Grunnlova 256 256 s

Norge 1814

  • Karl Johan

    Karl Johan
    En av Napoleons generaler, Jean-Baptiste Bearnadotte, velges som Sveriges nye konge, da tronfølger Kristian August døde under en militærøvelse. Han ble senere viktig i kampen om Norges selvstendighet.
  • Kielfreden, Norge gis til Sverige

    Kielfreden, Norge gis til Sverige
    Danske Kong Fredrik 6. bytter, under sterkt press, side i konflikten, og slutter seg til den Napoleonfiendtlige siden. I fredstraktaten han underskrev inngikk det at Norge skulle avgis fra Danmark til Sverige
  • Nasjonalistisk propaganda

    Nasjonalistisk propaganda
    Etter at kronprins Kristian Fredrik fikk beskjed om traktaten som ble underskrevet i Kiel, nektet han å følge ordrene om å gi fra seg makta, og begynte å reise rundt i landet for å overtale folk til å slutte seg til motstanden mot avtalen. Han fikk folk både med og mot seg på veien fra Christiania til Trondheim.
  • Stormannsmøtet

    Stormannsmøtet
    Kristian Fredrik innkaller til stormannsmøte på Eidsvoll for å diskutere den politiske situasjonen, og hva som bør gjøres. Det ble uenighet om hva en burde gjøre, men til slutt fattet de enighet rundt at det skulle lages en Grunnlov, inspirert av den franske og amerikanske.
  • Riksforsamlingen

    Riksforsamlingen
    Riksforsamlingen ble etterhvert delt delt opp i to grupper ut ifra hva de mente, selvstendighetspartiet og unionspartiet. Av de 112 som møtte tilhørte flesteparten av disse selvstendighetspartiet. Disse ønsket en selvstendig, norsk stat, mens unionspartiet ville gå i union med Sverige.
  • Grunnloven

    Grunnloven
    Hovedoppgaven til riksforsamlingen var vedtaket av landets grunnlov. Førsteutkastet ble lagt frem 1. mai av en egen komité, som hentet mye inspirasjon fra de amerikanske og franske grunnlovene, og slo fast at Norge skulle være en selvstendig stat. Grunnloven ble vedtatt 17. mai, og Kristian Fredrik ble valgt som konge.
  • Period: to

    Selvstendig stat

    Norge er selvstendig stat, fra grunnloven vedtas og til Sverige invaderer i juli.
  • Krig mot Sverige

    Krig mot Sverige
    Karl Johan godtok ikke grunnloven, og slo hardt ned på det han omtalte som opprør. Den 26. juli angrep han Norge med nesten dobbelt så mange menn, og knuste motstanden. Svenskene var sterke og erfarne etter krigene mot Napoleon, og Norge ble lett match. Våpenhvile ble innført 5. august.
  • Mossekonvensjonen

    Mossekonvensjonen
    Her godkjente Karl Johan grunnloven som ble skrevet på Eidsvoll 1814, men endret slik at det passet med en union med Sverige, og ikke lenge etter forlot en underlegen Kristian Fredrik Norge.
  • Nytt Storting og grunnlov

    Nytt Storting og grunnlov
    1. november ble en revidert grunnlov vedtatt, som inneholdt endringer tilpasset en union med Sverige. I forkant var også Karl 13. valgt til konge, samt nytt Storting. Som vi ser skjer det utrolig mye iløpet av noen ganske få måneder.