PROCÉS INTEGRACIÓ EUROPE

  • Fi segona Guerra Mundial a Europa

    Fi segona Guerra Mundial a Europa
    A l'abril de 1945, les tropes soviètiques i estatunidenques van avançar cap a Alemanya i es van trobar al riu Elba, que es convertiria en una frontera de la Guerra Freda. Hitler es va suïcidar i Alemanya es va rendir el 8 de maig, però a Moscou ja era el 9 de maig.
  • Inici de la conferència de Potsdam

    Inici de la conferència de Potsdam
    Els líders de la Unió Soviètica, els Estats Units i el Regne Unit es van reunir a Potsdam per decidir què fer amb Alemanya després de la derrota. Van acordar castigar-la, fixar noves fronteres i traslladar gent. Però, per les disputes entre els Aliats, no van signar un tractat de pau amb Alemanya.
  • La Declaració de Schuman i l'inici del procés d'integració europea

    La Declaració de Schuman i l'inici del procés d'integració europea
    El ministre francès Robert Schuman va proposar integrar Europa col·locant la producció francoalemanya de carbó i acer sota una autoritat comuna, iniciant la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer. Aquest acord buscava evitar futurs conflictes entre França i Alemanya. Avui, el 9 de maig es celebra com el Dia d'Europa.
  • Creació de la CECA

    Creació de la CECA
    La CECA es va crear el 1951 per França, Alemanya Occidental i altres països europeus per controlar conjuntament la producció de carbó i acer. L'objectiu era evitar guerres i fomentar la cooperació econòmica. Va ser el primer pas cap a la Unió Europea.
  • Tractat de Roma

    Tractat de Roma
    Va establir la Comunitat Econòmica Europea (CEE) i va marcar el començament de la integració econòmica entre sis països europeus (França, Alemanya Occidental, Itàlia, Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg). Aquest acord va crear un mercat comú amb l'objectiu de promoure el lliure comerç i el creixement econòmic a Europa.
  • Varis països entren a la comunitat econòmica europea

    Varis països entren a la comunitat econòmica europea
    El 1973, la Comunitat Econòmica Europea (CEE) es va expandir per primera vegada amb l’entrada del Regne Unit, Irlanda i Dinamarca, ampliant així el projecte d'integració europea més enllà dels sis membres fundadors.
  • Entrada d'Espanya i Portugal a la CEE

    Entrada d'Espanya i Portugal a la CEE
    El 1986, Espanya i Portugal van unir-se a la Comunitat Econòmica Europea (CEE), un grup de països que treballaven junts per millorar les seves economies i ajudar-se mútuament. Això va permetre que els productes espanyols i portuguesos es venguessin més fàcilment en altres països europeus i que hi hagués més feina i oportunitats per a la gent.
  • Tractat de Maastricht

    Tractat de Maastricht
    Va fundar la Unió Europea (UE) i va establir les bases per a una unió política i econòmica més profunda, incloent la creació de la moneda única, l'euro. També va introduir nous àmbits de cooperació, com la política exterior i de seguretat comuna, i va reforçar la integració en justícia i afers interiors.
  • Tractat de Schengen

    Tractat de Schengen
    Va eliminar els controls fronterers entre els països membres, permetent la lliure circulació de persones dins de l'Espai Schengen. Això facilita viatjar i treballar entre els estats signataris com si fossin un únic territori sense fronteres internes.
  • Introducció de l'Euro

    Introducció de l'Euro
    L'euro es va introduir oficialment el 1999 com a moneda comuna en els mercats financers per a 11 països de la Unió Europea, amb l'objectiu d'unificar l'economia i facilitar el comerç entre els estats membres.
  • Primera gran ampliació amb l’entrada de països de l’Est

    Primera gran ampliació amb l’entrada de països de l’Est
    Va ser un moment històric en la integració europea, marcant l'entrada de 10 nous estats membres: Polònia, República Txeca, Hongria, Eslovàquia, Eslovènia ,Països Baixos, Lituània, Letònia, Malta i Xipre. Aquesta ampliació va ser el resultat de la caiguda del comunisme a la regió a finals dels anys 80 i principis dels 90, que va obrir les portes a la democràcia i a l'economia de mercat en aquests països.
  • Tractat de Lisboa

    Tractat de Lisboa
    És un acord que va reformar les normes de la Unió Europea per fer-la més eficient i democràtica. Va introduir canvis importants, com la creació d'un president estable del Consell Europeu, l'enfortiment del Parlament Europeu i la millora en la presa de decisions.
  • Petició de la sortida del Regne Unit de la UE

    Petició de la sortida del Regne Unit de la UE
    el Regne Unit va votar en un referèndum per sortir de la Unió Europea, en un procés conegut com a Brexit. El referèndum, celebrat el 23 de juny de 2016, va resultar en un 52% de vots a favor de la sortida.
  • Sortida de UK de la UE

    Sortida de UK de la UE
    El Regne Unit va abandonar oficialment la Unió Europea (UE) el 31 de gener de 2020. Aquest esdeveniment va marcar el final d’un procés complex que havia començat amb el referèndum sobre el Brexit celebrat el 23 de juny de 2016.