Baixa (9)

La història del feminisme

  • Declaració dels drets de la dona

    Declaració dels drets de la dona
    PRIMERA ONADA: ELS DRETS DE LA DONA
    El 1789 van declarar la declaració dels drets de l'home (exclusivament els dels homes). Des d'aquell moment les dones van començar a ser conscients de l'opressió que patien, i van decidir lluitar contra ella. Per això Olympe de Gouges va començar a lluitar, i el 1791 es van declarar els drets de la dona. Olympe de Gouges va ser guillotinada tres anys després per defensar els drets de la dona.
  • La primera derrota

    PRIMERA ONADA: ELS DRETS DE LA DONA
    Mary Wollstonecraft va dir que la diferència d'igualtat entre home i dona no era una cosa natural sinó cultural. Com a resposta a això es van excloure a les dones de drets polítics i es va prohibir que es reunissin més de 5 dones al carrer a més moltes van anar a la presó per la seva manera de pensar. I el 1800 el Codi Napoleó va imposar que cada dona estava obligada a fer cas al seu marit.
  • Declaració de Seneca Falls

    Declaració de Seneca Falls
    SEGONA ONADA: LES SUFRAGISTES
    Seneca Falls va ser la primera convenció feminista estatunidenca. Gràcies a la firma de 68 dones i 32 homes es va aprovar la declaració de Seneca falls on es reivindicava la igualtat de drets civils incloent el dret a votar i a l'educació.
  • Ladies Petition

    Ladies Petition
    SEGONA ONADA: LES SUFRAGISTES
    Després d'haver set ignorades en la seva petició pel sufragisme femení, les dones angleses ho van tornar a intentar. Emily Davies i Elizabeth Garret Anderson van redactar Ladies Petition, la primera petició massiva a vot. Va ser recolzada amb 1.499 firmes. Ladies Petition va ser rebutjada.
  • Period: to

    Sufragi femení

    SEGONA ONADA: LES SUFRAGISTES
    El primer país a aprovar el dret a vot de les dones va ser nova Zelanda el setembre del 1893. Després Austràlia el 1902, Finlàndia el 1906 i Rússia el 1917. El Regne Unit va acceptar el sufragisme com "agraïment a la feina de les dones durant la Primera Guerra Mundial". El 1920 els Estats Units va aprovar el dret a vot a dones blanques i va aparèixer a Espanya el 1931.
  • El segon sexe

    El segon sexe
    TERCERA ONADA: EL SEGON SEXE
    Simone de Beauvoir, va publicar el segon sexe, un estudi que explicava les condicions en les quals vivien les dones, en el que deia que els rols de gènere no és res biològic, és alguna cosa que es va formant a mesura que vas fent una sèrie d'actes que estan associats a un sexe determinat.
  • Feminisme liberal i radical

    TERCERA ONADA: EL SEGON SEXE
    Durant la tercera onada, van aparèixer dues branques del feminisme.
    El feminisme liberal, que deia que s'han d'imposar mesures per aconseguir la igualtat des del punt en què està ara la societat.
    El feminisme radical, que diu que hem de tallar el problema des de l'arrel, El patriarcat imposat pels homes.
  • Producció literària feminista

    Producció literària feminista
    TERCERA ONADA: EL SEGON SEXE
    Als anys 60-70 va haver-hi molta producció literària sobre el moviment. Es van crear revistes com Ms. Magazine en les que incloïen la teoria queer, l'antiracisme, la teoria postcolonial (teoria que estudia les relacions de gens com a construccions socials, la desnaturalització del poder masculinitzant i les jerarquies del gènere) i la visió positiva de la sexualitat.
  • #meToo

    QUARTA ONADA: EL FEMINISME EN EL SEGLE XXl
    Aquest moviment que va aparèixer per denunciar a través de les xarxes les situacions que moltes dones pateixen com per exemple: acusament sexual, violacions...
  • Manifestació 8M

    Manifestació 8M
    QUARTA ONADA: EL FEMINISME EN EL SEGLE XXl
    La manifestació del 8M es fa cada any per celebrar tot el que s'ha aconseguit al llarg dels anys i per dir i denunciar que se seguirà lluitant perquè encara queden moltes coses per fer. Una manifestació important va ser la del 2018, ja que es va organitzar una vaga internacional a totes les dones.