Middelalder i Europa, Sondre Finanger Svenning

  • 400

    folkevandringstiden

    folkevandringstiden
    iløpet av de 200 årene gikk noen germanske folkeslag mot det vest romerske riket. ifra øst var det trusler fra asiatiske folkegrupper (hunerne), og mange ulike folkegrupper la ut på vandring sør og vest i Europa der de ulike folkegruppene etter hvert grunnla kongeriker i det som hadde vært det vest romerske riket. folkevandringene også bidro til at kulturer ble blandet fra de forskjellige folkeslagene. dette førte til uro og nedgang i folketall.
  • 500

    Føydalismen

    Føydalismen
    føydalismen var et samfunnssystem som var typisk for Frankrike og Tyskland, men vi ser også at hovedtrekkene også finnes i resten av Europa. Føydalismen går utpå at bønder søkte beskyttelse fra godseiere, mot at de ga fra seg jorden sin. De leide deretter jorden sin tilbake og utførte arbeid for godseieren, og ble i prinsippet slaver. bønder satt trygt fordi godseierne kastet de ikke ut siden de trengte dem.
  • 800

    karl den store krones til keiser

    karl den store krones til keiser
    karl var sønn av pipin den lille, som ble kronet til konge i år 751. karl skulle bli den største av karolingiske franker kongene, og han ble etter hvert keiser. Karl den store erobret deler av spania, italia og videre også ungarn, slovenia og krotia, og samt deler av tyskland. totalt erobret han et omerådet på størrelse av romerriket. Karl den store ble kronet som keiser i år 800 fordi han hjalp pave leo ut av fengsel, når leo ble pave igjen så gjorde han karl til keiser helt uventet for karl.
  • 1000

    befolkningsvekst i Europa

    befolkningsvekst i Europa
    i mellom år 1000 og år 1300 var det en stor økning med befolkning og mat produksjon i vest Europa. mange land hadde mer enn en fordobling i innbygger tall i løpet av den perioden. Noe av årsaken var at det ikke var noe alvorlig pest eller sykdommer, og mer fredelige forhold til andre befolkningsgrupper. befolkningsveksten gjorde at flere flyttet inn til byene, og det var stor framgang i jordbruket som gjorde at de klarte og forsyne byene med nok mat.
  • 1100

    Korstogene begynner

    Korstogene begynner
    det første korstoget var i 1096 der 100.000 deltagere reiste mot Jerusalem i håp om å gjenerobre Jerusalem. de reiste fra Europa, og underveis etablerte de hærstyrkene små korsfarerstater i midtøsten. de delte ut jordeiendommer til krigsherrene. De tok også kontroll over viktige havnebyer i midtøsten. Etter 2 år nådde de Jerusalem, men de fleste som var med fra starten hadde dødd på reisen eller snudd underveis, de klarte uansett å ta over Jerusalem fordi islamske herskere var i strid
  • 1145

    Saladin

    Saladin
    Saladin var en muslimsk hærfører og en sultaner. han samlet Egypt, Syria og andre deler av Midtøsten til ett rike. Med det så la han grunnlaget for seier mot kristne inntrengere, og seiret mot det kristne kongedømme rundt Jerusalem i 1187. Når Saladin klarte å stå imot sjokkerte det hele kristne Europa.
  • 1200

    Korstogenes virkninger

    Korstogenes virkninger
    det muslimske folkeslagene sto imot de europeiske folkeslagene som gjorde at de ikke klarte å erobre alle kystbyer, men korstogene satte spor etter seg siden det var veldig brutalt, som førte til motsetninger og fiendskap i religioner. For vest europa ga korstogene kunnskap om den østlige verden som var bedre utviklet innen filosofi og teknologi. noen eksempler er vindmøller, vanning systemer, produksjon av papir, bomull, sukker og pasta. Dette la grunnlaget for økonomisk vekst i europa.
  • 1300

    Uår og hungersnød

    Uår og hungersnød
    befolkningsveksten var raskere enn tilgang på mat. i den perioden var hester og landbruksredskaper for dyre for vanlige folk, og mange fikk tilgang til dårlig jord som ga veldig små avlinger. dette førte til mindre jord per innbygger som gjorde at godseierne krevde større avgifter og mere arbeidsplikt. det ble flere som måtte konkurrere om jobbene, som gjorde at fattige folk aksepterte dårlig lønn, og hardt arbeid. lavere temperatur og mere nedbør ga dårlige avling i perioden 1315-1325.
  • 1337

    100 års krigen

    100 års krigen
    100 års krigen startet med den engelske kongen edwardt den 3, som ville bli fransk konge. han var lensherre i et fransk, og hadde en mor som var av fransk kongeslekt. engelsk mennene hadde et ønske om å bli den ledende makten av Europa. på grunn av dette var det en krig mellom engelske og franske tropper. krigen varte så lenge, fordi overklassen fikk inntekter av å selge krigstjenester etter svartedauden. krigen sluttet 1453, og England fikk bare ett lite område i den nordlige Frankrike.
  • 1347

    Svartedauden

    Svartedauden
    Svartedauden var en pest som herjet over hele verden. Den smittet ikke bare mellom mennesker, men også svart rotter. Resultatet av et loppebitt, førte til at 2 av 3 personer døde. folk tror pesten kom til europa fra mongolske soldater som angrep en by som het feodosija ved svartehavet i 1347. det var rotter og lopper som spredte denne pesten utover hele europa i de neste 3 år. de mener at halvparten av europeiske mennesker døde av svartedauden.
  • 1353

    Tiden etter svartedauden

    Tiden etter svartedauden
    mange millioner mistet livet under svartedauden. det gjorde at det var mere jord og eiendom tilgjengelig for de som overlevde. det var vanskeligere for godseierne å leie ut jorden sin, siden bønder og leilendinger kunne bare flytte seg til områder med ledig jord. dette gjorde at den makten som gjaldt under føydalismen var vanskelig å opprettholde nå siden bønder kunne bli sjølforsynt. dette medførte økte lønninger, utvikling av teknologi, skip og våpen som ga økonomisk og sosial vekst.
  • 1412

    Jeanne D´arc (Jomfruen fra Orleans)

    Jeanne D´arc (Jomfruen fra Orleans)
    fra en fattig fransk bonde familie i Frankrike som i ung alder fikk åpenbaringen sendt av gud. budskapet var at hun skulle lede en fransk hær og drive engelsk mennene ut av landet. 16 år gammel klarte hun å lede en hær som slo de engelske styrkene i byen orleans i 1429. hun ble tatt til fange, og overlevert til engelsk mennene og dømt til å bli brent på bålet siden de trodde hu var heks. I 1455 ble hun frikjent og i 1920 ble hun erklært som helgen i den katolske kirke.