ORIGEN I HISTÒRIA DE LA FORMACIÓ DE LA TERRA

  • 5000 BCE

    Sol

    Sol
    Fa 5.000 milions d'anys no existia ni la Terra ni els planetes del sistema solar, només el sol.
    Al voltant d'aquest podíem trobar pols que per la gravetat s'anava ajuntant formant roques, passant milions d'anys fins que es forma la Terra.
  • 4500 BCE

    Terra bola de foc

    Terra bola de foc
    Fa 4.500 milions d'anys, quan es va crear la Terra a base de la unió de pols i roques, aquesta era una gran bola de roca líquida i lava. No hi havia aire, només CO₂, nitrogen i vapor d'aigua.
  • 4000 BCE

    Formació de la lluna

    Formació de la lluna
    Fa uns 4000 milions d'anys, un planeta anomenat Theia va xocar contra el nostre, per la qual cosa al voltant de la Terra es va formar un anell de pols que finalment va obtenir gravetat pròpia fins a tornar-se la lluna.
  • 3900 BCE

    Pluja de meteorits

    Pluja de meteorits
    Fa 3.900 milions, va haver-hi una pluja de meteorits amb les restes de la formació del sistema solar. Aquests portaven aigua, un ingredient vital per a la vida a la Terra. Aquesta pluja va durar més de 20 milions d'anys i es van anant formant els mars i oceans.
    També va haver-hi moltes tempestes a causa de la gravetat de la lluna i la rotació ràpida de la Terra, però a mesura que la lluna es va anar allunyant va l'ambient se'n va anar tranquil·litzant.
    El planeta va començar a refredar-se.
  • 3800 BCE

    Illes

    Illes
    Les illes van sorgir fa 3800 milions d'anys. Aquestes es van formar a causa de volcans que sortien del fons del mar.
    D'aquesta manera ja tenim un planeta amb aigua i terra.
  • 3700 BCE

    Segona pluja de meteorits i primers éssers vius.

    Segona pluja de meteorits i primers éssers vius.
    Més endavant, va haver-hi una segona pluja de meteorits que portaven aminoàcids, carboni, proteïnes primitives i minerals. També podíem trobar fumaroles marines al fons de la mar.
    En aquell moment els oceans eren un brou químic. D'alguna manera aquestes substàncies químiques es van unir fins a formar les primeres formes de vida; bacteris unicel·lulars.
  • 3500 BCE

    Els estromatòlits

    Els estromatòlits
    Fa 3500 milions d'anys podíem trobar estromatòlits a la mar.
    Els estromatòlits són roques laminades formades per l'activitat dels cianobacteris, que són uns bacteris que obtenen energia, ja que són capaços de realitzar la fotosíntesi i crear oxigen.
    Gràcies a aquests, la mar es va omplir de 02, i quan aquest va estar ple, va començar a sortir a l'atmosfera.
  • 1500 BCE

    Divisió escorça.

    Divisió escorça.
    Fa 1500 milions d'anys la Terra va començar a girar més a poc a poc i l'escorça terrestre es va dividir, canviant les illes i els oceans. Més de 400 milions d'anys després es va formar un nou continent anomenat Rodinia.
  • 750 BCE

    Divisió del continent i volcans

    Divisió del continent i volcans
    Fa 750 milions d'anys la calor va debilitar l'escorça i el continent es va partir en dos.
    Van tornar a sortir volcans que alliberaven grans quantitats de CO₂, però no suficient per aguantar la calor a la Terra, i per això la temperatura baixa extremadament.
  • 700 BCE

    Terra bola de neu

    Terra bola de neu
    Fa 650 milions d'anys el planeta es va cobrir amb una capa de gel molt gruixuda, d'aproximadament 3 km. La llum solar es reflectia en el gel i tornava a l'espai.
  • 650 BCE

    Volcans

    Volcans
    Fa 650 milions d'anys el nucli de la Terra continuava molt calent, per la qual cosa van tornar a sortir volcans sobre el gel que van alliberar grans quantitats de CO₂, produint un fort efecte hivernacle. Per aquesta raó, el gel es va fondre alliberant O2 a l'atmosfera.
  • 600 BCE

    Evolució de la vida

    Evolució de la vida
    Fa 600 milions d'anys el clima de la Terra era càlid. Només hi havia vida baix la mar. Els bacteris primitius evolucionen a plantes (organismes pluricel·lulars). També comencem a trobar alguns organismes pareguts als insectes però de mar.
  • 460 BCE

