La història dels materials

  • 9999 BCE

    Primers focs

    Primers focs
    1.500.000 AC
    Les evidències més antigues d'ús de foc daten de fa un milió i mig d'anys als jaciments africans de Chesowanja i Koobi Fora (tots dos a Kenya).
  • 9999 BCE

    Llances i javelines

    Llances i javelines
    500.000 a.C.
    A Schöningen (Alemanya) s'han documentat vuit javelines d'avet i pi fabricades per preneandertals fa 400.000 anys. Aquestes tenen una longitud entre 182 i 250 cm
  • 9999 BCE

    Arc de fusta

    Arc de fusta
    El primer fragment d'arc de fusta que es va trobar és el de Mannheim-Vogelstang (Alemanya). Té una antiguitat de 17.600 anys, 110 cm
  • 9999 BCE

    La roda

    La roda
    5.500 a.C.
    Tot i que encara no existeixen evidències arqueològiques, es creu que les primeres rodes van aparèixer 2.500 anys. Van ser els egipcis els qui van incorporar posteriorment els radis, afavorint-ne l'alleugeriment.
  • 9999 BCE

    Primeres lasques

    Primeres lasques
    3.000.000 anys
    Els primers estris realitzats en pedra es van descobrir a Lomekwi 3 (Kenya) el 2011 i tenen 3,3 milions d'anys. Es tracta d'una sèrie de pedres utilitzades per copejar. Es coneixen amb el nom de nuclis i van ser usades per obtenir tota una sèrie de ganivets de pedra anomenats lasques.
  • 9999 BCE

    Homo habilis

    Homo habilis
    2.000.000 anys.
    L'inici del gènere Homo el marca l'aparició de restes d'hominids amb eines de pedra. Les restes més antigues d'aquesta associació amb prou feines superen els dos milions d'anys als jaciments africans de Koobi Fora (Kenya) i Olduvai (Tanzània).
  • 9999 BCE

    Paviment

    Paviment
    La evolución de la técnica constructiva llevó a los primeros humanos a experimentar con los derivados de la piedra, como el mortero: mezcla de polvo de roca, cemento, y arena humedecidas para crear bloques de material pétreo.
  • 9999 BCE

    La Gran Muralla

    La Gran Muralla
    any 1.000 aC
    La dinastia Ming va ordenar aixecar la Gran Muralla xinesa al segle V aC, per protegir l'imperi de les invasions mongoles. Aquesta construcció va aconseguir més de 21.000 km. i s'estima que es van utilitzar 4.000 milions de carreus de calcària i granit, sorra i maons de ceràmica.
  • 9999 BCE

    Cotó

    Cotó
    Les primeres evidències d'utilització de cotó daten del 8000 aC, quan pobles precolombins van començar a desenvolupar les tècniques per al filat a Sud-amèrica. Posteriorment, al voltant del 5000 aC, va començar el tractament de cotó a l'Índia, l'Orient Mitjà i Egipte amb la creació d'eines pròpies per al seu filat, com les peinetes, fusos i telers.
  • 9999 BCE

    Llana i cànem

    Llana i cànem
    any 8.000 aC
    En època neolítica, entre el 6000 i el 3000 aC, la sedentarització de l'ésser humà va comportar l'agricultura, la ramaderia i l'artesania. La domesticació d'animals va fer possible l'obtenció de llana, una de les fibres naturals més comunes.
  • 9999 BCE

    Agulles

    100.000 anys
    Durant el Paleolític, fa uns 60.000 anys, els éssers humans vam començar a trenar fils de matèries vegetals per fer cordes. També es feien servir pells animals, que es cosien amb tendons i agulles d'os de les mateixes preses.
  • 9999 BCE

    Vendes i mòmies

    Vendes i mòmies
    A l'Antic Egipte, van sorgir al voltant del 3500 aC tècniques de conservació i embalsamament de cadàvers amb llenços i benes fines de lli empastifades en resines, creant les mòmies que avui dia caracteritzen els enterraments dels grans faraons.
  • 9999 BCE

    Obsidiana

    Obsidiana
    100.000 anys
    La utilització de l'obsidiana és la primera fita de l'ús del vidre. Al Paleolític aquest mineral conegut com a vidre volcànic es va utilitzar per fabricar asques i altres eines de pedra.
  • 9999 BCE

    Egipte

    Egipte
    Els artesans vitralls de la civilització egípcia van elaborar recipients de vidre amb fins sumptuaris i cosmètics, a més de petites urnes d'àmbit funerari.
  • 9999 BCE

    Tir i Sidó

    Tir i Sidó
    any 2.000 aC
    Cap al 1800 aC van destacar els centres productius de Tir i Sidó, a l'actual Líban. La seva indústria del vidre era molt potent, de manera que la demanda de materials per a la seva fabricació era molt elevada.
  • 9999 BCE

