OL-Historie

  • Period: to

    OL-Historie

  • OL-Athen

    OL-Athen
    De første olympiske lege i den moderne æra fandt sted der, hvor det hele startede for 1500 år siden. Den 6. april 1896 åbnede kong Georg I legene i Athen. Det var Baron Pierre de Coubertins oprindelige idé at legene skulle åbne i Paris i 1900, men Athen blev valgt og datoen rykkede fire år frem. 245 mænd fra 14 lande deltog i 43 discipliner og de fleste deltagere var græske. Rejseudgiften var høj for de fleste atleter, da de var amatører og skulle selv find pengene og få fri fra arbejde. Danmar
  • OL-Paris

    OL-Paris
    Da IOC skulle vælge den næste værtsby råbte Grækenland højt om at de havde en ubestridelig ret til at afholde alle fremtidige OL. IOC brugte den græsk-tyrkiske krig som undskyldning, da de valgte Paris. IOC havde et meget lille budget og derfor koblede sig sammen med Verdensudstillingen. Det var en dårlig idé. OL forgik over syv måneder - fra maj til november - ligesom Verdensudstillingen, som overskygget OL totalt. Tilskuerne mistede overblikket og interessen.
  • OL-London

    OL-London
    For fjerde gang i træk var der problemer med værtsnationen. Rom skulle havde været værtsby, men da Vesuv havde et udbrud var italienerne nødt til at bruge penge andetsteds. London overtog OL 1908. Desværre var byen også vært for en verdensudstilling samme år. Noget som IOC havde lovet at undgå.
  • OL-Los angeles

    OL-Los angeles
    Til trods for den voldsomme verdensomspændende økonomiske krise blev legene afholdt i Los Angeles. IOC gav tilskud til atleterne for at hjælpe dem med rejseomkostningerne og penge til mad. Bidende ironisk var det at legenden Paavo Nurmi blev udelukket fra dette og alle fremtidige OL. Han tidligere modtaget et rejsetilskud til et tysk stævne og IOC forbød ham fra at deltage i OL. De bevogtede deres amatørstatusregler som en rottweiler sit kødben.
  • OL-Rom

    OL-Rom
    For første gang kunne verden følge med i OL i fjernsynet og for første gang fik atleterne en velsignelse af Paven. Dog ikke de ateistiske sovjetter. De vil ikke finde sig i det. Legene blev endnu en ideologisk slåskamp mellem øst og vest med Sovjet hyldet som vinder med 42 guldmedaljer. OL i Rom signallerede tronskift i langdistanceløb. Den finske dominans måtte bøje sig for de østafrikanske løbere der begyndte af vise deres evner. Etiopiens Abebe Bikila vandt maraton i bare fødder. Konkurre
  • OL-Tokyo

    OL-Tokyo
    Nu var det asiens tur til at afholde OL og japanerne brugte 3 milliarder dollars på stadium og transport. Politik? Ja, naturligvis var den eneste selvudtagne deltager med igen. Sydafrika fik ikke nogen invitation og Indonesien og Nordkorea var ligeledes udelukket. På den anden side havde 14 nye lande deres OL-debut i Tokyo. Volleyball og judo var nye sportsgrene og hollænderen Antonius Geesink chokerede alle, ikke mindst judo-gale Japan, ved at vinde den åbne judo disciplin.
  • OL-München

    OL-München
    Den mest triste OL nogensinde. Den israelske hold blev angrebet af terrorister og da det hele var overstået havde 11 atleter, fem terrorister og en politimand mistet livet. Mange foreslog at legene blev aflyst, men IOC valgte, med Israels velsignelse, at fortsætte. Israel trak dog deres hold ud.
  • OL-Barcelona

    OL-Barcelona
    Så sket der. Ingen boykot. Overhovedet. Barcelona var det OL der viste hvad OL kan. Sydafrika var tilbage i flokken og Tyskland deltog som et samlet nation. Afghanistan var med i åbningsceremonien selvom de ikke havde deltagere med. That's the spirit!
    USA stillede med deres "Dream Team" i basketball med blandt andet Magic Johnson og Michael Jordan. De fejrede al modstand til side og vandt stort.
  • OL-Atlanta

    OL-Atlanta
    Grækenland havde håbet på at OL vil vende 'hjem' til Athen 100 år efter de første moderne olympiske lege, men der var tvivl om Grækenlands bud. Atlanta gav modstanderne af kommercialisme meget mere at råbe op om. Trods tragedien var legene spændende fra en sportens vinkel. Muhammed Ali tændte den olympiske flamme og amerikaneren Michael Johnson satte verdensrekord i 200 meter - 19,32 sekunder - og vandt også guld i 400 m.
  • OL-Sydney

    OL-Sydney
    'Den bedste OL nogensinde' sagde mange om legene i Sydney. Den australske by fik legene på grund af mange forskellige kvaliteter, men ikke mindst fordi de understregede miljøet. Politik var nu officielt erstattet af doping som det store samtaleemne og blandt andet blev de bulgarske og rumænske vægtløftningshold straffet for doping. Vægtløfterne fra begge lande blev sendt hjem.