Språkhistorie

By Miaalm
  • 2019 BCE

    Ivar diktning

    Ivar var ikke bare en genial språkforsker, men var veldig interessert i kunst, han syntes landsmålet var både harmonisk og klangfullt og ville vise hvor godt dette språket egnet seg til diktning. I 1855 ga han ut skuespillet arvinger som handler om en ung mann som kommer hjem fra Amerika for og overta farsgården stykket ble vist i forskjellige land plant annet Kristiania og i Norge (Bergen) Sangene i skuespillet ble svært populære.
  • 2019 BCE

    403 mil til fots

    1842-1847
    Ivar Aasen gikk rundt til fots eller til hest på Vetandet i agder i trønderlag og på Østlandet. Han reiste også til nordland. Med vitenskaplige nøyaktighet, noterte han med ord og utryk bønder brukte rundt om i Norge. I 1846 hadde Ivar gått til sammen 403 mil, resultatet av disse dialekt Studiene ble hans to hoved verk: den Norske folkesprog gramantikk, ble skrevet også i 1848. og i 1850 kom boka ordbok over det norske folkesrog
  • 2019 BCE

    Knut Knudsen

    Knut Knudsen
    1812-1895
    (Den dannede tale) En lærer kalt Knut var enig med Ivar at et norsk skriftspråk måtte baseres på talemåte. Knudsen ville forsiktig til værks og bygge det nye språket på overklassens dannede tale. Slik den var i byene. Knudsen ville erstatte danske ord med norske og renske språket for fremmede ord, samtidig ville han kvitte seg med danske stave måter. Blant annet konsonanter i ord som (gade, kage, og gabe) ønsket han og erstatte med harde konsonanter som (gate, kake og gape)
  • Period: to

    2005 littratur

    I 2005 var det for første gang siden 1981 vært en ny rettskrivningsform i bokmål og nynorsk.
  • Ivar Aasen

    Ivar Aasen
    Fra 1830-1896 tallet.
    Han har vært veldig viktig for språkhistorien. Han er grunnen til at vi har to skriftspråk. Han lagde nynorsk og han samlet inn ord for og lage et språk.
  • Period: to

    Bondesønnen fra Ørsta

    Ivar Aasen ble født i 1813. Han var bondesønn og vokste opp i enkle kår i Ørsta på Sunnmøre. Da han var tre år døde moren og når han var tretten år døde faren hans. Som atten åring ble han omgangs skolelærer i hjembygda. Han ville studere uten hjelp, men han ville studere på egenhånd
  • Period: to

    Dampbåt til Bergen

    I 1841 dro Ivar med dampbåten til Bergen. I bagasjen hadde han med seg manuskriptet til grammatikk og en ordbok om sunnmørsdialekten.