Mundo 425718312 133412579 1024x576

segona guerra mundial

  • pujada de poder de hitler

    pujada de poder de hitler
    L'ascens d'Adolf Hitler a poder començar al setembre de 1919 a Alemaniaa quan es va unir a el partit polític conegut com Deutsche Arbeiterpartei, DAP, el Partit Obrer Alemany. El 1920 va canviar el seu nom a Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP), Partit Nacional Socialista Obrer Alemany, comunament denominat Partit Nazi. Aquest partit polític es va formar i va desenvolupar durant la postguerra de la Primera Guerra Mundial.
  • tractat de versalles

    tractat de versalles
    El Tractat de Versalles de 1919 va ser un intent de reconstrucció d'Europa després de la Primera Guerra Mundial. Després de sis mesos de negociacions a la Conferència de París de 1919, el Tractat va ser signat com a culminació de l'Armistici de Compiegne de 1918, acordat amb Alemanya l'11 de novembre de 1918, amb el qual s'havia posat fi als combats. Va ser el tractat de pau més important, en el que els aliats van acordar la pèrdua de les colònies alemanyes, la pèrdua de territoris.
  • Eix Roma-Berlin

    Eix Roma-Berlin
    El terme Eix Roma-Berlín va ser utilitzat per primera vegada per Benito Mussolini al novembre de 1936, quan es va referir a l'tractat d'amistat signat el 25 d'octubre de 1936 entre el Regne d'Itàlia i Alemanya. Va afirmar que els dos països van formar un Eix al voltant de el qual girarien els altres estats d'Europa.
  • pacte Antikomintern

    pacte Antikomintern
    El Pacte Antikomintern o Tractat Antikomintern va ser signat el 25 de novembre de 1936 entre l'Imperi del Japó i l'Alemanya nazi. Segons els termes d'aquest acord, ambdues nacions es comprometien a prendre mesures per salvaguardar-se de l'amenaça de la III Internacional o Komintern, liderada per la Unió Soviètica.
  • Anschluss

    Anschluss
    Anschluss és una paraula alemanya que, en un context polític, vol dir «unió», «reunió» o «annexió». Va ser usada per referir-se a la fusió d'Àustria i l'Alemanya nazi en una sola nació, el 12 de març de 1938 com una província de l'III Reich, passant de Österreich a Ostmark ( «Marca de l'Est»). Aquesta situació va durar fins al 5 de maig de 1945, quan els Aliats van ocupar la província alemanya de Ostmark. El govern militar aliat va acabar en 1955, quan es va constituir el nou Estat d'Àustria.
  • Conferència de Munich

    Conferència de Munich
    L'Acord de Munic (txec: Mnichovská dohoda; eslovac: Mníchovská dohoda; alemany: Münchner Abkommen) o de la traïció de Munic (txec: Mnichovská zrada; eslovac: Mníchovská zrada) va ser un acord conclòs a Munic el 30 de setembre de 1938 per l'Alemanya nazi, els Estats Units Regne, Tercera República francesa i Regne d'Itàlia. Va proporcionar "cessió a Alemanya del territori alemany del Sudet" de Txecoslovàquia. La majoria d'Europa va celebrar l'acord.
  • la guerra llampec

    la guerra llampec
    Amb la invasió de Polònia, el concepte de Guerra Llampec va aparèixer. Aquest concepte, ideat i posat en pràctica per l’exèrcit alemany, es basava en conquerir territoris basant-se en la sorpresa i la rapidesa provocant que l’enemic quedés destruït, i els seus territoris, devastats.
    Gràcies a aquest concepte, en tres setmanes es va arribar a Varsòvia, que era l’objectiu principal en aquell moment.
  • pacte d’Acer

    pacte d’Acer
    El Pacte d’Acer (alemany: Stahlpakt; italià: Patto d’Acciaio), oficialment conegut com el Pacte d’amistat i aliança entre Alemanya i Itàlia, va ser un acord politico-militar signat el 22 de maig de 1939 a Berlín. entre els ministres d’Afers Exteriors Galeazzo Ciano per al Regne d’Itàlia i Joachim von Ribbentrop per a Alemanya, en què van establir les bases d’una futura ajuda mútua en cas de guerra.
  • Invasió de Polònia

