Manligt & kvinligt före kristus

By NNoora
  • 333

    Alexander den store

    Alexander var bara 20 år men redan skicklig ledare. Han är en av världshistoriens mest berömda fältherrar och kallas Alexander den store. I en serie fältslag besegrade han perserna. Slagen är markerade på kartan. Årtalet 333 f.kr är lättast att komma ihåg. Storstäderna Babylon, Susa och persepolis erövrades. Grekerna tog perserkungens samlade skatter, massor av guld och silver.
  • 400

    Sparta

    Pojken fick lära sig att frysa och vara hungrig och törstig utan att klaga. Flickorna skulle uppfostras till starka och friska mammor, som kunde föda starka pojkar som passade till elitsoldater.
  • 401

    Uppfostran till soldat

    Medans en spartansk fader låg i militärläger hade modern ensam ansvar för barnen. När en pojke fyllt sju fick han inte längre vara hemma hos sin mor. Han fördes till ett läger som både var skola och militärförläggning. Hon skulle vara beredd att få sin son bland de stupade. Efter ett fältslag bars de döda hem liggande på skölderna. "kom hellre hem på sköld än utan sköld" ska en mor ha sagt till sin son.
  • 401

    Flickorna - starka och självständiga.

    De spartanska flickorna lärde sig liksom pojkarna läsa , skriva , spela lyra , flöjt och sjunga i kör. Så var det inte i Aten, där fick fick flickorna inte heller lika mycket mat som pojkarna. Flickorna i sparta åt samma mat som pojkarna och de tränade löpning , kastade diskud och spjut och lärde sig brottas. Flickorna uppfostras till starka och friska mammor som kunde föda starka pojkar som passade till elistsoldater.
  • 430

    Aten

    Kvinnan skulle vara hemma och sköta allt hushåll som till ex. Kontrollera att brödsäden i förråden är torr och vinet hålls kallt. Männen skulle vara ute och jaga.
  • 500

    Demokratin

    Dom som var med i folkförsamlingen var Atenarna. Alla fria män som var över 20 år som var födda i staden hade rätt att vara med. Bönder som ville vara med folkförsamligens möten måste gå eller rida in från landsbygden. Kvinnor fick inte rösta.
  • Jan 1, 700

    Läslära för grekiska barn

    Med hjälp av Lliaden och Odysseen lärde sig grekiska barn att läsa. De som aldrig lärde sig läsa visste iallafall vad böckerna handlade om. Det var mycket vanligare då än nu att människor berättade långa historier för varandra. Historier som det tog flera kvällar att berätta.
  • Jan 1, 750

    Perserna tränger västerut

    Åren 750-550 f.kr. slog sig greker ner runt Medelhavets kuster. Men gerkerna skapade inget stort rike. Kolonierna blev små stadsstater i det grekiska moderlandet. i öster skapade perserna kring 550 f.kr. ett jätte rike genom att erövra det ena området efter det andra. från Egypten i sydväst till Indien i öster.
  • Jan 1, 776

    Olympiska spelen

    Kvinnorna fick inte vara med i tävlingarna och enligt lag fick de inte ens komma in på åskådarplats. Det berättas att en kvinna tog på sig manskläder och smög sig in för att kunna se sin son tävla. När sonen segrade i brottning, blev hon så upphetsad att hon ropade högt. Den ljusa rösten förrådde henne och hon greps och skulle enligt lagen ha dömts till döden, men benådades.Hon var ju mor till en olympisk segrare. Männen skulle kämpa sig upp till slutspel.
  • Jordbruk och handel

    Kring år 2000 f.kr. var Kreta en rik ö. Bönderna skördade fikon,oliver och vete. Handelsmän från Kreta seglade till Cypern och köpte koppar. De sålde olivolja , keramik och tyg till fenicien och typ till Egypten. Arkeologerna har hittat lertavlor med en skrift som berättar om varor som handelsmännen har köpt och sålt.