Middelalder i Europa tidslinje Sigrid

  • 400

    Folkevandringstida

    Folkevandringstida
    En rekke germanske folkeslag strømmet over Romerrikets grenser. De gikk inn i Vestromerriket og riket gikk under. Det sentralasiatiske rytterfolket hunerne truet fra øst, og germanerne måtte flykte. Frankere, alemannerne, gotere, burgundere, Vandalene osv. vandret sørover og vestover i Europa. Alemannerne og frankerne tok kontoll over de nordlige delene av dem romerske provinsen Gallia. Vandalene fortsatte til Spania også til Nord-Afrika. Vestgoterne plyndret Roma.
  • 476

    Vestromerrikets fall

    Vestromerrikets fall
    Vestromerrikets fall på grunn av lave skatteinntekter og hunernes angrep mot goterne markerte starten på middelalderen.
  • 500

    Pavedømme

    Pavedømme
    Biskoper blir til paver og de oppretter mange kloster rundt om i Europa. Denne perioden er kjent som det bysantiske, frankiske og østgotiske pavedømme. Pavedømmet befesta sine territorale krav på den italienske halvøya og områdene ble kalt Pavestatene.
  • 570

    Muhammed blir født

    Muhammed blir født
    Profeten Muhammed blir født. Han var grunnleggeren av Islam. Muslimene mener Gud talte til menneskene gjennom Muhammad og ser han som den siste i en rekke av profeter. Muhammad var en inspirert forkynner, en stor politiker og hærfører.
  • 700

    Muslimsk invasjon

    Muslimsk invasjon
    Muslimske armeer som var ledet av profeten Muhammeds etterfølgere invaderte områder langs Middelhavets sørkyst. De beseiret og tok over det meste av dagens Spania og Portugal.
  • 700

    Jordbruket utvikles

    Jordbruket utvikles
    Jordbruket ble utviklet enormt. Det var lenge overproduksjon i samfunnet folk var vant til at de hadde mye ressurser og at prisene var lave. Overproduksjonen førte til at det ble dårligere kvalitet på det som ble dyrket på grunn av at jorden ble slitt. Folk ble syke og det ble få friske bønder.
    For å overleve startet de et treskiftsbruk som betyr at de sådde på 2 av 3 jorder slik at flere av jordene ble brukt. Dette førte til jorder med kvalitetsvarer.
  • 800

    Karl den store blir keiser

    Karl den store blir keiser
    Karl den store erobrer land. Hans tropper sloss mot muslimene i Spania og forskjøv rikets grenser et stykke sørover. Han truet paven i Italia. Det ble opprør mot pave Leo 3 i Roma. Han ble fengslet, men befridd igjen. Karl hjalp Leo og derfor ga Leo han keiserkrone og Karl ble keiser.
  • 835

    Vikinger invaderer

    Vikinger invaderer
    Vikinger fra de skandinaviske landene (Danmark, Norge og Sverige) begynner å invadere Nord-Europa.
  • 1000

    Føydalismen

    Føydalismen
    Føydalismen var en måte å forklare samfunnsformen i middelalderens vestlige Europa med ulike nivå. Nederst fantes ufrie bønder, så kom frimenn og håndverkere, deretter vasall og øverst kronvasall. Disse nivåene skulle hjelpe hverandre ved at bøndene ga jord til kronvasall og kronvasall skulle gi bøndene beskyttelse.
  • 1030

    Slaget på Stiklestad

    Slaget på Stiklestad
    Slaget er et av de mest kjente i Norge. Kong Olav Haraldsson ble drept av en trøndersk bondehær. Det ble i ettertid skjedd undre og uforklarlige ting der han døde noe som ga han kallenavnet "den hellige".
  • 1100

    Korstogene

    Korstogene
    Korstog er en rekke krigstokt som skjedde i middelalderen. Korstogene hadde i hensikt å spre katolsk kristendom. De ville også verne den mot hedninger, kjettere eller muslimer. Det var kriger mellom kristne og muslimer for å sikre de kristnes kontroll over hellige steder fra bibelen som Jerusalem.
  • 1200

    Det ble opprettet stenderforsamling

    Det ble opprettet stenderforsamling
    Fyrstene møtte representanter fra geistlighet, adel og borgere. Disse forsamlingene vedtok skatter og avgifter som gav fyrstene inntekter til å erstatte adelens riddere med leiehærer.
  • 1300

    Svartedauden

    Svartedauden
    svartedauden var en byllepest som rammet hele Europa. Det var en pandemi der 60% av Europas befolkning døde (50 av 80 millioner). I Europa ble svartedauden først registrert ved handelshavnen Kaffa på Krim. Symptomene var frysninger, forvirring og vondt i mage og spredde seg ved dråpesmitte. På denne tiden fantes det ikke noe behandling, derfor mistet mennesker livet bare få dager etter de fikk det. Pesten herjet fra 1347-1353.
  • 1337

    Hundreårskrigen starter

    Hundreårskrigen starter
    Hundreårskrigen mellom England og Frankrike starter. Krigen startet med at den franske kongen Karl IV ikke fikk arving. Dette ga den engelske kongen, Edvard III som hadde arverett på den franske tronen en grunn til å starte krig. I tillegg kontrollerte den engelske kronen store landområder i Gascogne.
  • 1500

    Reformasjon

    Reformasjon
    Den katolske kirken mistet sitt monopol på religion. Europa hadde i en lang periode fokus på ekspansjon i form av handel og kolonisering i store deler av verden. Føydalsystemet funket ikke lengre og nye samfunnsstrukturer vokste fram der kongen fikk mer makt og adelen mindre. Renessansen kommer.