    Invasió de Polònia
    La Campanya o Invasió de Polònia va ser una sèrie de batalles que van tenir lloc a Polònia el 1939 al començament de la Segona Guerra Mundial. L'intent de reconstruir l'imperi alemany en el que van anomenar Tercer Reich va implicar obtenir el control de la ciutat lliure de Danzig i un passadís de terra entre aquesta ciutat i Alemanya. El 28 d'abril, Adolf Hitler va denunciar el pacte de no-agressió de 1934 amb Polònia.
  • Period: to

    segona guerra mundial

    La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte militar global que es va desenvolupar entre 1939 i 1945. S'hi van veure implicades la major part de les nacions de l'món, incloses totes les grans potències, agrupades en dues aliances militars enfrontades: els aliats de la Segona Guerra Mundial i les potències de l'eix. Va ser la major contesa bèl·lica de la història.
  • Guerra del desert

    Guerra del desert
    La campanya del desert occidental (la guerra del desert) va tenir lloc als deserts d’Egipte i Líbia i va ser el principal teatre de la campanya nord-africana de la segona guerra mundial. Les operacions militars van començar el juny de 1940 amb la declaració de guerra italiana i la invasió italiana d'Egipte al setembre. L’operació Compass, una incursió britànica de cinc dies el desembre de 1940, va provocar la destrucció del 10è Exèrcit italià. Benito Mussolini va demanar ajuda d’Adolf Hitler.
  • ocupacio de paris

    ocupacio de paris
    L'Ocupació alemanya de França en la Segona Guerra Mundial va ocórrer entre el 22 de juny de 1940 i desembre de 1944.
  • Batalla d'Anglaterra

    Batalla d'Anglaterra
    La batalla d'Anglaterra -en anglès: Battle of Britain; en alemany: Luftschlacht um England, "La batalla aèria per Anglaterra" - és el nom amb el qual es coneix a el conjunt de combats aeris lliurats a cel britànic i sobre el canal de la Mànega, entre juliol i octubre de 1940, quan Alemanya va buscar destruir la Real Força aèria britànica (RAF) per obtenir la superioritat aèria necessària per a una invasió de la Gran Bretanya, l'Operació Lleó Marí.
  • mundialitzacio del conflicte

    mundialitzacio del conflicte
    Fins a la primavera de 1941, la Segona Guerra Mundial havia tingut com a escenari fonamental el continent europeu i el nord d’Àfrica. Així, seria arran de l’agressió alemanya a la URSS i de l’atac japonès sobre la flota nord-americana al Pacífic que es produís l’ampliació del camp de les operacions, donant lloc a la veritable mundialització del conflicte.
  • Operació Barba-roja

    Operació Barba-roja
    El matí del 22 de juny de 1941 va començar l’operació Redbeard, la invasió alemanya de la Unió Soviètica com a part de la Segona Guerra Mundial. L’atac va resultar sorpresa, fins ara, Alemanya i la Unió Soviètica havien signat un pacte de no agressió, el Pacte Molotov-Ribbentrop d’agost de 1939. L’ofensiva s’organitzà en tres grans fronts: un, al nord cap a Leningrad; el segon, al centre en direcció a Moscou; i el tercer, més al sud.
  • L'atac a Pearl Harbor

    L'atac a Pearl Harbor
    L'atac a Pearl Harbor, o Operació Hawaii, com va ser anomenat per la Seu Imperial, va ser un atac sorpresa realitzat per l'Armada Japonesa Imperial contra la base naval dels Estats Units a Pearl Harbour, a l'illa de Oahu, a Hawaii. , durant el matí del 7 de desembre de 1941 (data hawaiana), que va fer que els Estats Units entressin a la Segona Guerra Mundial i abandonessin la seva política d’aïllament.
  • batalla de stalingrad

    batalla de stalingrad
    La Batalla de Stalingrad va ser una batalla important i decisiva de la Segona Guerra Mundial en què Alemanya nazi i els seus aliats van lluitar a la Unió Soviètica pel control de la ciutat de Stalingrad (actual Volgograd), al sud-oest de Stalingrad. Unió Soviètica. La batalla va tenir lloc entre el 23 d'agost de 1942 i el 2 de febrer de 1943 i va estar marcada per un combat cos a cos i un menyspreu absolut pel nombre de víctimes civils i militars.
  • batalla de Guadalcanal

