Revolució Russa i la URSS

  • Period: to

    TSARISME

  • Fundació del Partit Obrer Socialdemòcrata Rus

    Fundació del Partit Obrer Socialdemòcrata Rus
    El desenvolupament del prolateriat va comportar la difusió del marxisme, i es va crear el POSDR, liderat per Georgij Plekhanov.
  • Canvi en el POSDR

    Canvi en el POSDR
    Aquest partit escindeix en dues bandes:
    1. Bolxevic = idea de partit minoritari amb organització rígida disposada a prendre el poder amb la força (Lenin com a líder)
    2. Manxevic (directius de la Segona Internacional)
  • La revolució: Diumenge sagnant

    La revolució: Diumenge sagnant
    Esclata un nou moviment revolucionari (a Sant Petersburg) en protesta a la injustícia social. Reclamaven millor qualitat de vida i una assemblea constituent elegida pel poble. El tsar la reprimeix (amb l'exèrcit) i va provocar més de 300 morts i 1000 ferits (d'aquest dia se'n diu diumenge sagnant).
  • Creació de la Duma

    Creació de la Duma
    La revolució (diumenge sagnant) va obligar al tsar a iniciar reformes econòmiques i polítiques (que van resultar ser escasses), i en resposta a les peticions populars, va convocar una Duma (nom del parlament de Rússia), que seguia sent controlada per ell. La creació d'aquesta, va fer possible el sorgiment de partits liberals (de composició burgesa).
  • Intervenció I GM

    Intervenció I GM
    Rússia s'implica en la Primera Guerra Mundial al costat de les seves potències aliades.
  • Retorn dels exiliats

    Retorn dels exiliats
    El govern provisional va permetre la tornada dels exiliats polítics del tsarisme, entre els quals hi havia el dirigent bolxevic Lenin.
  • Poder al grup Bolxevic (revolució obrera)

    Poder al grup Bolxevic (revolució obrera)
    Quan Lenin retorna de l'exili, defensa la idea de que el govern provisional s'ha de convertir en una revolució proletària. Ell i els seus col·laboradors van planificar i divulgar la presa del poder, influenciant als soviets, i després d'una insurrecció armada, van aconseguir iniciar la revolució obrera.
  • Creació de la txeca

    Creació de la txeca
    La txeca era una policia política encarregada de prendre mesures repressives als contrarevolucionaris i als que criticaven les decisions del partit Bolxevic.
  • Segona revolució

    Segona revolució
    A causa de la intervenció Russa a la guerra, l'estat es desintegrava, i el desastre militar, la penúria econòmica i el descontentament polític van fer esclatar una revolució d'obrers i soldats (els soviets). Exigien la retirada de la guerra, la dimissió del tsar i millores en les seves condicions de vida. Aquesta revolució va aportar reformes polítiques i socials, ja que el poder va passar en mans dels Soviets (govern provisional).
  • Execució del tsar i la seva família

    Execució del tsar i la seva família
    Els bolxevics executen al tsar (Nicolau II) i a la seva família per tal que no puguin ser rescatats per "L'exèrcit blanc".
  • Period: to

    GUERRA CIVIL

    La revolució havia triomfat però els defensors del tsarisme, del govern provisional o pagesos propietaris de terres es van negar a la consolidació d'un Estat Soviètic. Quan s'hi van afegir altres potències (USA, GB, Polònia...) es va inicia una guerra de l'exèrcit tsarista ("Russos blancs") contra els russos revolucionaris ("L'exèrcit roig").
    El 1921 els revolucionaris van vèncer i els soviètics estableixen el "comunisme de guerra".
  • Period: to

    Creació de la URSS

    Al acabar la guerra civil, es va constituir el Partit Comunista de la Unió Soviètica, que es negava a lliures eleccions, i es va establir un estat basat en els soviets (la URSS), amb una estructura política basada en la dictadura comunista (consolidada per Stalin i Trotski).
  • Stalin al poder

    Stalin al poder
    Després de la mort de Lenin, Stalin agafa el poder absolut i envia a Trotski a l'exili, mentre a la URSS segueix havent-hi la gran dictadura comunista del "proletariat".