Lise  meitner

Lise Meitner - (Λίζε Μάιτνερ)

  • Period: to

    Λίζε Μάιτνερ

    Η φυσικός που δεν έχασε την ανθρωπιά της
  • Γέννηση της Λίζε Μάιτνερ

    Γέννηση της Λίζε Μάιτνερ
    Γεννήθηκε στην Βιέννη της Αυστρίας από γονείς εβραϊκής καταγωγής. Ήταν το 3ο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας.
    Ο πατέρας της ήταν ευκατάστατος δικηγόρος και η μητέρα της της καλλιέργησε την αγάπη για την μουσική. Από μικρή ηλικία εκδήλωσε την κλίση της προς τα Μαθηματικά και τη Φυσική. Οι γονείς της προσέλαβαν κατ' οίκον δασκάλους (μιας και στην Αυστρία εκείνη την εποχή δεν προετοίμαζαν τα κορίτσια για το Πανεπιστήμιο)
  • Εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης

    Εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης
    με καθηγητή τον Λούντβιχ Μπόλτσμαν (Boltzmann)
  • Αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο

    Αποφοίτησε με διδακτορικό στη Φυσική. Το πρώτο διδακτορικό που απένειμε το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο σε γυναίκα.
  • Γνωριμία με τον Όττο Χάν (Otto Hahn)

    Γνωριμία με τον Όττο Χάν (Otto Hahn)
    Μετακομίζει στο Βερολίνο θέλοντας να παρακολουθήσει τα μαθήματα που παρέδιδε ο Μαξ Πλάνκ. Εκεί γνωρίζεται με τον χημικό Όττο Χάν ο οποίος έγινε ο σημαντικότερος συνεργάτης της. Η συνεργασία τους είχε πολλά εμπόδια. Το Πανεπιστήμιο δεν επέτρεπε σε γυναίκες να καταλαμβάνουν επίσημες θέσεις. Εργαζόταν σ' ένα ξυλουργείο στο υπόγειο του Πανεπιστημίου....
  • Στο ίδρυμα Kaiser Wilhelm Gessellschaft

    Η Μέιτνερ και ο Χάν μεταφέρονται στο Ινστιτούτο Χημείας Kaiser Wilhelm Gessellschaft για να μελετήσουν την ραδιενέργεια - ένα συναρπαστικό πεδίο για τους επιστήμονες της εποχής . Επικεφαλής του τμήματος Φυσικοχημείας ήταν ο Φριτς Χάμπερ. Ο Χαν ανέλαβε το ίδρυμα ραδιοακτινοβολίας και αργότερα το 1918 η Μέιτνερ ανέλαβε το τμήμα φυσικής ραδιοακτινοβολίας στο ίδιο ινστιτούτο
  • Ανακάλυψη του πρωτακτίνιου

    Η συνεργασία με τον Όττο Χαν ήταν και η αιτία της ανακάλυψης του στοιχείου πρωτακτίνιου. Για την ανακάλυψη αυτή τιμήθηκε με το "Μετάλλιο Λάιμπνιτς" από την Ακαδημία Επιστημών του Βερολίνου.
  • Καταλαμβάνει την έδρα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου

    Η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε έδρα στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο
  • Καταξίωση στην Ακαδημαϊκή κοινότητα

    Καταξίωση στην Ακαδημαϊκή κοινότητα
    Η αποφασιστικότητα και η διάνοια την οδήγησαν σε μια θέση σεβασμού μεταξύ των ακαδημαϊκών. Την δεκαετία του '30 θεωρήθηκε μια από τις σημαντικότερες γερμανικές πυρηνικές επιστήμονες.
  • Οι Ναζί στην εξουσία

    Όταν οι Ναζί κατέλαβαν την εξουσία, σχεδόν όλοι οι συνεργάτες της Μάιτνερ έχοντας εβραϊκή καταγωγή αναγκάζονται να παραιτηθούν, να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, να διαφύγουν στο εξωτερικό. Η Μάιτνερ προστατεύεται για κάποιο διάστημα λόγω της αυστριακής της υπηκοότητας. Απολύεται όμως από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, της απαγορεύεται να μιλά σε συνέδρια και σχεδόν διαγράφηκε από τις επίσημες λίστες των επιστημών. Οι κοινές ανακαλύψεις της με τον Χαν αποδόθηκαν μόνο σ' αυτόν.
  • Έρευνα με ένα απρόσμενο αποτέλεσμα