    Formació de la capa d'ozó

    Formació de la capa d'ozó
    Fa 460 milions d'anys la Terra tenia una temperatura de 30 °C i uns nivells d'oxigen propers als actuals. Així i tot, pràcticament no podíem trobar vida a la superfície per culpa de la inflamació que produïen les radiacions solars. Quan l'oxigen es troba amb la radiació solar es transforma en un altre tipus de gas anomenat ozó, formant-se la capa d'ozó que absorbeix la radiació solar i permet la vida a la terra.
  • 375 BCE

    Rèptils

    Rèptils
    Fa 375 milions d'anys comença a haver-hi vida a l'escorça terrestre (plantes). La vida de la mar evoluciona fins a sortir de l'aigua, sorgint els rèptils. Hi ha insectes enormes i el planeta es plena d'arbres, augmentant les quantitats d'O2.
  • 250 BCE

    Extinicó pèrmica

    Extinicó pèrmica
    Fa 250 milions d'anys va tenir lloc l'extinció pèrmica a causa d'un episodi volcànic.
    Els volcans van expulsar molt de CO₂ i la Terra va agafar temperatures molt elevades. Les espècies que no van morir per l'erupció volcànica ho feren per la cendra que aquest va provocar.
    Aquests fets van tenir com a conseqüència la mort del 95% de la vida a la Terra. Només sobreviuen unes algues rosades a la mar i algunes criatures que s'amagaren sota terra.
  • 200 BCE

    Pangea

    Pangea
    Fa 200 milions d'anys només existia un gran continent anomenat Pangea. Després de l'extinció anterior les temperatures s'estabilitzen de nou i torna la vegetació i la vida, però una vida diferent de la que hi havia abans; els dinosaures.
    Aquest continent es parteix pel moviment de plaques, creant-se el mar Tetis.
    A poc a poc es va separant la plataforma d'Amèrica de l'euroasiàtica.
  • 65 BCE

    Extinció dels dinosaures

    Extinció dels dinosaures
    Fa 65 milions d'anys té lloc l'extinció dels dinosaures. Aquesta és conseqüència de l'impacte sobre la Terra d'un meteorit de 10 km de diàmetre seguit d'una pluja de roques. Això provoca tsunamis i terratrèmols.
    Moren tots els dinosaures i sobreviuen petits mamífers que evolucionaran pròximament.
  • 47 BCE

    Formació del relleu

    Formació del relleu
    Fa 47 milions d'anys la Terra s'estabilitza. Els organismes que havien sobreviscut a l'extinció anterior evolucionen, l'atmosfera ja és pareguda a la nostra actual i les plaques tectòniques van formant el relleu. Es creen les muntanyes de l'Himàlaia.
  • 20 BCE

    Terra com la actual

    Terra com la actual
    Fa 20 milions d'anys els continents i oceans ja són com els actuals, l'únic que falta som nosaltres; els humans.
  • 10 BCE

    Homo erectus

    Homo erectus
    Fa 1,5 milions d'anys ja podem presenciar a homos erectus, un pas en l'evolució de l'ésser humà.
  • 9 BCE

    Evolució dels simis

    Evolució dels simis
    Fa 4 milions d'anys els éssers vius ja havien evolucionat fins al simi. A Àfrica va tenir lloc un fenomen en el qual les plaques obriren una gran escletxa i crearen grans muntanyes. A causa d'aquestes muntanyes que fan que no passi la humitat de l'oceà i a la calor es crea un clima sec i el bosc es converteix en sabana. Això produeix que els simis evolucionin i s'internin al continent per buscar menjar. Comencen a caminar sobre dues potes.
  • 7 BCE

    Homo sapiens

    Homo sapiens
    Fa 70 mil anys vam evolucionar fins a Homo sapiens. Com va baixar el nivell del mar, aquests ja van ser capaços de sortir d'Àfrica i anar a Europa i Àsia, on es van reproduir i colonitzar la zona.
  • 4 BCE

    Edat de gel

    Edat de gel
    Fa 40 mil anys va haver-hi un refredament de la Terra, donant com a resultat l'Edat de Gel.
  • 2 BCE

    Fi de la glaciació

    Fi de la glaciació
    Fa 20 mil anys el refredament de la Terra es va aturar i el nivell de la mar va baixar, ja que encara quedava gel als oceans.
    6 mil anys després (fa 14 mil anys), es van invertir els canvis de la glaciació, el que va provocar que es creessin els llacs d'Amèrica del nord.
    Fa 6 mil anys el gel va regressar als pols.
  • 1 CE

    Actualitat

    Actualitat
    Després d'aquest llarg viatge ple de catàstrofes i coincidències hem arribat fins on estem ara.