Ontdekkingsreizigers

  • Period: Jan 1, 1200 to

    Ontdekkingsreizigers

  • Jan 1, 1298

    Marco Polo

    Marco Polo verzamelde informatie over Azië en schreef het op in zijn boek Il Milione. Hij was een Venetiaans handelaar en ontdekkingsreiziger. Met zijn vader Niccolò en oom Maffeo Polo voer hij tussen 1271 en 1295 voor Europa grotendeels onbekende gebieden zoals Perzië, China en Indië.
  • Jan 1, 1434

    Hendrik de Zeevaarder

    Hendrik de Zeevaarder
    Door een oorlog met Arabieren in Noord-Afrika was e aanvoerder van goud uit Afrika gestopt. De Portugezen wilden het toen zelf gaan halen. Onder leiding van prins Hendrik de Zeervaarder zakten ze vanaf 1434 steeds verder af langs de West-Afrikaanse kust.
  • Jan 1, 1488

    Bartholomeus Diaz

    Bartholomeus Diaz
    Bartolomeus Diaz ontdekt de zuidelijkste punt van Afrika. Een storm had hem van de kust weggedreven en toen hij daarna landwaarts koerste, had hij die niet teruggevonden, wat maar een ding kon betekenen. Diaz noemde de zuidpunt van Afrika
    de 'Stormkaap'. Zijn koning vond 'Kaap de Goede Hoop' een passendere naam.
  • Jan 1, 1492

    Columbus

    Columbus
    In 1942 trad Columbus in dienst van de koning van Spanje en zette hij met drie schepen koers naar het westen. Daar ontdekte hij, zonder het zelf te weten, een werelddeel dat in Europa nog onbekend was, Amerika.
  • Nov 1, 1497

    Vasco de Gama

    Vasco de Gama
    Kort na de reis van Columbus slaagde de Portugees ,Vasco de Gama, er wel in de zeeweg naar Indië te vinden. In november 1497 bereikte hij de Indiase havenplaats Calicoet, vanwaar hij terugkeerde met een lading specerijen.
  • Sep 20, 1519

    Fernando Magelhaes

    De Portugees Fernando Magelhaes bewees dat de aarde rond was. Op 20 september 1519 vertrok hij uit spanje met vijf schepen en met de opdracht om via Amerika naar Azie te varen. Na ruim een jaar vond hij bij de zuidpunt van Zuid-Amerika een doorgang naar de Stille Oceaan. Met drie schepen vervolgde Magelhaes de reis naar Azie.
  • Jan 1, 1580

    Koning Filips II

    Koning Filips II
    De Spaanse koning Filips II was vanaf 1580 ook koning van Portugal. Toen hij de andere Europese landen van de winstgevende handel met Oost-Azië probeerde te sluiten, gingen Engelsen, Fransen en Nederlanders zelf opzoek naar een zeeroute. Dat was niet makkelijk, want de Portugezen en Spanjaarden waren met de Nederlanders in oorlog en hun goed bewapende schepen lagen overal op de loer. Ze probeerde dit probleem te omzijlen door een noordelijke route te zoeken
  • Jan Huygen van Linschoten

    Jan Huygen van Linschoten
    Vanaf 1594 zochten verschillende expedities een doorgang via de Noordelijke Ijszee, maar de schepen kwamen niet veder dan het eiland Nova Zembla. De kennis die de Nederlanders nodig hadden voor de route naar Azië kwam van Jan Huygen van Linschoten. Jarenlang was hij in Portugese dienst in India geweest. Bij terugkeer in Nederland had hij een boek uitgegeven over de zeeroutes, kusten en de Aziatische handelspraktijken. De Nederlandse zeelieden en kooplieden deden er hun voordeel mee
  • Cornelis de Houtman

    Cornelis de Houtman
    In 1595 gingen de eerste Nederlandse schepen onder leiding van Cornelis de Houtman langs de zuidelijke route om Afrika naar 'de Oost'. Om de expeditie te betalen hadden negen kooplieden uit Amsterdam een bedrijf opgericht, de 'Compagnie van Verre'. Het Nederlandse bestuur steunde de onderneming door de schenking van 100 kanonnen, om te gebruiken tegen de Portugezen en Spanjaarden.
  • Johan Evertsen

    Op 25 februari 1637 werd Johan Evertsen, na de dood van Marinus Holare, benoemd tot viceadmiraal bij de Admiraliteit van Zeeland.