze Colònies dels EUA que havia posat fi a la Guerra d'Independència dels Estats Units. En aquesta guerra els francesos i espanyols hi havien participat al costat dels insurgents.
  • (EUROPA I MÓN) Primera Constitució. República Federal Constitucional

    (EUROPA I MÓN) Primera Constitució. República Federal Constitucional
    (Altres Sistemes Polítics / EUA)
    La Constitució dels Estats Units és el document de govern i la llei suprema dels Estats Units d'Amèrica. La seva redacció va finalitzar el 17 de setembre del 1787 per la Convenció Constitucional a Filadèlfia, Pennsilvània, i després va ser ratificada pels delegats que representaven els pobles dels tretze estats.
  • (EUROPA I MÓN) George Washington president.

    (EUROPA I MÓN) George Washington president.
    (Altres Sistemes Polítics / EUA)
    George Washington fou el primer president dels Estats Units d'Amèrica, és considerat un dels Pares Fundadors i sovint és anomenat el «Pare de la pàtria» o «Pare del país».
  • (EUROPA I MÓN) Comença la Revolució Francesa

    (EUROPA I MÓN) Comença la Revolució Francesa
    (Altres Sistemes Polítics)
    La Revolució Francesa (1789 – 1799) es considera el model de revolució política de la seva època i va suposar la conquesta del poder per la burgesia i el desplaçament de l'aristocràcia i el clergat.