LA CONSTRUCCIÓ DE L'ESTAT LIBERAL ( 1833-1874)

By bicr20
  • Period: to

    GOVERN FRANCISCO CEA BERMÚDEZ

    Aquest va ser un absolutista moderat que va fer unes reformes ( Amnistia, nova divisió territorial en 49 provincies, desenvolupament de l'administració com a instrument de prosperitat sense canvis polítics) que van resultar insuficients per a atraure als liberals.
  • Period: to

    GOVERN MARTINEZ DE LA ROSA ( ESTATUT REIAL)

    La regent María Cristina, amb l'objectiu de conseguir més suports va nomenar al moderat Martínez de la Rosa nou cap de govern. Aquest va implantar l'Estatut Reial (1834) que era una carta atorgada que implantava unes corts estamentals amb dues cambres que no tenien atribucions legislatives ni de sobirania i tenien un caràcter consultatiu i subordinat al monarca.
  • Period: to

    GOVERN MENDIZÀBAL I REVOLTA DEL 1836

    Com a resultat de les revoltes de l'estiu del 1835, el liberal progressista Juan Álvarez Mendizábal va ser nomenat nou cap de govern. Aquest va destacar sobretot per aprovar la desamortització de terres eclesiàstiques. Al 1836, la reina regent va destituir-lo iva donar el govern als moderats, açó va provocar una revolta nacional i la creació de juntes, que volien que s'implantare laconstitució del 1812. Aquesta revolta va acabar amb el progressista Calatrava com a nou cap de govern
  • Period: to

    CONSTITUCIÓ 1837

    Aquesta reconeixia el principi de soberania nacional, una amplia declaració de drets dels ciutadans, divisió de poders, confesionalitat catòlica de l'Estat i es comprometia a finançar l'Església. A més a més es va introduir una segona cambra de designació reial ( Senat),
    la sobirania compartida i la concessió d'amplis poders a la corona.
  • Period: to

    TORNADA AL PODER DELS MODERATS

    Es va frenar la desamortització eclasiástica i es va donar suport al manteniment del clero per mitjà d'un presupost estatal. També es va accentuar la centralització política amb un projecte de Llei d'ajuntaments que donava a la Corona la facultat de nomenar els alcaldes de les capitals de província i reforçava el control governatiu sobre les institucions municipals. Açó, va provocar un enfrontament entre progressistes i moderats, la victoria dels primers va fer que la reina s'exiliare.
  • Period: to

    REGÈNCIA D'ESPARTERO

    Aquesta va escomençar amb un impuls clar de les llibertats; no obstant va derivar cap un fort autoritarisme ( incapaç de cooperar amb les corts, només tenie la col.laboració de la camarilla dels seus militars més afins). Va aprovar un aranzel lliurecanvista ( obria el mercat espanyol als teixits de cotó británics), açó va provocar una insurrecció dels burgesos i de les classes populars que es dedicaven a la indústria textil en Barcelona. Espartero va la va bombardejar i al 1843 es va exiliar.
  • Period: to

    DECADA MODERADA

    Dirigida per el general Narváez van implantar el domini de l'oligarquia i van redactar la constitució del 1845 ( principis del moderantisme) van aplicar un sufragi censatari restringit a l'1% de la població, açó va permetre el falsejament dels resultats electorals ( circumscripcions rurals), a més l'Estat es va comprometre a sostenir l'Església i va aplicar una reforma fiscal ( impost sobre el consum). Es va dur a terme la centralització política; les diferencies internes van significar el final
  • Period: to

    BIENNI PROGRESSISTA

    Aquest va començar amb el pronunciament del general O'Donnell i va ser reforçat amb el manifest de Manzanares de contingut reformista. Es van convocar eleccions guanyades per els progressistes i els unionites. Es va implantar la desamortització de Madoz i es va aprovar la " Ley General de Ferrocarriles". Durant aquest temps van hi hauré crisis de subsistència i vagues obreres a Catalunya ( demanaven la reducció dels impostos de consum, de la jornada laboral).Finalment O'Donnell va posar-li fí.
  • Period: to

    REACCIÓ MODERADA

    O'Donnell va restablir la constitució del 1845 i va mantenir les lleis desamortitzadores, no obstant, la reina el va destituir i va posar a Nárvaez. Aquest va tractar de tornar a la situació anterior al 1854 ( DECADA MODERADA) va convocar eleccion i els moderats van obtindre una majoria aclaparadora. Cal destacar l'implantació de la " Llei d'instrucció pública" de Moyano per reduir l'analfabetisme en Espanya. No obstant, Nárvaez també va ser destituït i O'Donnell va tornar a ser cap de govern.
  • Period: to

    EL GOVERN UNIONISTA D'ODONNELL

    Va liberalitzar la constitució del 1845 i va desplegar la legislació econòmica del bienni progressista. Va dur a terme una política exterior molt activa i Espanya va participar en operacions militars ( Cotxinxina, Méxic, Marroc) per a reforçar al país com una potencia colonial i estimular el patriotisme i el nacionalisme espanyol. No obstant, quan O'Donnell va decidir incorporar Prim al govern el disgust de la reina va derivar en conspiració i va haver de dimitir.
  • Period: to

    LA CRISI FINAL DEL SISTEMA

    La radicalització de l'autoritarisme des del 1863 i el fort intervencionisme de la reina van acabar desnaturalitzant el sistema liberal i van provocar una gran inestabilitat governamental. es va produir una insurrecció dels sergents de la " Caserna de san Gil" el que va derivar en una revolta popular a Madrid durament reprimida. Nárvaez va tancar les corts i va implantar una mena de dictadura. Els progressistes i els demòcrates van signar el pacte d' Oostendre que va posar fí a la monarquia.