    Chogha - Zanbil

    Chogha - Zanbil
    Al ziggurat iranià de Chogha-Zanbil, un temple piramidal declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO el 1979, s'han localitzat restes de vidres amb més de 4.000 anys d'antiguitat.
  • 9999 BCE

    Papirs i pergamins

    Papirs i pergamins
    El papir va ser el primer suport vegetal utilitzat per l'ésser humà per escriure. S'obté una planta aquàtica del mateix nom molt comú a Egipte i altres llocs càlids i pantanosos. Els més antics daten de fa 4.000 anys.
  • 9999 BCE

    escriptura cuneiforme

    escriptura cuneiforme
    any 3500 aC
    El canvi de la prehistòria a la història el marca l'existència de documents escrits. L'escriptura deu el seu ús a la comptabilitat a l'antic Pròxim Orient. Allí van sorgir sistemes de comptatge en unitats amb sistemes complexos de substitució de quantitats per símbols.
  • 9999 BCE

    El paper àrab

    El paper àrab
    any 400
    L'expansió del paper fora de l'Imperi xinès va ser lenta. Fins al segle IV no va assolir el Japó. Al segle VIII, va arribar a Pèrsia, Síria i Egipte a través de Samarcanda. El 793 els àrabs van començar a portar artesans de la Xina ia fabricar paper a Bagdad i Damasc, arribant al Caire dos segles després ia Fes l'any 1100.
  • 9999 BCE

    L'origen del paper

    L'origen del paper
    any 100 d.C.
    El paper es va descobrir a la Xina Imperial de la dinastia Han al segle II dC Al principi es va utilitzar com a embolcall, però aviat es va començar a usar com a suport per escriure i dibuixar.
  • 9999 BCE

    El primer ús de plàstics

    El primer ús de plàstics
    La primera relació dels éssers humans amb els plàstics va ser casual. Es va produir fa 3.500 anys, als grups de la cultura olmeca del Golf de Mèxic. Aquesta civilització realitzava jocs rituals amb una pilota feta de savies i altres extractes vegetals fosos, de cautxú natural.
  • 9999 BCE

    Polímers

    Polímers
    any 1800
    Els termes 'polímer' i 'polimèric' van ser encunyats pel químic suec Jöns Jacob Berzelius, pare de la química moderna, el 1832. Berzelius va idear juntament amb altres científics el sistema de notació química actual, va ser el primer a distingir els compostos orgànics de els inorgànics i va inventar el concepte de 'proteïna'.
  • 9999 BCE

    Cautxú artificial

    Cautxú artificial
    El 1839, Charles Goodyear descobreix la vulcanització del cautxú natural, procés pel qual es convertia en una barreja impermeable, en afegir-hi sofre. En la seva experimentació, i de manera accidental, va descobrir aquest procés que va nomenar vulcanització, en honor a Vulcà -déu llatí dels metalls, el foc i les fargues-.
  • 9999 BCE

    Linòleum

    Linòleum
    El 1844, Frederick Walton va crear el linòleum, un plàstic fabricat a partir de la barreja d'oli de lli i serradures o suro sobre un tèxtil gruixut, al qual s'afegien pigments per donar-li color. Patentà la seva fórmula el 1860 i, pocs anys després, va crear la Linoleum Manufacturing Company.
  • 9999 BCE

    Invisibles

    any 500 aC Tot i que els nanomaterials són un descobriment molt recent en la història, sempre han estat presents a la natura, si bé no de manera visible a l'ull humà.
  • 9999 BCE

    Vidre dicroic

    Vidre dicroic
    Al segle IV es va fabricar la copa de Licurg: una copa de metall i vidre on aquest darrer canvia de coloració segons com s'il·lumini. Això és degut a la utilització de vidre dicroic en la seva fabricació, un vidre que aporta dues diferents coloracions -en aquest cas per la presència de nanopartícules d'or i plata d'entre 5 i 60 nm en la composició-.
  • 9999 BCE

    Esmaltat àrab

    Esmaltat àrab
    any 1000
    Gran part de la ceràmica de l'Edat Mitjana i el Renaixement comptava amb un llustre metal·litzat amb brillantors que evocaven l'or i el coure. Aquesta tècnica d'esmaltat d'origen àrab es va desenvolupar per la prohibició de fer servir metalls preciosos per a l'elaboració d'obres d'art al món musulmà.
  • 9999 BCE

    Nanometria i vidrieres

    Nanometria i vidrieres
    Els vitralls també comptaven sense saber-ho amb tecnologia nanomètrica. Els vitralls gòtics i renaixentistes tenien a les seves decoracions nanopartícules metàl·liques producte dels òxids utilitzats per a la seva coloració.