Middelalderen i Europa

  • 300

    Kristning av Europa

    Kristendommen ble offisiell stats religion i Romerriket på 300-tallet. Religion rakka akkurat å får fotfeste før Vestromerriket gikk under. Ikke bare den Romerske, men også den Germanske befolkningen konverterte til kristendommen.
  • 400

    Germansk folkevandring

    Da strømmet en rekke germanske folkeslag inn over Romerrikets grenser, og det vestromerske riket gikk under.
  • 400

    Frankerne

    Frankerne var et forbund av germansk stammer som opprinnelig kom fra Nord-Tyskland. De skapte et stor vesteuropeisk rike som igjen ble utgangspunktet for dannelsen av Frankrike.
  • 590

    Pavekriken

    Biskopen av Roma gjorde etter hvert krav på å ha en særstilling, og gradvis ble han i Vest-Europa anerkjent som den øverste leder av kriken. Han ble kjent som Gregor den første, og la grunnlag for middelalderens pavedømmet, fra 590 til 604.
  • 751

    Karl den store

    I 751 ble hushovmesteren Karolingeren Pipin den lille kronet til frankerkonge. Paven gjorde Pipin til "konge av Guds nåde". På grunn av dette ble pavekirken og frankerne venner og allierte.
  • 800

    Vikingetiden

    Tiden fra ca. 800 til godt ut på 1000-tallet er preget av et skandinaviske plyndrede. Vikingetiden er det vanligste betegnelsen på denne utviklingen.
  • 843

    Tredeling av det Frankiske rike

    I 843 Ludvig den frommes ( sønn av Karl den store) sønner en avtale der riket ble delt i 3: et vestfrankisk rike, et midtrike og et østfrankiskrike. Det vestfrankiske riket dannet grunnlaget for Frankrike, det østfrankiske riket ble en forløper for Tyskland, og midtriket gikk i oppløsning, og etter hvert ble kapret av Franke og Tyske hærer.
  • 865

    Harald Hårfagre

    Harald Hårfagre samlet Norge til et land i 865
  • 1015

    Olav den hellige

    Olav Haraldsson ble kjent som kristningskongen i Norge. Han styrte Norge strengt, og alle som nektet å konvertere til kristendom drepte han, eller jaget de ut av landet. Det aggressive kristningsprogrammet bidro til hans fall. Han ble drept i slaget på Stiklestad i år 1030.
    Han fikk helgen status av kriken, på grunn av at kroppen hans fortsatt var i takt 12 måneder etter hans død.
  • 1096

    Korstogene

    I 1096 gikk det første av flere korstog, der nærmere 100 000 deltakere hadde som mål å erobre Jerusalem, fra muslimsk styre. Da korstoghæren kom fram til Jerusalem i 1098, hadde de fleste mistet livet i kamp, til tross for dette klarte de å erobre Jerusalem. Det gikk voldelig for seg, og de aller flest jødene og muslimene ble henrettet.
  • 1300

    Svartedauen

    Svartedauden var en byllepest som herjet i verden på 1300-tallet. Den fikk sitt navn fra den blå-svarte hudfargen som folk fikk i de siste stadiene av sykdommen. Mange millioner mennesker mistet livet på grunn av pesten.
  • 1315

    Hungersnød

    Til tross for alle forbedringene i jordbruket var det mot slutten av 1200-tallet mange tegn på at folketallet vokste rakere enn tilgangen til mat. En av grunnene til at det nå ble vanskeligere å skaffe mat nok til alle, var at det gunstige klimaet ble avløst av lange perioder med lave temperaturer og mye nedbør. I tiåret 1315-25 førte uår og hungersnød til at millioner av mennesker mistet livet.
  • 1319

    Union

    I 1310 innledes unionsperioden i norsk historie, og den skulle vare helt til 1905.
    Union med Sverige: 1319
    Kalmarunionen: 1397
  • 1420

    Hundreårskrigen

    Den engelske kongen Edvard den 3., ønsket den franske kronen. Det førte til at han var nødt til å komme i konflikt med andre som ønsket å overta tronen.
    Krigen gikk hardt for seg, og i 1420 så det ut til at hele Frankrike kom til å bli okkupert. Krigen endte i 1453 med at England måtte nøye seg med et lite område rundt Calais i det nordvestlige Frankrike.
  • 1453

    Østromerrikets fall

    I løpet av 1000-tallet kom riket over på defensiven og ble varig svekket. Det militære systemet raknet. Keiseren klarte ikke i lengden å demme opp for godseiere.