    Αναλαμβάνει ως επικεφαλής του τμήματος Φυσικής του ιντιτούτου Kaiser Wilhelm στο Βερολίνο, μαζί με τον Χαν που ήταν διευθυντής του ινστιτούτου το ερευνητικό πρόγραμμα "transuranium research". Η έρευνα αυτή είχε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα : την ανακάλυψη της πυρηνικής σχάσης βαρέων πυρήνων
  • Απόδραση από την Ναζιστική Γερμανία

    Με την βοήθεια ενός Δανού χημικού ονόματι Dirk Coster καταφέρνει να αποδράσει μέσω Ολλανδίας στην Σουηδία. Ανταλλάσσει επιστολές με τον Χαν σχετικά με την ραδιενεργή διάσπαση του ουρανίου και καταλαβαίνει κάτι που δεν κατάλαβε ο Χαν ότι δηλαδή "το ουράνιο υπέστη πυρηνική σχάση χωρίζοντας στα μισά και απελευθερώνοντας ένα μέρος του τεράστιου αποθέματος πυρηνικής ενέργειας"
  • Σχάση βαρέων πυρήνων

    Ο Otto Hahn και ο Fritz Strassmann παρατηρούν σχάση ουρανίου, αλλά δεν ερμηνεύουν αυτά τα αποτελέσματα. Οι Lise Meitner και Otto Frisch καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα ουρανίου χωρίζονται στα μισά και απελευθερώνουν μεγάλη ενέργεια.
    Τον Δεκέμβριο του 1938 ανακοινώνεται η ανακάλυψη της "σχάσης βαρέων πυρήνων" (6 μήνες μετά την διαφυγή της Μέιτνερ)
  • Πυρηνική διάσπαση

    Η Μάιτνερ ήταν η πρώτη που αντιλήφθηκε τα τρομακτικά ποσά ενέργειας που απελευθέρωνε η πυρηνική διάσπαση. Ο Χαν διαφωνούσε μ' αυτό. Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε έντονη κινητικότητα. Ξεσπά ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος. Η επιστολή του Αϊνστάιν προς τον Πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ σχετικά με την προσοχή τους στο θέμα, θα είναι το έναυσμα για το "Σχέδιο Μανχάταν" . Η Μάιτνερ αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ερευνητική ομάδα λέγοντας: "Εγώ δεν έχω καμιά σχέση με βόμβες¨!
  • Νόμπελ Χημείας στον Όττο Χαν

    Μεταπολεμικά η Μάιτνερ επέπληξε τόσο τον Χαν στον οποίο απονεμήθηκε το Νόμπελ Χημείας το 1944. όσο και όλους τους Γερμανούς επιστήμονες που δεν αντιτάθηκαν στο καθεστώς του Χίτλερ.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ισότιμοι συνεργάτες με τον Χαν για πάνω από 30 χρόνια
  • Αποκτά σουηδική υπηκοότητα και της απονέμεται το Βραβείο του ιδρύματος Μάξ Πλάνκ

  • Μετακόμιση στην Αγγλία

    Μετακόμιση στην Αγγλία
    Μετακομίζει στην Αγγλία ώστε να βρίσκεται κοντά στον ανηψιό της Όττο Φριτς, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ
  • Απονομή Βραβείου "Ενρίκο Φέρμι"

    Το 1966 της απονέμεται το Βραβείο "Ενρίκο Φέρμι" της Αμερικανικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (μαζί με τους Χαν και Στράσμαν). Ήταν η πρώτη γυναίκα στην οποία δινόταν αυτό το βραβείο
  • Απεβίωσε

    Απεβίωσε
    Απεβίωσε λίγο πριν γιορτάσει τα 90ά της γενέθλια. Ο τάφος της βρίσκεται στο Χάμπσαϊρ της νότιας Αγγλίας,