    batalla de Guadalcanal
    La batalla de Guadalcanal, també coneguda com la Campanya de Guadalcanal, va ser una sèrie de batalles i enfrontaments de especial severitat durant la Segona Guerra Mundial. Durant la primera ofensiva nord-americana a la guerra del Pacífic, la marina aliada i 16.000 soldats nord-americans van assaltar l'illa de Guadalcanal, llavors ocupada per Japó, el 7 d'agost de 1942. El nom en clau de l'operació era Vigia. Les illes de Florida, Tulagi Gavutu i Tanambogo també van ser atacades simultàniament.
  • la derrota de l'eix

    la derrota de l'eix
    Des de 1943, els aliats van prendre la iniciativa i la guerra va experimentar un gir decisiu que conduiria cap a la derrota definitiva de l’Eix. La guerra al Pacífic. En el front del Pacífic, els aliats van començar a mostrar la seva superioritat en la llarga guerra de desgast que s’havia plantejat. Les llargues i desprotegides comunicacions impedien al Japó abastar satisfactòriament les seves unitats a Guadalcanal, que acabaria caient el febrer de 1943.
  • Desembarcament de Normandia

    Desembarcament de Normandia
    Els desembarcaments de Normandia van ser les primeres operacions de la invasió aliada de Normandia, també coneguda com Operació Neptú i Operació Overlord durant la Segona Guerra Mundial. El dia D de l'operació, posposat les 24 hores per la pluja, es va produir el 6 de juny de 1944 i l'horari va ser a les 6.30 hores. L'assalt es va realitzar en dues fases: un assalt aeri per part dels paracaigudistes britànics, americans i canadencs poc després de mitjanit.
  • Judicis de Nuremberg

    Judicis de Nuremberg
    El procés de Nuremberg dut a terme per les potències aliades contra 24 dels principals líders de l'Tercer Reich acusats de conspiració, crims contra la pau, crims de guerra i crims contra la humanitat es va celebrar de el 20 de novembre de 1945 a l'1 de octubre de 1946 i constitueix la primera aplicació pràctica d'una jurisdicció penal internacional.
  • ONU

    ONU
    L'Organització de les Nacions Unides (ONU) és una Organització intergovernamental mundial, creada per la Carta de San Francisco el 1945, amb la Finalitat de mantenir la pau, promoure la cooperació econòmica, cultural, social i humanitària, garantir la seguretat dels estats basant-se en els principis d'igualtat i autodeterminació i vetllar paper respecte dels drets humans.
  • La conferència de Potsdam

    La conferència de Potsdam
    La conferència de Potsdam va ser una reunió duta a terme a Potsdam, Alemanya (prop de Berlín) entre el 17 de juliol i el 2 d'agost de 1945. Els participants van ser la Unió Soviètica, el Regne Unit i Estats Units, els més poderosos de els aliats que van derrotar les potències de l'Eix en la Segona Guerra Mundial. Els caps de govern d'aquestes tres nacions eren el secretari general de el Partit Comunista, Stalin, el primer ministre Clement Attlee i el president Harry S. Truman.
  • Derrota del Tercer Reich

    Derrota del Tercer Reich
    La fotografia dels soldats soviètics que hissaven la bandera del seu país sobre la part alta de l'Reichstag, símbol de la capital alemanya, li va donar la volta a el món. Les tropes de Stalin eren al cor d'aquest Tercer Reich, que segons Adolf Hitler duraria mil anys però que amb prou feines es va sostenir de 1933 a 1945. Si la porció oriental de Berlín anava a quedar per a la Unió Soviètica, la oest era ocupada pels aliats occidentals.
  • Bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki

    Bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki
    Els bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki es van produir el 6 (Hiroshima) i el 9 d'agost de 1945 (Nagasaki) per iniciativa de govern dels Estats Units, seguint l'ordre de president Harry S. Truman després que els dirigents japonesos ignoressin la Declaració de Potsdam. Aquests actes de guerra representen els únics bombardejos nuclears fins ara. El bombardeig atòmic va ser precedit per un període de sis mesos d'intens bombardeig estratègic amb bombes convencionals sobre 67 ciutats japoneses.