La Guerra Freda

  • Conferència Ialta

    Conferència Ialta
    La Conferència de Ialta va ser una reunió dels principals líders dels Aliats de la Segona Guerra Mundial que tingué lloc entre el 4 de febrer i l'11 de febrer de 1945 a Ialta (Ucraïna), concretament al palau de Livàdia. Junt amb la Conferència de Teheran, va ser l'única vegada que es van reunir Roosevelt, Stalin i Churchill, els tres grans líders aliats dels Estats Units, la Unió Soviètica i l'imperi Britànic respectivament.
  • Conferència San Francisco

    Conferència San Francisco
    La Conferència de les Nacions Unides sobre Organització Internacional més coneguda com la Conferència de San Francisco, va ser una convenció de delegats de 50 nacions aliades durant la Segona Guerra Mundial, que va tenir lloc del 25 d'abril de 1945 al 26 de juny de 1945 a Sant Francisco, Estats Units. En aquesta convenció, els delegats van examinar i van reescriure els acords de Dumbarton Oaks.
  • Conferència de Potsdam

    Conferència de Potsdam
    La conferència de Potsdam va ser una reunió duta a terme a Potsdam, Alemanya. Els participants van ser la Unió Soviètica, el Regne Unit i els Estats Units, els més poderosos dels aliats que van derrotar les potències de l'Eix en la Segona Guerra Mundial. Es va acordar com administrarien Alemanya. Els objectius de la conferència també incloïen l'establiment d'un ordre de postguerra, assumptes relacionats amb tractats de pau i l'estudi dels efectes de la guerra.
  • Doctrina Truman

    Doctrina Truman
    La Doctrina Truman establia que els Estats Units podien donar suport a "persones lliures que estan resistint els intents de domini per minories armades o per pressions exteriors".
  • Period: to

    1a fase: La màxima tensió

    En aquest període es van assentar els dos blocs i les superpotències van intentar ampliar les seves respectives àrees d'influència. Per això es van produir molts frecs i les relacions van ser tan tenses que semblava imminent un enfrontament directe. Van destacar dues crisis: La crisi de Berlín i la Guerra de Corea.
  • Pla Marshall

    Pla Marshall
    El Pla Marshall, nom popular de l'European Recovery Program (ERP) era un pla dels Estats Units per a la reconstrucció dels països europeus després de la Segona Guerra Mundial.
  • Informe Djànov

     Informe Djànov
    L'informe Jdanov o doctrina Jdanov, que pren el nom d'Andréi Jdanov, tercer secretari del partit comunista de l'URSS, reconeix la divisió del món en dos camps: les forces imperialistes, dirigides pels Estats Units, i els anti-imperialistes, liderats per la URSS.La doctrina Jdànov que promou la solidaritat i l'associació dels països comunistes s'oposen a la quadra de l'Occident capitalista i imperialista.
  • Kominform

    Kominform
    Kominform és l'acrònim usual per referir-se a l'Oficina d'Informació dels Partits Comunistes i Obrers. Fou una organització per a l'intercanvi d'informació i experiències entre els partits comunistes. La Kominform va ser creada com a substituta de la Komintern.
    L'impulsor la Kominform va ser el representant soviètic, Andrei Jdànov que va pronunciar un discurs en què va establir les bases de la nova política internacional de la Unió Soviètica, l'anomenada Doctrina Jdànov.
  • Cop de Praga

    Cop de Praga
    Va ser un esdeveniment de finals de febrer en què el Partit Comunista de Txecoslovàquia, amb el suport soviètic, va assumir el control indiscutible sobre el govern de Txecoslovàquia. El 25 de febrer de 1948, el president de la República de Txecoslovàquia, Edvard Beneš, va cedir tot el poder als comunistes Klement Gottwald i Rudolf Slansky, després de dues setmanes d'intenses pressions per part de la Unió Soviètica. S'iniciarien així quatre dècades de dictadura sota el domini comunista.
  • OTAN

    OTAN
    L'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN) és una aliança militar intergovernamental basada en el Tractat de l'Atlàntic Nord o Tractat de Washington signat el 4 d'abril de 1949. L'organització constitueix un sistema de defensa col·lectiva, en la qual els Estats membres acorden defensar a qualsevol dels seus membres si són atacats per una facció externa.
  • Bloqueig de Berlín

    Bloqueig de Berlín
    El bloqueig de Berlín (alemany: Berlin-Blockade) és el bloqueig que la Unió Soviètica va imposar a Berlín Oest entre el 24 de juny de 1948 i el 12 de maig de 1949. El bloqueig fou la reacció soviètica a la reforma monetària de les zones d'ocupació occidentals (Berlín Oest inclòs) i va provocar que la ciutat s'hagués d'abastir per aire mitjançant el pont aeri de Berlín.
  • Creació RDA i RFA

    Creació RDA i RFA
    La República Democràtica Alemanya va ser un estat comunista d'Europa Central que es va establir al territori alemany ocupat per la Unió Soviètica a la finalització de la Segona Guerra Mundial, que va existir entre els anys 1949 i 1990, any en què els Länder que la formaven es van unificar amb els de la República Federal Alemanya (RFA). Per distingir-la de l'Alemanya capitalista, la RFA, sovint va ser anomenada Alemanya Oriental, de l'Est o Alemanya Democràtica.
  • Cacera de bruixes

    Cacera de bruixes
    El maccarthisme, o també la caça o cacera de bruixes de McCarthy és un episodi de la història dels Estats Units que es va desenvolupar entre 1950 i 1956 durant el qual el senador Joseph McCarthy va desencadenar un estès procés de delacions, denúncies, processos irregulars i llistes negres contra persones sospitoses de ser comunistes.
  • Period: to

    2a fase: La coexistència pacífica

    Des de 1953 les dues potències van iniciar una etapa de diàleg i distensió, encara que va haver conflictes: El 1961 el govern de Berlín oriental va construir un mur (el famós Mur de Berlín) per evitar la fugida massiva de la seva població a la zona occidental. El 1962 Estats Units va descobrir que s'estaven instal·lant míssils soviètics a Cuba, i va decretar el bloqueig naval de l'illa per impedir l'arribada dels míssils. El 1962 Estats Units va intervenir en la guerra del Vietnam.
  • Period: to

    3a fase: El rebrot i el final de la Guerra Freda

    Des de 1977 l'URSS va desplegar míssils nuclears a les seves zones d'influència a Europa i Àsia, i va augmentar la seva presència al Tercer Món intervenint a Etiòpia, Angola, Moçambic i l'Afganistan. Per la seva banda, els Estats Units va desplegar míssils a Europa occidental i va dissenyar el Projecte de Defensa Estratègica o «guerra de les galàxies». L'ensorrament del bloc soviètic en 1989 i la desintegració de l'URSS el 1991 van suposar el final de la guerra freda.
  • Pacte de Varsòvia

    Pacte de Varsòvia
    fou un acord de cooperació militar entre els països comunistes per tal de garantir la seva defensa davant un possible atac occidental, en el marc de la Guerra Freda. Fou constituït el 14 de maig de 1955 a Varsòvia i es va desintegrar oficialment en l'any 1991.